22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2023 08:47 | Son Güncelleme: 15.10.2023 22:57

İsrail-Hamas savaşında 9. gün: Dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını savaşın 9. gününde sabahın erken saatlerinden itibaren sürdürüyor. Son olarak İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Güçlü bir savaş olacak, ölümcül bir savaş olacak ve ve durumu sonsuza dek değiştirecek bir savaş olacak" dedi
İsrail-Hamas savaşında 9. gün: Dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail-Hamas savaşının 9. gününde gece yarısından şu ana kadar yaşananlardan öne çıkanlar ve son dakika gelişmeleri...

22:40: İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar, bölgedeki rehabilitasyon ve protez hastanesi Hamed Bin Halife Al Sani'de ağır hasara neden oldu.

22.10: İsrail'de Globes gazetesinin, Savunma Bakanlığına bağlı Ulusal Olağanüstü Durum İdaresine (NEMA) dayandırdığı haberine göre, Lübnan ile olası çatışma halinde İsrail'in kuzey sınır bölgelerinde yaşayan siviller, ülke genelindeki okullara yerleştirilecek. NEMA Başkanı Yoram Laredo, Lübnan'la çıkacak olası çatışmada "operasyonel olarak" tahliye edilmesi gereken kişilerin sayısının en az 70 bin olduğunu belirtti.

21:30: Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilisi Muhammed el-Muğayyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de enkaz altında hala hayatta olan kişilerin bulunduğunu söyledi. Muğayyar, İsrail'in Gazze'de sivillerin yaşadığı 2 bin 180'den fazla binayı doğrudan hedef aldığını belirtti. İsrail saldırılarının kurtarma çalışmalarını tehlikeye attığını söyleyen Muğayyar, "Ekiplerimiz, enkaz altında 1000'den fazla kişinin bulunduğunu öngörmekte" dedi.

20.40: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 220 artarak 2 bin 670'e yükseldi

20:30: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Fransa lideri Emmanuel Macron’da telefonda görüştü. Reisi’nin İsrail'i kastederek "Siyonist rejimin, insanların öldürülmesi ve Gazze ablukası da dahil olmak üzere işlediği suçlar durdurulmazsa durum daha da karmaşık hale gelecektir" dediği aktarıldı. İran resmi haber ajansı IRNA daha fazla ayrıntı vermedi.

20:15: İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog CNN'e verdiği demeçte, Hamas'ın mahkumları kaçırmak için elektrik şoku ve canlı yayında infaz talimatlarını da içeren bir el kitabı hazırladığını söyledi.

18.30: Times of Israel, Katar’ın Hamas’ı elindeki kadın, çocuk ve yaşlı rehineleri bırakması için ikna etmeye çalıştığını yazdı. Diplomatik bir kaynağa dayandırılan habere göre; müzakerelerde Siyasi Büro Şefi İsmail Haniyye tarafından temsil edilen Hamas, başta Katar’a İsrail hapishanelerinde tutulan 36 kadın ve genç Filistinli mahkûm karşılığında bu rehineleri bırakmaya hazır olduğunu söyledi. Ancak Hamas’ı yok etmek üzere harekâta hazırlanan İsrail bu teklife sıcak bakmadı. Söz konusu kaynak, İsrail’in karşı çıkışına rağmen diplomatik müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

18.20: BBC muhabiri Lyse Doucet, İsrail’in Gazze’nin güneyine su vermeye başlamasını değerlendirdi. Doucet’ye göre bu gelişme, bölgenin siviller için muhtemel bir güvenli bölge olarak hazırlandığının işareti olabilir. BBC News’e konuşan Doucet, "Sanırım her geçen saat bu yapbozun yavaş yavaş bir araya getirildiğini görüyoruz. Her ne kadar birçok parça eksik ve birçoğu hâlâ yerine oturmamış olsa da” dedi.

18.10: İsrail hükümeti, Hamas saldırılarında ölenlerin sayısının 1400'ün üzerine çıktığını duyurdu. Filistin tarafında ise 2450 can kaybı var.

18.00: İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Başbakan Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze’nin güney bölümlerine su tedarikinin yenilenmesi konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Reuters’ın haberine göre; Katz, su kaynaklarının kısmen yenilenmesi kararının, Hamas yönetimindeki bölgeye yönelik ablukayı sıkılaştırmak olan İsrail politikasıyla uyumlu olduğunu söyledi. 

17:46 İsrailli yetkililer, Sderot'taki bir okula otobüsler getirerek, yüzlerce Yahudi yerleşimciyi ülkenin orta ve kuzeyindeki otellere ve evlere nakletti. Otobüslerle nakledilen Yahudi yerleşimci sayısı ise bilinmiyor.

17:37: Hizbullah Hareketi, sabah saatlerinden bu yana Lübnan üzerinden İsrail'e gerçekleştirdiği güdümlü tanksavar füze saldırılarına ilişkin yayınladığı açıklamada, İsrail sınırı üzerinde yer alan Hanita yerleşim biriminde konuşlu İsrail'e ait Merkava tipi 2 tanka güdümlü tanksavar füzesi ile saldırı gerçekleştirildiği, olayda "bazı İsrail askerlerinin öldüğü, bazılarının ise yaralandığını duyurdu.

17:28 BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatörü Martin Griffiths X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda "Gazze'nin üzerinde ölüm hayaleti dolaşıyor. Su, elektrik, gıda ve ilaç olmazsa binlerce kişi ölecek" dedi.

17:20 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant İsrail ordusunun Hamas’ı ortadan kaldıracağını söyleyerek "Güçlü bir savaş olacak, ölümcül bir savaş olacak, kesin bir savaş olacak ve durumu sonsuza dek değiştirecek bir savaş olacak" ifadelerini kullandı.

16:53 Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: İsrail'in tepkisi meşru müdafaanın ötesine geçerek toplu cezalandırmaya dönüştü.

16:50 İsrail ordusu, tanksavar füzesinin atıldığı bölgeyi ve Hizbullah'a ait noktaları vurduğunu duyurdu. Lübnan topraklarından sınır bölgesindeki İsrail ordusuna karşı bugün beş ayrı tanksavar füzesi saldırısı gerçekleştirildiği kaydedildi.

16:26 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye tüm uzmanlık alanlarından sağlık ekiplerinin gönderilmesi için dünya ülkelerine acil çağrıda bulundu.

16:02 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ziyaretlerinin ardından yarın yeniden İsrail'e gideceği açıklandı.

14:50 Avustralya'da ülke genelinde düzenlenen gösterilerde binlerce kişi, Filistin'e destek ve dayanışma mesajları verdi. Avustralya polisi, açıklamasında, Melbourne'de yaklaşık 10 bin kişinin Filistinlilerle dayanışma için Victoria Eyalet Kütüphanesi'nde toplandığını belirtti.

14:35 Ordu Sözcüsü Daniel Hagari: Her zaman çevremize, tüm Orta Doğu'ya bakıyoruz. Ordu, İsrail'in güvenlik hedeflerini gerçekleştirmek için Orta Doğu'nun neresinde olursa olsun faaliyet gösterecek. Tüm alanlarda oldukça hazırlıklıyız.

14:34 Papa Franciscus: İnsani hukuka saygı duyulmalı, özellikle de insani koridorları garanti etmenin ve tüm halka yardım sağlamanın acil ve gerekli olduğu Gazze'de.

14:32 Hamas'a bağlı El-Aksa televizyonunun resmi Telegram kanalında, İsrail bombardımanı sonucu Gazze kentindeki El-Ehali Hastanesinin hasar gördüğü belirtildi. Kanaldan yapılan paylaşımda ayrıca hastanenin hasar gören odalarından birinin fotoğraflarına yer verildi.

14:14 Filistin Sağlık Bakanlığı: 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da öldürülen Filistinlilerin sayısının 56'ya yükseldi.

14:02 Fas'ta, Filistin ve Fas bayrakları ile Mescid-i Aksa resimleri taşıyan göstericiler, Filistin direnişine destek sloganları attı. Rabat'taki tarihi Bab el-Had bölgesinde başlayan yürüyüşte, kalabalık gruplar parlamento binası yönünde ilerledi. Batılı ülkelerin İsrail'e verdiği şartsız desteğe tepki gösteren eylemciler, İsrail bayrağı yaktı.

13:15 ABD Başkanı Joe Biden'ın katıldığı bir programda yaptığı konuşma, Filistin destekçisinin "Gazze'nin yaşamasına izin verin" ve "ateşkes hemen şimdi" sözleriyle kesildi.

13:00 BM: UNICEF, Gazze'deki çocukların kritik ihtiyaçlarına yanıt veriyor ancak erişim giderek tehlikeli bir hal alıyor. Çocuklara ulaşmak için acil insani ateşkese ihtiyacımız var.

12:56 Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail-Filistin çatışmasında İsrail'in eylemlerinin nefsi müdafaa sınırlarını aştığını belirterek, Gazze halkının toplu cezalandırılmasına son verilmesi gerektiğini belirtti.

12:53 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi genelinde acil kan bağışında bulunulması çağrısı yaptı.

12:03 ABD: Filistinli gruplarla yaşanan çatışmaların ardından isteyen vatandaşlar ve onların birinci derece yakınları yarın İsrail’den deniz yoluyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne tahliye edilecek.

11:57 İsrail ordusunun, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda tüm üyelerini öldürerek 47'den fazla aileyi katlettiği duyuruldu.

11:38 İsrail ordusu: İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet’in (Şabak) istihbaratıyla Gazze’ye düzenlenen hava saldırılarında, Han Yunus'un güneyindeki elit birliğin komutanı olan Bilal Kudra'yı öldürdük.

10:15 İsrail ordusu: Lübnan’dan İsrail’in kuzeyindeki Batı Celile bölgesine bağlı Şatula beldesine tanksavar füzesi atıldı; 2’si orta derecede, 1’i hafif, 3 İsrailli yaralandı. Saldırıyı üstlenen Hizbullah, İsrail'e ait bir tanka yeni bir saldırı düzenlendiğini duyurdu.

10:09 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: BM’nin merkezlerini boşaltması ve hizmetlerini durdurmasının ardından Gazze'nin kuzeyindeki nüfusun yüzde 70'i sağlık hizmetlerinden mahrum kaldı.

09:15 İsrail güçleri, işgal altındaki Kudüs ile Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 55 Filistinliyi gözaltına aldı. Böylece 7 Ekim tarihinden bu yana gözaltına alınan Filistinli sayısı 455'e çıkmış oldu.

08:39 İsrail ordusu, Filistinli gruplarla devam eden çatışmalarda öldürülen ve aralarında subayların da olduğu 7 askerinin daha isimlerini paylaştı. Açıklamada, yaşamını yitiren asker ve subayların ailelerine ölüm haberinin verildiği ifade edildi. Kanal 12 televizyonuna göre, son rakamlarla birlikte 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 286'ya yükseldi. 

08:31 İsrail'in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 2329'a yükseldi.

07:53 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Lübnan'ın güneyinde İsrail askerleri ile çatışan 3 mensubunun öldüğünü duyurdu.

07:31 Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro: Daha önce FARC'ı (eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) desteklediğimi söyleyenler, şimdi aynısını Hamas için söylüyor. Hamas, Filistin halkının bölünmesi ve cezalandırılması bahanesiyle Mossad tarafından tasarlandı. Onurlu halklar arasındaki diyaloğun yerine apartheid, baskı, umutsuzluk ve kanlı terörizm aldı. Asıl istedikleri Filistin halkını eski topraklarından sürmek ve yok etmektir.

05:25 İsrail'e ait savaş uçakları, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin batısında Aksa Petrol İstasyonu yakınında bir evi bombaladı. Saldırıda ölen ve yaralananların olduğu öğrenildi. Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail'in Gazze'nin batısında Tel el-Heva semtinde bir evi bombalaması sonucu 8 kişi yaşamını yitirdi.

04:58 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'deki durum değerlendirdi. 

03:44 İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda son 24 saat içinde 300 Filistinlinin öldüğü, 800'ünün yaralandığı açıklandı.

01:01 ABD Başkanı Joe Biden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, Abbas ile görüşmesine, Hamas'ın İsrail'e yönelik hain saldırısını kınarken, Hamas'ın, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını temsil etmediğini belirtti. Biden, İsrail Başbaknı Netanyahu ile görüşmesinde ise İsrail'e olan sarsılmaz desteğini teyit etti.

00:55 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, İsrail-Hamas çatışmalarında 29 ABD vatandaşının öldüğü belirtilerek, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilekleri iletildi.

00:33 Suriye’de Beşşar Esed yönetiminin kontrolündeki Halep Havalimanı’na yine saldırı düzenlendi. AA'nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Halep'teki uluslararası havalimanı 3 ayrı roket saldırısıyla hedef alındı. Şam yönetiminin haber ajansı SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı haberinde de Halep Havalimanın yerel saatle 23.25'te İsrail tarafından hava saldırısıyla vurulduğu iddia edildi. 

00:06 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasına yönelik baskısını şiddetle kınayarak, bunu hasta ve yaralılar için ölüm cezası olarak niteledi.