27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2023 20:22 | Son Güncelleme: 27.03.2023 22:05

İsrail Başbakanı Netanyahu yargı düzenlemesini ertelediğini duyurdu

İsrail Başbakanı Netanyahu, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini duyurdu
İsrail Başbakanı Netanyahu yargı düzenlemesini ertelediğini duyurdu

Tartışmalı yargı düzenlemesi hakkında ulusa sesleniş konuşması yapan İsrail Başbakanı, yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemelere karşı ülke genelinde kitlesel protestoların yoğunlaşması ve genel grevlere gidilmesi üzerine tasarı konusunda geri adım attı. Netanyahu, "gerçek bir diyaloğa fırsat vermek amacıyla Meclis tatilinden sonrasına kadar tartışmalı yasa tasarılarına mola verme kararı aldığını" söyledi.

Şiddet yanlısı azınlık

Haftalardır ülke genelinde artan protestoların hedefinde olan Netanyahu, "Kabul edemeyeceğim bir şey var. Şiddet yanlısı bir azınlık, İsrail'i parçalamaya çalışıyor, bizi iç savaşa çekmek istiyor ve askerlik hizmetini reddetmek için çağrıda bulunuyor. Bu korkunç bir suçtur" dedi.

Netanyahu, şunları kaydetti:

"Ulusal sorumluluk gereği, yargı reformunun ikinci ve üçüncü oturumlarını Meclisin bu döneminde yapmayı erteleyerek, daha geniş bir konsensüse varmak amacıyla Meclisin gelecek döneminde yapma kararı aldım. Bir yandan bireysel hakları daha fazla güçlendirirken, yargıda kaybolan dengeyi öyle veya böyle yeniden kuracağız.”

Tüm ulus derin bir endişe içinde

Pazartesi günü erken saatlerde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, yargıda revizyon planının ekonomiyi ve ulusal güvenliği tehdit ettiği uyarısında bulunarak koalisyon hükümetini ulusun iyiliği için siyasi mülahazaları bir kenara bırakmaya çağırdı ve "Tüm ulus derin bir endişe içinde, artık uyanın!" sözlerini kaydetti.

İsrail'in en büyük işçi sendikası Netanyahu'nun uçuşları durduran, bankaları, devlet dairelerini, bazı alışveriş merkezlerini ve limanları kapatan ve hastanelerin iskelet ekiplerle çalışmasına neden olan adli revizyon planı nedeniyle ülke çapında bir grev ilan etti.

Bu gelişme, Netanyahu'nun Pazar günü, başbakana yasayı durdurma çağrısında bulunan savunma bakanı Yoav Gallant'ı kovmasının ardından geldi. Kovulma, yüz binlerce İsraillinin ülke çapında sokaklara dökülmesine yol açarken, göstericiler Netanyahu'nun Kudüs'teki evinin önünde toplandı ve protestocular Tel Aviv'in ana otoyolunda büyük ateşler yaktı.

Demokrasi ya da isyan

Pazartesi günü, on binlerce insan ülke genelinde yeniden bir araya geldi. Kudüs'teki İsrail parlamentosu Knesset'i ve Yüksek Mahkeme'yi çevreleyen sokaklara akın eden binlerce kişi "demokrasi ya da isyan" sloganları attı ve mavi-beyaz İsrail bayrakları salladı.

Pazartesi akşamı, Netanyahu'nun koalisyonundaki son direnişçilerden biri olan aşırı milliyetçi milletvekili Itamar Ben-Gvir, artık yasanın ertelenmesinin önünde durmayacağını söyledi. Ben-Gvir, Sayın Netanyahu'nun hafta sonunda tatile girecek olan parlamentonun yaz aylarında yeniden çalışmaya başlayacağını garanti ettiği sürece ertelemeyi destekleyeceğini söyledi.

Netanyahu, Tel Aviv sokaklarından Knesset salonlarına kadar, yargıda önerdiği revizyon nedeniyle koalisyonunun iktidarını tehdit eden bir isyanla karşı karşıya. İsrail parlamentosu bu hafta revizyonun ilk ayağını oylamaya hazırlanıyordu, bu da koalisyona yargıçları atayan komitede çoğunluk sağlayacaktı, ancak bazı atamalar yine de uzlaşma gerektirecekti. Revizyonun diğer bölümleri Yüksek Mahkeme'nin yargı yetkisini sınırlandırmayı ve milletvekillerinin basit çoğunluğunun mahkemenin kararlarını geçersiz kılmasına izin vermeyi amaçlıyor. 

Azınlık yönetiminin kalesi

Revizyonu destekleyenler de karşı çıkanlar da İsrail demokrasisinin ruhunu savunduklarını söylüyorlar.

The Wall Street Journal'ın haberine göre Netanyahu ve onun müttefikleri uzun zamandır mahkemelerin, seçilmiş kanun yapıcıların iradesini çok kolay bir şekilde bozabilen liberal, aktivist yargıçlar tarafından kontrol edildiğini savunuyor. Mahkemelerin geniş yetkilere sahip olduğunu ve Afrikalı sığınmacılara yönelik baskılar gibi İsraillilerin çoğunluğu tarafından desteklenen yasaları iptal ederek azınlık yönetiminin kalesi haline geldiğini söylüyorlar.

Partiler ayrıca dinin kamusal yaşamdaki rolünü güçlendirecek yasalar çıkarmaya çalışıyorlar ki bu yasalar da mevcut haliyle ülkenin Yüksek Mahkemesi tarafından muhtemelen iptal edilecek.

Ben-Gvir ve diğer aşırı milliyetçi milletvekillerinin dışarı çıkma çağrısının ardından binlerce revizyon yanlısı gösterici İsrail Yüksek Mahkemesi yakınlarındaki bir kavşağı doldurdu. Protestocular yargı revizyonunun derhal gerçekleştirilmesini talep eden pankartlar taşıdı.