18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2024 16:07 | Son Güncelleme: 17.10.2024 20:42

İsrail Dışişleri Bakanı Katz: Hamas lideri Yahya Sinvar öldürüldü

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın hayatını kaybettiği açıklamasını yaparken, Hamas henüz konuyla ilgili paylaşımda bulunmadı.
İsrail Dışişleri Bakanı Katz: Hamas lideri Yahya Sinvar öldürüldü

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü öne sürdü. İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Katz'ın, dünya genelindeki görüştüğü mevkidaşlarına İsrail ordusunun saldırısında Sinvar'ın Gazze'de hayatını kaybetmesine ilişkin bir mesaj gönderdiğini duyurdu.  Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan Sinvar'ı sorumlu tutan Katz, Sinvar'ın ölümünün "İsrail'in askeri başarısı ve İran'a karşı zafer olduğunu" savundu. Katz, Sinvar'ın ölümünün "Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin serbest kalması, Gazze'de Hamas ve İran'ın kontrolü olmayacağı yeni bir gerçeklik oluşturmak için fırsat olduğunu" iddia etti.

İsrail ordusu da yaptığı yazılı açıklamayla Sinvar’ın yaşamını yitirdiğini bildirdi. Açıklamada, Sinvar'ın Gazze’nin güneyindeki saldırıda hayatını kaybettiği ifade edildi.

Öte yandan Hamas ise Sinvar'ın hayatını kaybettiğine ilişkin iddialara dair henüz herhangi bir resmi açıklama yapmadı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde üç savaşçının hedef alındığı bir operasyonun ardından Hamas lideri Sinvar'ı öldürüp öldürmediklerini kontrol ettiğini duyurmuştu. Reuters'ın haberine göre açıklamada, "İsrail ordusu ve İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak), saldırıda ölen 3 Filistinliden birinin Sinvar olup olmadığı ihtimalini araştırıyor ve kimlikler henüz doğrulanamadı. Bu aşamada teröristlerin kimliği teyit edilemiyor” denilmişti. Söz konusu saldırının gerçekleştirdiği binada İsrailli esirlerin olduğuna dair bir işaretin de olmadığı aktarıldı. Son aylarda düşmanlarının önde gelen liderlerine yönelik bir dizi yüksek profilli suikastın ardından Sinvar'ın ölümü de doğrulanırsa İsrail ordusu ve Başbakan Binyamin Netanyahu için büyük bir destek anlamına gelecek.

Gazze savaşını tetikleyen 7 Ekim 2023 saldırısının baş mimarı Sinvar, o tarihten bu yana İsrail'in arananlar listesinin en tepesinde yer alıyor. Ancak şimdiye kadar yeri tespit edilemedi ve Gazze'nin altındaki tünellerde saklanmış olabileceği düşünülüyordu. 

Sinvar, Hamas Lideri İsmail Haniye'nin ağustos ayında Tahran'da öldürülmesinin ardından Hamas'ın genel lideri olarak atanmıştı. İsrail ayrıca İran destekli Hizbullah hareketinin lideri Hasan Nasrallah'ı ve örgütün askeri kanadının üst düzey liderlerinin çoğunu geçen ay Beyrut'ta öldürdü.