20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.10.2023 09:39 | Son Güncelleme: 29.10.2023 00:15

İsrail Hamas savaşında 22. gün: Gazze'nin dünyayla bağlantısı koptu

Savaşın 22. gününde İsrail ordusu, gece boyu Gazze'nin pek çok noktasını havadan ve karadan vurmaya devam etti. Bugüne kadarki en yoğun saldırılar sonrası  Gazze'nin dünyayla bağlantısını koptu. İşte an be an yaşananlar
İsrail Hamas savaşında 22. gün: Gazze'nin dünyayla bağlantısı koptu

İsrail ordusu, gece boyu Gazze'nin pek çok noktasını havadan ve karadan vurmaya devam etti. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail güçleri, Gazze'nin kuzeyini topçu ateşiyle vurdu. İsrail uçakları ise Eş-Şati ve Nuseyrat mülteci kampları ile Beyt Lahiya, Beyt Hanun ve Gazze'nin doğusundaki başka bölgelerdeki evleri havadan hedef aldı. İşte gün içinde yaşananlardan öne çıkanlar...

23.55 Uluslararası Kızılhaç Komitesi: Gazze'deki sivillerin hayatının korunması için acil çağrıda bulunuyoruz.

23.30 İsrail ordusu, Gazze'deki Şifa Hastanesi'ni hedef alma seçeneğinin halen masada olduğunu duyurdu.

22.10 Hamas liderlerinden Sinvar: İsrail'in elindeki tüm esirleri bırakması karşılığında, Hamas da elindeki esirleri bırakacağı bir anlaşmayı hemen yapmaya hazır.

21.55 İsrail İletişim Bakanı: Elon Musk'ın uluslararası yardım kuruluşlarına Gazze'de internet sağlama girişimiyle mücadele edeceğiz.

20.05 İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, çatışmalarda 3 haftanın geride kaldığını belirterek savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini söyledi.

19.00 Kassam Tugayları, elindeki esirleri bırakma karşılığında İsrail'in de hapishanelerdeki tüm Filistinli mahkumları serbest bırakmasını önerdi.

17.45 Suudi Arabistan, İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği her türlü kara operasyonunu kınayarak, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarının derhal durdurulması çağrısında bulundu.

17:35 Gazze’de baş gösteren gıda sıkıntısı nedeniyle Gazzeliler UNRWA deposuna akın etti. Dünya Gıda Programı (WFP), insani operasyonlarının kapsamını genişletmesi ve gelecek 2 ay içinde 1,1 milyon kişiye gıda yardımı ulaştırabilmesi için Gazze'ye her gün 40 tırın giriş yapması gerektiğini belirtti.

16:28 İsrail ile 8 Ekim'den bu yana çatışma halindeki Hizbullah, bugün gerçekleştirdiği saldırılar hakkında Telegram hesabından açıklama yaptı.  İsrail'e ait Rişa ve Cerdah askeri noktalarının topçu atışı ve uygun silahlarla vurulduğu kaydedildi.

15:20 Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain, Gazze'de iletişimin kesilmesiyle hayat kurtaran gıda yardımlarının durma noktasına geldiğini bildirdi.

15:15 Birleşmiş Milletlerin (BM) bilgi ve iletişim teknolojileri alanında uzmanlaşmış kuruluşu Uluslararası Telekomünikasyon Birliğince (ITU), İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yoğun saldırıları nedeniyle bölgede iletişim hizmetlerinin tamamen kesilmesi kınandı.

15:06 Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'deki Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresinin bombalanması ciddi anlamda endişe verici.

15:00 İşgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun saldırılarını protesto etmek amacıyla genel grev yapılıyor. Tulkerim ve Cenin şehirlerindeki tüm mağaza, market ve bankalar kepenk kapattı. İki şehrin sokaklarında trafik akışının oldukça seyrek olduğu gözlendi. Cenin'de İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşı protestolar devam ediyor.

14:50 Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Birimi, İsrail'in cuma gecesi bölgeye düzenlediği saldırılarda yüzlerce binanın yerle bir olduğunu duyurdu. Yıkımın büyüklüğü karşısında sivil savunma ekiplerinin yetersiz kaldığı vurgulanan açıklamada, "İsrail saldırıları bir gecede Gazze Şeridi'nde yüzlerce binayı tamamen yok etti" ifadeleri kullanıldı.

14:09 Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 377 artarak 7 bin 703'e yükseldi.

13:47 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinli sivilleri hedef almasına karşılık Zikim Askeri Üssü'nü bombaladıklarını duyurdu.

13.00  İsrail ordusu, Lübnan topraklarından fırlatılan bir füzenin düşürüldüğünü, saldırının gerçekleştirildiği hedefin vurulduğunu duyurdu.

12:40 Sderot kentinin İsrail tarafında zaman zaman tank hareketliliği yaşanıyor. Bölgede ara ara silah sesleri duyuluyor, İsrail’e ait savaş uçakları ve insansız hava araçları uçuyor.

12.10 Gazze'de telefon ve internet iletişim hatlarındaki kesinti de devam ediyor. İsrail saldırıları, hükümet binaları, sivillere ait konutları, boş arazileri hedef aldı; çok sayıda can kaybı ve yaralanmaya yol açtı.
Saldırılar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Şifa ve Endonezya Hastanelerinin çevresinde yoğunlaştı.

11:55 İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusu ve İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak), gece düzenlediği hava saldırısında, Hamas'ın hava gücü komutanı İsam Ebu Rukbe ve Gazze Şehri Tugayının deniz güçleri komutanı Ratib Ebu Suheyban'ı öldürdüğü iddia edildi.

11:26  Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetlerinin tamamen kesilmesiyle ilgili, "Bu, kritik bilgilere, Gazze'deki Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri ile savaş suçlarına ilişkin kanıtlara ulaşmamızın, direkt olarak bu ihlallere maruz kalanlardan duymamızın daha da zorlaşması anlamına geliyor" açıklamasını yaptı.

10:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Gazze'ye yönelik sürekli artan ve dün gece yoğunlaşan İsrail bombardımanları yine kadınları, çocukları, masum sivilleri hedef almış, yaşanan insani krizi derinleştirmiştir. İsrail derhal bu cinnet halinden çıkmalı ve saldırılarını durdurmalıdır" ifadelerini kullandı.

10:17 Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail ordusu ve Hizbullah arasında sınırda 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalardaki yeni gelişmelere değinildi. İsrail ordusunun gece boyunca sınır hattında Lübnan topraklarına doğru sürekli işaret ve aydınlatma fişekleri fırlattığı, düşen fişeklerin ağaçlık ve çalılık bölgelerde yangına yol açtığı ifade edildi. Gerginliğin yaşandığı 120 kilometrelik sınır hattı üzerinde İsrail'e ait savaş uçakları ve insansız hava araçlarının (İHA) sürekli şekilde sorti yapmaya devam ettiği kaydedildi.

09:14 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırılarını yoğunlaştırırken Lübnan topraklarından İsrail'e roket atılma girişimine karşılık savaş uçaklarının Hizbullah'a ait askeri hedefleri vurduğunu duyurdu.

08:55 İsrail ordusu, gece boyunca, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 150 yerin hava saldırılarıyla vurulduğunu duyurdu. 

07:29 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin kuzeyindeki El-Celezun Mülteci kampına baskın düzenleyerek, biri çocuk 7 Filistinliyi gözaltına aldı ve 2 katlı bir evi yıktı.

06:21 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Filistin halkına acil yardım ve uluslararası koruma sağlanmasının gereğini belirtti ve uluslararası toplumu Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının durması konusunda sorumluluk almaya çağırdı.

05:48 Dünya Gıda Programı (WFP), insani operasyonlarının kapsamını genişletmesi ve gelecek 2 ay içinde 1,1 milyon kişiye gıda yardımı ulaştırabilmesi için Gazze'ye her gün 40 tırın giriş yapması gerektiğini belirtti.

04:54 Arap Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda alınan "Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılayarak, bunun ,"uluslararası toplumun gerçek iradesini yansıttığı" değerlendirmesinde bulundu.

03:07 Gazze'den yayın yapan El-Aksa televizyonu İsrail'in gece yarısı düzenlediği hava saldırılarında Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresi ile Gazze Şeridi'ndeki Bureyc Mülteci Kampı'nı hedef aldığı belirtildi.

02:50 Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda alınan "Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılarken, dünya ülkelerinin bu karara uyarak İsrail'i ateşkes ilan etmeye zorlamasını istedi.

02:31 ABD’de, barış yanlısı Yahudi gruplar, İsrail'in Gazze operasyonunu durdurması için New York'taki ünlü Grand Central tren garını işgal ederek "acil ateşkes" çağrısında bulundu.

01:36 Kanal 12 televizyonunun, Beyaz Saray'dan ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberde, "İsrail güçlerinin, Gazze'ye karadan sınırlı bir şekilde girdiği" kaydedildi.

Ordu kaynaklarından aktarılan bilgide ise Gazze sınırındaki operasyonun resmi bir kara harekatı olmadığı ifade edildi.

01:34 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, abluka altındaki Gazze Şeridi'yle ilgili "İsrail için kırmızı çizgiler koymuyoruz" dedi.

Kornet füzeleriyle karşılık verildi

01:31 Gazze'den yayın yapan El-Aksa televizyonu Gazze Şeridi sınırlarında Kassam Tugayları üyeleri ile İsrail ordusu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı, bu çatışmalar sırasında İsrail tanklarına ve zırhlı araçlara 4 Kornet füzesinin fırlatıldığı belirtildi. Televizyon kanalının Telegram hesabında da İsrail ordusuna karşı Kornet füzelerinin fırlatılma anını gösteren bir video yayınlandı. "Filistin" gazetesi de Kassam Tugayları'nın, Gazze'nin kuzeydoğusundaki Beyt Hanun'da ve Bureyc'in doğusunda İsrail'in kara saldırısına karşı koyduğunu ve bölgede şiddetli çatışmaların sürdüğünü duyurdu.

BM'ye "Alçakça çağrı" ithamı

01:12 İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan kararla 120 ülkenin Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunmasıyla ilgili olarak "alçakça çağrı" ithamında bulundu.

01:04 Mısır Ordu Sözcüsü Albay Garib Abdulhafız, Kızıldeniz'in güneyinden gelen iki insansız hava aracından (İHA) birinin Mısır'ın doğusunda düştüğünü diğerinin ise hedef alınarak etkisiz hale getirildiğini söyledi.

UNICEF: 1 milyon çocuk için endişeliyiz

00:24 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russel, Gazze'deki meslektaşlarıyla irtibatı kaybettiklerini bildirerek, Gazze'deki bir milyon çocuğun tarifsiz bir dehşet gecesi daha yaşayacak olmaları konusunda son derece endişeli olduğunu söyledi.

00:21 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yanaki en şiddetli hava saldırılarını düzenleri. Gazze kentinin farklı bölgelerinden alev dumanlar yükseldi.

00:18 Sınır Tanımayan Doktorlar: Gazze'deki bazı Filistinli meslektaşlarımızla irtibatı kaybettik. Şifa Hastanesi'ne sığınan hastalar, sağlık personeli ve binlerce aile için endişeliyiz.

00:04 Kızılhaç: Uslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Sekreteri Jagan Chapagain, "Elektrik kesintisi nedeniyle Gazze'deki meslektaşlarımızla bağlantımız kesildi. Filistin Kızılayının acil tıbbi hizmetler sağlamaya devam edememesinden endişe duyuyoruz." ifadesini kullandı.