01 Temmuz 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 08:37 | Son Güncelleme: 10.06.2024 16:19

İsrail'in esir kurtarma operasyonu tartışılıyor

Hamas, İsrail ordusunun 4 İsrailli esiri kurtarmak için Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda, biri ABD vatandaşı 3 esiri öldürdüğünü duyurdu. Tartışma yaratan operasyon sonrası ABD'den "İstihbarat desteği sağladık ancak askeri anlamda katılmadık" açıklaması geldi
İsrail'in esir kurtarma operasyonu tartışılıyor

İsrail'de bir yandan Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hâl hükümetinden istifa etmesi ve aşırın sağın olası yükselişleri konuşulurken diğer yandan esirleri kurtarmak için Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlenen operasyonun yankıları tartışılıyor. 

3 esir öldürüldü

Hamas'ın Telegram hesabından İsrail'in 274 Filistinliyi öldürdüğü Nusayrat Mülteci Kampı'na yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yapıldı. Saldırıya ilişkin görüntülerin yer aldığı açıklamada, "Sizin hükümetiniz (İsrail), bazı esirleri kurtarmak için birçok esiri öldürdü" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, "Ordunuzun Nusayrat kampında 4 esiri kurtarmak için gerçekleştirdiği katliamda, kendi ordunuz kendi esirlerinizden, biri ABD vatandaşı 3 esiri öldürdü" ifadesine yer verildi.

İsrail düzenlediği 2 ayrı kurtarma operasyonunda kadın ve çocukların da aralarında olduğu 300’den fazla Filistinli öldü, 500’den fazla kişi de yaralandı.

Esir takası anlaşmasına işaret edilen açıklamada, "Bizim esirlerimiz serbest bırakılmadan, sizin esirleriniz bırakılmayacak, zaman tükeniyor" ifadesi kullanıldı.  Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail ordusunun “korkunç katliamlar yaparak bazı esirleri kurtarmayı başardığını ama operasyon sırasında bazılarını da öldürdüğünü” söyledi.

ABD'den eleştirilere cevap

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN kanalında katıldığı bir programda, ABD'nin de destek olduğu bildirilen İsrail'in "kurtarma operasyonuna" ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Sullivan, ABD'nin İsrail'e Hamas'ın elindeki esirler konusunda istihbarat ve strateji konularında destek verdiğini, ancak bölgede Amerikan askeri bulunmadığını ve İsrail'in düzenlediği "operasyonlara" askeri anlamda herhangi bir katkı yapmadıklarını savundu.

Ne olmuştu? 

İsrail ordusu, dün Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki çeşitli noktalara saldırılar düzenlediğini ve iki farklı bölgede toplam 4 İsrailli esirin canlı olarak kurtarıldığını duyurmuştu. İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı ve çeşitli bölgelere eş zamanlı şekilde kara, hava ve denizden yoğun şekilde düzenlediği saldırılarda 64'ü çocuk, 57'si kadın 274 Filistinlinin öldüğü, 153'ü çocuk, 161'i kadın 698 Filistinlinin yaralandığı bildirilmişti.