19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.10.2023 18:00 | Son Güncelleme: 21.10.2023 22:59

İsrail-Hamas savaşında 15. gün: Dakika dakika yaşananlar

7 Ekim sabahı Hamas'ın İsrail'e karşı düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan İsrail-Hamas savaşında 15. güne girildi. İşte bölgede an be an yaşanan gelişmeler...
İsrail-Hamas savaşında 15. gün: Dakika dakika yaşananlar

İsrail-Hamas savaşında 15. güne girilirken gündemde İsrail tarafının Gazze Şeridi'ne düzenlemesi beklenen kara harekatı bulunuyor. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler şöyle...

22:50: ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Ne kadar zor olsa da barıştan vazgeçemeyiz. İki devletli bir çözümden vazgeçemeyiz" ifadelerini kullandı.

22:38: İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar, abluka altındaki Gazze Şeridine "ilk günündeki gibi tüm güçleriyle saldırmaya devam edeceklerini" söyledi.

21:35: İsrail'in yoğun saldırı ve abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yakıt girişine izin vermemesi, bölge hastanelerindeki 130 prematüre bebeği ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktı.

20:58: İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, bombardıman ve abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatına işaret ederek, “Gazze Şeridi’ne gireceğiz” dedi.

20:49: Hamas, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırıları sona erene kadar elinde tuttuğu İsrailli asker esirlerin akıbetini tartışmayacağını duyurdu.

20:22: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin, "Milliyetçi Hareket Partisi olarak çağrımız şudur, eğer bugünden itibaren 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa, saldırılar durmazsa, mazlumların üzerine bombalar bırakılmaya ısrarla devam ederse, milletimle açık açık paylaşıyorum ki Türkiye süratle devreye girmeli, tarihi, insani ve inanç sorumluluğunun gereği her neyse yapmalıdır" ifadesini kullandı.

20:07: Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Gazze'de hayatını kaybeden siviller için tüm müsabakalar öncesinde saygı duruşundu bulunulacağını açıkladı.

19:49: Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Gazze’deki son durum ve yaşanan süreç ele alındı.

19:10: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kalmayı tercih eden ve güneyine gitmeyen herkesi terör örgütünün ortağı sayılacağını ve öldürebileceğini duyurdu.

16:46: İsrail ordusu, sınır bölgesindeki silahlı grupların saldırılarına karşılık Lübnan'ın güneyinde bazı noktaların vurulduğunu duyurdu.

16:03  İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 20 kişinin hayatı kaybettiği "kilise saldırısı"nda asıl hedefinin Hamas hedefleri olduğunu savunarak ölenleri "sivil zayiat" şeklinde tanımladı.

 

Sınır kasabaları hayalet yerleşim yerlerini andırıyor

15:36 Shtula, Ras Nakura ve Shlomi gibi tahliye edilen birçok İsrail sınır kasabası, hayalet yerleşim yerlerini andırıyor. Sokaklarda sadece askeri araçları ve askeri kontrol noktalarını görmek mümkün. Sınıra yakın bölgelerde aralıklarla konuşlandırılmış birçok tank ve zırhlı araç mevcut.

Lübnanlılar okullara sığındı

15:16 Lübnan ile İsrail arasındaki 120 kilometrelik dağlık sınır hattı üzerinde karşılıklı çatışmalar ve hava saldırıları devam ediyor. Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırı yakınında yer alan Nebatiye ile Güney vilayetinde yaşayanlar şu anda iki taraf arasındaki çatışmalardan en çok etkilenenler arasında. Bazı aileler, çatışmaların ilk gününden itibaren evlerini terk edip başkent Beyrut'taki yakınlarının yanına geçti. Durumu veya gidecek bir yeri olmayan aileler ise devlete ait okullara yerleşti.

14:41 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Şifa Hastanesi'nin bahçesinde toplu mezara defnedilmek üzere bekleyen kimlikleri meçhul cenazelerin görüntülerini Telegram hesabından paylaştı. Görüntülerde konuşan yetkili, Şifa Hastanesinde ilk toplu defin işleminde 63 cenazenin yer aldığını, şimdi de ikinci toplu defin için hazırlık yaptıklarını söyledi.

14:13 İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki 20 hastaneyi boşaltılması için uyardığı, bunlardan 6’sının boşaltıldığı ifade edildi. Hastanelerden 4’ünün bu uyarıyı reddederek boşaltmama kararı aldığı, geri kalanların ise boşaltma aşamasında olduğu aktarıldı.

13:59 Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarında Gazze'de 248 kişinin daha hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtildi. Buna göre, 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 15'inci gününde Gazze'deki toplam can kaybı 1756'sı çocuk, 967'si kadın olmak üzere 4 bin 385'e, yaralı sayısı da 13 bin 561'e yükseldi.

13:17 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yayınladığı görüntülü mesajında, Gazze'de esir tutulan İsrailliler hakkında konuştu. Hagari, şu ana kadar 210 İsrailli esirin kimliğini tespit ettiklerini ve Gazze'de rehin tutulduklarına dair ailelerine bilgi verdiklerini söyledi.

12:53  Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail ile Filistin arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ilk kez bir yardım konvoyunun Gazze'ye girdiğine ilişkin duyuruyu memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

12:27 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından DSÖ'nün sağlık malzemelerinin Gazze'ye ulaştırılmaya başlandığını belirterek, bölgeye sağlık yardımlarının ulaştırılması için sürekli erişim çağrısında bulundu.

12:19 Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: Refah Sınır Kapısı'nı bir an için bile kapatmadık ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanı insani yardımların geçişini engelledi.

11:58 Gazze Sağlık Bakanlığı: Gazze Şeridi'ndeki hastanelere acilen yakıt ulaştırılmaması, yaralılar ve hastalar için ciddi tehlike oluşturacaktır.

11:55 İsrail basını, ABD ve Avrupa’dan bazı ülkelerin abluka altındaki Gazze Şeridi’ne olası kara harekatını geciktirmesi için Tel Aviv yönetimine baskı yaptığını yazdı.

11:40 Mısır Kızılayının Kuzey Sina Müdürü Halid Zayid, Refah Sınır Kapısı'ndan İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne geçen ilk yardım konvoyunun 20 tırdan oluştuğunu belirtti.

11:09 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün sağlık malzemelerinin kısa bir süre sonra Refah Sınır Kapısı üzerinden nihayet Gazze'ye hareket edeceğini belirtti.

11:01 Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Gazze'de 13 gündür devam eden çatışmalarda bildirilen ölü sayısının, 2014’te 50 gün süren çatışmalarda ölen toplam Filistinli sayısından yüzde 84 daha fazla olduğunu açıkladı.

10:48 İsrail'in son 24 saatte Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 352 Filistinlinin hayatını kaybettiğini aktaran Hamas'a bağlı hükümetinin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, Gazze Şeridi'nin ihtiyaç duyduğu yardım malzemelerinin girişinin sağlanması için Refah Sınır Kapısı'nın sürekli açık kalması çağrısında bulundu.

10:30 İsrail, vatandaşlarını, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Orta Doğu, Arap ve İslam ülkelerine seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

10:27 İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın geçici süreyle açılarak insani yardımların bölgeye girmeye başladığı açıklandı.

10:20 AFP: Refah Sınır Kapısı'ndan insanı yardım konvoyu girişi başladı.

09:54 ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın yerel saatle 10.00'da geçici süreyle açılacağı yönünde bilgi aldıklarını duyurdu.

07:48 İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 14 bin 200 konuttan oluşan 5 bin 500 binanın tamamen yıkıldığı belirtildi.

06:51 Yediot Ahronot gazetesinin, İsrail ordu sözcülüğüne dayanarak verdiği habere göre, İsrail uçakları, Hizbullah'ın dün güdümlü antitank füzesiyle düzenlediği saldırılara karşılık örgüte ait askeri hedeflere saldırdı.

04:53 Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Gazze'de İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana 16 gazetecinin öldüğünü duyurdu.

03:36 İsrail'in, Gazze'de yerinden edilen binlerce Filistinliye ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) ait 5 merkezin boşaltılmasını istediği belirtildi.

02:28 Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Filistinlilerin Gazze'den tehcir edilmesine ve her ne şekilde olursa olsun sivillerin hedef alınmasına karşı olduklarını belirtti.

01:57 Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin güneyindeki Kudüs Hastanesi'nde, yeni bir hastane trajedisi yaşanmaması için uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yaptı.

01:39 İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 4'ü çocuk, 1'i kadın 15 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

01:25 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İsrail'in abluka altındaki Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin tahliye edilmesini istemesine tepki gösterdi.

01:22 Avrupa Birliği (AB) ve ABD liderlerinin, 27'nci zirve toplantısı sonucunda yapılan ortak açıklamada, İsrail'in yaşadığı saldırılar karşısında kendisini savunma hakkı bulunduğu belirtilerek "Gazze'deki kötüleşen insani krizden de endişe duyuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

00:57 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın serbest bıraktığı 2 ABD'linin "güvenli bir şekilde İsrailli yetkililerin elinde olduğunu" söyledi.

00:35 Avustralya Başbakan Anthony Albanese, İsrail-Filistin çatışması sebebiyle İsrail'i ziyaret etmeyeceğini açıkladı.

00:09 ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevinden İsrail yanlısı tutumu daha fazla destekleyemeyeceğini belirterek istifa eden Josh Paul: Hiçbir İsrail askeri birimi insan hakları ihlalinden suçlu bulunmadı. (Güvenlik incelemesine yönelik) Sistem işlemiyor.

00:04 İsrail'in derhal boşaltılmasını istediği Kudüs Hastanesi'nin yönetimi ve sağlık personeli hastaneyi tahliye etmeyi reddederken, Hamas'a bağlı hükümet, ikinci bir hastane katliamı konusunda uyardı.

00:00 Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'deki sağlık sisteminin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.