16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.10.2023 08:56 | Son Güncelleme: 11.10.2023 00:37

İsrail-Hamas savaşında 4. gün: Dakika dakika yaşananlar

Hamas'ın cumartesi günü sabah saatlerinde İsrail'e düzenlediği Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan İsrail-Hamas savaşı devam ediyor. İsrail günün erken saatleri itibarıyla hava saldırılarının yanı sıra, denizden de Gazze'yi vurmaya başladı. İşte çatışmaların 4. gününde dakika dakika yaşananlar
Arşiv
Arşiv

İsrail güçleri ve Hamas savaşçıları arasındaki çatışmalarda 4. güne girildi. Sabah saatleri itibarıyla hava saldırıları yanı sıra İsrail donanmasına ait hücum botları da denizden de Gazze'yi vurmaya başladı. İşte an be an yaşananlar...

23.35: Yedioth Ahronoth gazetesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı habere göre; Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1200'ü geçti.

23.30: İsrail Savunma Güçleri, Ebu Ubeyde olarak bilinen Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'nın sözcüsünün evini vurdu. İsrail Savunma Güçleri'nin Arapça açıklamalardan sorumlu sözcüsü Avichay Adraee, Ebu Ubeyde'nin İsrail'e karşı terörizmi yönlendirmek için çalıştığını öne sürdü. Adraee, Gazze'ye yönelilik saldırıların sürdüğünü duyurdu.

23.05: Suriye’nin Golan Tepeleri’nden İsrail’e yönelik roket saldırısı gerçekleştirildi. İsrail Savunma Güçleri topçu ateşi ve havanla karşılık verildiğini duyurdu.

22:35: İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'de insani yardım koridoru oluşturulmasının "elzem" olduğunu belirterek, hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze'ye girişine ve insanların çıkışına izin vermek için bu koridorlara ihtiyaç olduğunu açıkladı.

22:23: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Perşembe günü İsrail'e gideceği açıklandı.

22:08: Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde insani kriz yaşanabileceği uyarısında bulunarak, bölgeye gıda ve tıbbi yardım girişi için güvenli koridorların açılmasını istedi.

21:56: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 260'ı çocuk, 200'ü kadın 900 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

21:53: Kolombiya, İsrail'deki vatandaşlarını ülkeye getirtmek için askeri uçak göndereceğini duyurdu.

21:34: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki gerilimin yayılmasını önleyici tedbirler ele alındı. Erdoğan, Putin ile görüşmesinde, sivil yerleşimlerin hedef alınmasının kaygı verici olduğunu, bu tür girişimlerin Türkiye tarafından olumlu karşılanmadığını söyledi.

21:07: Yemen'deki İran destekli Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, ABD'nin İsrail-Filistin çatışmasına doğrudan askeri müdahalede bulunması halinde Husilerin İsrail'e karşı savaşa hazır olduğunu söyledi.

21:05: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Guterres görüşmesinde Türkiye'nin arabuluculuk çabalarıyla sivillere yönelik insani yardımın bölgeye ulaştırılması için yapılabilecekler değerlendirildi.

20:51: Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau yaptığı açıklamada "Filistin tarafına yönelik AB yardımının sürdürülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

20.30: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik “topyekün taarruz” geçtiğini duyurdu. Gallant, “Tüm dizginleri bıraktım” ifadesini kullandı

20:06: ABD'li bir grup Cumhuriyetçi Senatör, Tahran ile Washington arasındaki tutuklu takası kapsamında İran'ın serbest bırakılan yaklaşık 6 milyar dolarlık döviz kaynağının yeniden dondurulması çağrısı yaptı.

19.30: İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında insan hakları ihlâllerini raporlayan Kudüs merkezli sivil toplum kuruluşu B’Tselem, Tel Aviv yönetimi Hamas operasyona karşı verilen askeri yanıtta savaş suçu işlemekle itham etti.

19.10: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Nehammer ile düzenlediği basın toplantısında İsrail-Filistin savaşına ilişkin konuştu. Bölgedeki aktörleri sorumluluk almaya çağıran Erdoğan, "Sivilleri hedef almanın faydası olmaz" dedi. Erdoğan çözüm olarak bağımsız Filistin devletini işaret etti

19:05: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid, Filistin'e 20 milyon dolar değerinde acil yardım talimatı verdi.

19:02: Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde nüfusun yoğun olduğu bölgelere düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandığını açıkladı.

18:52: Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, "Tüm taraflar uluslararası insani hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmelidir" ifadelerini kullandı.

17:38 Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında Gazze'de 830 kişinin hayatını kaybetti, 4 bin 250 kişinin de yaralandı.

17:07 Gazze'ye 13 kilometre uzaklıktaki Aşkelon kentine saat 17.00'den sonra saldırı başlatacaklarını açıklayan Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, kente bomba yağdırmaya başladı.

16:39 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin, "Bu, ABD'nin Orta Doğu'daki krizin çözümünü tekeline almayan çalışan politikasının başarısızlığının açık bir örneğidir" dedi.

16:32 Hamas'ın silahlı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'de sivillerin hedef alınmasına karşılık İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nı roketlerle vurduklarını duyurdu.

16:06 İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'da yer alan habere göre, İsrail hükümetindeki koalisyon partileri, acil durum hükümeti kurulmasını kabul etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi'nden yapılan açıklamada, koalisyon partilerinin, acil durum hükümeti kurulmasını kabul ettiği ve Netanyahu'ya buna öncülük etmesi için izin verdiği belirtildi.

15:53 AB yetkilileri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Avrupa Birliği (AB) yönetimi ile görüşerek "Filistinlilere yardımı durdurmayın" çağrısı yaptığını duyurdu.

15:52 İsrail basınına göre Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1000'i geçti.

15:51 Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail ve Gazze'deki son şiddet olaylarında savaş suçlarının işlenmiş olabileceğine dair açık kanıtların bulunduğunu söyleyerek taraflara uluslararası insancıl hukuka ve uluslararası insan hakları hukukuna tam olarak uyma çağrısı yaptı.

İsrail, Gazze şehrini bombalamaya devam ediyor

14:58 Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi'nde son 24 saat içinde yerinden edilenlerin sayısının 180 bin kişiye ulaştığını açıkladı.

14:25 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İsrail-Filistin çatışmasına çözüm bulunması konusunda Rusya’nın çaba göstermeye devam edeceğini söyledi.

İsrail ordusu kara operasyonuna hazır

13:08 İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, "Gazze tam bir kuşatma altında, girilemiyor, çıkılamıyor. Su, elektrik ve yakıt kesildi. Gazze'ye kara operasyonu fikri, olasılığı ve seçeneği kesinlikle mümkün ve ordu hazır" dedi.

13:03 Filistin Sağlık Bakanlığı, Facebook'tan yaptığı paylaşımda, İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarında yaşamını yitirenlerin ve yaralananların sayılarını güncelledi. Açıklamada, Gazze Şeridi'nde ölenlerin sayısının 770'e yükseldiği, yaralıların sayısının ise yaklaşık 4 bin olduğu belirtildi.

12:36 DSÖ, kritik tıbbi malzemeleri insanlara ulaştırabilmek için Gazze'ye insani koridor açılması çağrısında bulundu.

12:22 Rimal başta olmak üzere Gazze'nin birçok mahallesini enkaza döndü

12.21 İsrail’in güneyindeki Rahat şehrinin Belediye Başkanı Ata Ebu Medigam, dördüncü gününe giren İsrail-Filistin savaşında sığınakları olmadığını ve devletin kendilerini terk ettiğini söyledi.

12.17 Filistin yönetimi, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne elektrik ve suyu kesmesinin ardından acil gıda ve tıbbi malzeme girişi sağlanmasını istedi.

12:11 BM: İsrail'in Gazze'deki elektrik ve suyu kesmesi, enerji santralini birkaç gün içinde yakıtsız bırakabilir ve 610 binden fazla kişi için içme suyu kıtlığına neden olabilir.

Gazze kentindeki Er-Rimal Mahallesi moloz yığını haline geldi. Saldırı nedeniyle bir çok bina yıkıldı.

11:08 İsrail Ordu Sözcülüğü, Hamas'ın 7 Ekim'de sızdığı Gazze Şeridi'ni çevreleyen yerleşim birimlerinde İsrail güçleriyle yoğun çatışmaların ardından 1500 Hamas savaşçısının cesedinin bulunduğunu söyledi.

10:10 Gazze'den atılan roketler Sderot sanayi bölgesini vurdu

09:25 İsrail ordusu, "Gazze sınırında kontrolü tamamen sağladıklarını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduklarını" açıkladı.

09:07 Filistin İslami Cihad Hareketi, Lübnan'ın İsrail sınırında dün gerçekleştirdikleri sızma saldırısında 2 İsrail askerinin öldürüldüğünü, 5 askerin yaralandığını söyledi.

05:12 İsrail donanmasına ait hücum botlarının, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurduğu duyuruldu.

01:43 İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'ü çocuk, 105'i kadın olmak üzere 704'e yükseldi.

01:38 ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri, "Önümüzdeki günlerde, İsrail'in kendini savunabilmesini sağlamak ve nihayetinde barışçıl ve entegre bir Orta Doğu bölgesinin koşullarını oluşturmak için müttefikler ve İsrail'in ortak dostları olarak birlik ve koordinasyon içinde kalacağız" mesajını paylaştı.

01:33 New York merkezli insan hakları izleme örgütü, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, Filistinlilere yönelik kullandığı sözleri, savaş suçuna çağrı olarak değerlendirdi.

00:56 İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne giden su akışının kesildiğini söyledi.

00:15 ABD Başkanı Joe Biden, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik saldırılarında en az 11 ABD vatandaşının hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kaynak: AA