12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.10.2023 12:16 | Son Güncelleme: 21.10.2023 12:33

New York Times: ABD, İsrail'i Hizbullah ile savaş başlatmaması için uyardı

ABD; Hamas ile uzun sürecek bir savaşa giren İsrail'in, başta Savunma Bakanı Yoav Gallant olmak üzere savaş kabinesinin şahin üyelerinin etkisiyle Hizbullah'a karşı hamle yapmasından endişe eriyor. Kamuoyu önünde birliktelik mesajı verilse de Biden yönetimi, bu konuda Netanyahu'ya baskı yapıyor
New York Times: ABD, İsrail'i Hizbullah ile savaş başlatmaması için uyardı

Edward Wong, Ronen Bergman ve Julian E. Barnes / The New York Times

ABD'li ve İsrailli yetkililer; Başkan Joe Biden ve üst düzey yardımcılarının, İsrailli liderleri Lübnan'daki Hizbullah güçlerini İsrail-Hamas savaşının içine çekebilecek bir hamle yapmamalı konusunda uyardığını söyledi.

ABD'li yetkililer, İsrail'in 7 Ekim saldırılarından sonra Hamas'a karşı başlattığı uzun savaş sırasında Hizbullah ile yeni bir cephe açılmasından endişe ediyor. Savaş kabinesinin şahin üyelerinin bu yöndeki fikirlerinden çekinen Amerikalılar, İsraillilere hem güneyde Hamas'la hem de kuzeyde çok daha güçlü bir Hizbullah gücüyle mücadele etmenin zorluklarını aktardı.

Her ne kadar iki hükümet kamuoyunda güçlü bir birliktelik sergilemeye çalışsa da ABD'li üst düzey yetkililerin İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırısını engelleme çabaları, Biden yönetiminin Başbakan Benjamin Netanyahu ve yardımcılarının savaş planlamalarına ilişkin endişelerini ortaya koyuyor.

Hizbullah'a da mesaj iletildi

ABD'li yetkililer bu konuda sadece İsrail'i değil aynı zamanda Hizbullah'ı da dizginlemek istiyor. ABD'li diplomatlar; İran'daki temasları da dahil olmak üzere Orta Doğu'da yaptıkları çok sayıda toplantıda Arap mevkiidaşlarından, Hizbullah'a mesaj iletmelerine yardımcı olmalarını istedi. Her ne olursa olsun İsrail-Hizbullah savaşının patlak vermesini önlemesi gerektiği belirtildi.

Bahane vermeyin baskısı

ABD'li yetkililer Netanyahu'nun 7 Ekim'de Hamas tarafından düzenlenen ve bin 400'den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırıların hemen ardından Hizbullah'a yönelik bir önleyici saldırıyı onaylayabileceğinden endişe ediyordu. ABD'li yetkililer bu hafta yapılan görüşmelerde İsrailli muhataplarına kuzeyde Hizbullah'a karşı ve güneyde Gazze Şeridi'ndeki eylemlerinin Hizbullah'a savaşa girmek için kolay bir bahane vermemesine dikkat etmelerini tavsiye etti.

Netanyahu desteklemiyor

Bu hassas görüşmeler Biden'ın Çarşamba günü Tel Aviv'e yaptığı ziyaret sırasında ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bu hafta başında İsrail'de yaptığı uzun görüşmeler sırasında gerçekleşti. Yetkililer, Hizbullah'a yönelik önleyici bir saldırının en büyük savunucularından birinin, Hamas'tan daha büyük bir tehdit oluşturduğu için İsrail'in ana askeri çabasının Hizbullah'a odaklanması gerektiğini savunan Savunma Bakanı Yoav Gallant olduğunu söyledi. ABD'li ve İsrailli yetkililer, Gallant ve üst düzey generallerin teşviklerine rağmen Netanyahu'nun şimdilik Hizbullah'a yönelik büyük bir saldırıyı desteklemekten kaçındığını söyledi.

© 2023 The New York Times Company