10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2023 11:43 | Son Güncelleme: 26.12.2023 11:48

İsrail Başbakanı Netanyahu WSJ'ye yazdı: Barış için üç ön şartımız

İsrail lideri Binyamin Netanyahu Wall Street Journal için yazdığı köşe yazısında, ülkesinin barış için belirlediği üç ön koşulu yazdı. Netanyahu şartlarının, Hamas'ın yok edilmesi, Gazze'nin askerden arındırılması ve radikalizmden uzaklaştırılması olduğunu belirtti
İsrail Başbakanı Netanyahu WSJ'ye yazdı: Barış için üç ön şartımız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'li Wall Street Journal gazetesi için bir köşe yazısı kaleme aldı. "Barış için üç ön şartımız" başlıklı yazıda Netanyahu, üç maddede İsrail'in isteklerini sıraladı. İlk koşullarının Hamas'ın yok edilmesi olduğunu belirten İsrail lideri, "Bu amaca ulaşmak için örgütün askeri kabiliyetleri ortadan kaldırılmalı ve Gazze üzerindeki siyasi hakimiyeti sona erdirilmeli. Hamas liderleri 7 Ekim katliamını tekrarlamaya yemin ettiler. Bu nedenle bu tür korkunç vahşetlerin tekrarlanmasını önleyecek tek orantılı yanıt onların yok edilmesi" ifadelerini kullandı. 

İsrail'in Hamas'ı yok ederken uluslararası hukuka uyarak hareket edeceğini söyleyen Netanyahu, "Bu özellikle zor bir durum çünkü Hamas'ın stratejisinin ayrılmaz bir parçası Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor. Hamas terör altyapısını evlerin, hastanelerin, camilerin, okulların ve diğer sivil alanların içine ve altına yerleştirerek Filistin halkını kasıtlı olarak riske atıyor" diye yazdı.

"İsrail'in güvenlik sorumluluğunu sürdürmesi gerecek"

İkinci şartlarının Gazze'nin askerden arındırılması olduğunu belirten Netanyahu şunları yazdı: İsrail, bölgenin bir daha asla kendisine saldırmak için bir üs olarak kullanılmamasını sağlamalı. Bunun için Gazze'nin çevresinde geçici bir güvenlik bölgesi oluşturulması ve Gazze ile Mısır arasındaki sınırda İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak ve bölgeye silah kaçakçılığını önleyecek bir denetim mekanizması kurulması gerekiyor. Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi askerden arındıramayacağını da vurgulayan Netanyahu, İsrail'in gelecekte Gazze üzerindeki güvenlik sorumluluğunu sürdürmesi gerekeceğini ifade etti. 

"Cesur bir lidere ihtiyaçları var"

Üçüncü şartlarının da Gazze'de radikalizmin kaldırılması gerektiği olduğunu söyleyen Netanyahu yazısında, "Okullar çocuklara ölüm yerine yaşama değer vermeyi öğretmeli ve imamlar Yahudilerin öldürülmesi için vaaz vermeyi bırakmalıdır. Filistin sivil toplumunun, halkının terörizmi finanse etmek yerine terörizmle mücadeleyi desteklemesi için dönüştürülmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi. Bunun için cesur bir lidere ihtiyaç olduğunu belirten İsrail Başbakanı, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın 7 Ekim saldırılarını kınamaya cesaret edemediğini belirtti.