04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.03.2023 20:27 | Son Güncelleme: 06.03.2023 20:55

İsrail muhalefeti: İsrail ulusal acil durumun eşiğinde

İsrail’de muhalefet liderleri Yair Lapid ve Benny Gantz, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun tartışmalı yargı düzenlemesini durdurmayı reddetmesi nedeniyle ülkenin ulusal acil durumun eşiğinde olduğunu söyledi
İsrail muhalefeti: İsrail ulusal acil durumun eşiğinde

İsrail muhalefetinin önde gelen iki ismi, eski Başbakan ve Yeş Atid Partisi lideri Lapid ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Gantz, Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifi hakkında ortak yazılı açıklamayla uyarıda bulundu. İsrail muhalefet liderleri Lapid ve Gantz açıklamalarında, "İsrail'in birliği için harcadığımız tüm çabalarımız ayaklar altına alındı ​​ve reddedildi. İsrail ulusal acil durumun eşiğinde ama Netanyahu durmayı reddediyor" dedi.

Muhalefet liderleri, ülkede haftalardır tartışma ve kitlesel protestolara neden olan yargı düzenlemesi konusunda iktidar ve muhalefet arasında uzlaşı sağlanması için İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un girişimlerine de değinerek, "Cumhurbaşkanı'nın geniş kapsamlı müzakereler ve anlaşmaya varma çabalarına derinden saygı duyuyor ve takdir ediyoruz. Ancak demokrasinin ve halkın birliğinin korunmasına yol açacak adil ve etkili müzakerelere ulaşmak için Netanyahu’nun yasama sürecini, tam, kapsamlı ve gerçek bir şekilde durdurduğunu ilan etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Olayın geçmişi

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, bugün yaptığı açıklamada, hükümetin yargı düzenlemesinde, uzlaşıya her zamankinden daha yakın olduklarını söylemişti. Herzog, "Arka planda çoğu konuda anlaşmalar var. Şimdi iş, koalisyon ve muhalefetteki, anı yakalamaları gereken ulusal liderlerimize kalmış" ifadelerini kullanmıştı. İsrail Cumhurbaşkanı, arka planda yapılan bu anlaşmaların niteliği hakkında bilgi vermezken, Başbakan Netanyahu’dan Herzog’un açıklamalarına ilişkin yorum gelmedi.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı reformu

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu. Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı. Ülkedeki en yüksek yargı mercisi olarak görev yapan Yüksek Mahkeme, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen temel yasalara aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin Yüksek Mahkemenin elinden alınacağını belirtmişti. İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, kaygılarının güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunmasının bozulması üzerinde toplandığını paylaşmıştı.

Ülkede 9 haftadır her cumartesi Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı kitlesel gösteriler düzenleniyor. Başta Tel Aviv olmak üzere Hayfa, Batı Kudüs, Birüssebi ve Netanya gibi büyük kentler dahil ülke çapında onlarca noktada gerçekleştirilen gösterilere on binlerce İsrailli katılıyor.

 

Kaynak: AA