05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.10.2023 22:17 | Son Güncelleme: 13.10.2023 22:40

İsrail'in Gazze'ye kara saldırısı düzenleme ihtimali petrol fiyatlarını tırmandırıyor

Yatırımcıların İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara saldırılarına başlama ihtimali Orta Doğu'daki çatışmanın genişleyebileceği riskini ortaya çıkarıyor ve bu gelişmenin fiyatlanmasıyla petrol fiyatları yüzde 5 artış gösterirken Brent petrol Şubat ayından bu yana en yüksek haftalık kazancını elde etti
İsrail'in Gazze'ye kara saldırısı düzenleme ihtimali petrol fiyatlarını tırmandırıyor

İsrail-Hamas savaşınının boyutunun büyüyeceğinden endişe eden yatırımcıların piyasalardaki hareketi de değişmeye başladı. Çatışmaların giderek büyümesiyle petrol fiyatları hızla yükseliş kaydederken altın fiyatları da hızla tırmanıyor. Brent vadeli işlemleri yüzde 5 artışla varil başına 90,28 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü ise yüzde 5,2 değer kazanarak varil başına 87,08 doları gördü.

Reuters'ın haberine göre Brent haftalık bazda yüzde 6,8'lik bir artışla Şubat ayından bu yana en büyük yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor. WTI ise Pazartesi günü her ikisinin de yükselmesinin ardından haftalık bazda yaklaşık yüzde 5,2 oranında artış gösterecek.

Savaşın petrol ülkelerine uzanabileceği riski

Çatışmanın küresel petrol ve gaz arzı üzerinde çok az etkisi oldu ve İsrail büyük bir üretici değil. Ancak yatırımcılar ve piyasa gözlemcileri çatışmanın nasıl tırmanabileceğini ve bunun dünyanın en çok petrol üreten bölgesindeki yakın ülkelerden gelen arz için ne anlama gelebileceğini değerlendiriyor.

İsrail'in bir milyondan fazla kişiye Gazze Şeridi'nin kuzey yarısını 24 saat içinde terk etmelerini emretmesinin ardından bazı Gazze sakinleri Cuma günü İsrail saldırısından kaçmak için evlerini terk etmeye başladı. Hamas ise onlara gitmemelerini söyledi. 

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan Cuma günü İsrail'e sınır ötesi saldırılar düzenleyen Tahran destekli Lübnanlı Hizbullah'ın lideriyle görüştü. Bu görüşme sonrası Price Futures Group analisti Phil Flynn "Piyasa endişeli çünkü bunun ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Peki petrolü etkileyebilir mi?" ifadelerini kullandı. 

Eğer ABD, çatışmadaki rolü nedeniyle İran'ın petrol ihracatına yönelik yaptırımları sıkılaştırırsa, İran'ın petrol arzı düşebilir.

Suudi Arabistan'ın İsrail'e tutumu değişiyor

Suudi Arabistan cephesinde de İsrail ile kurulan diyalog gerilerde kalmış gibi görünüyor. Riyad'ın düşüncelerini bilen iki kaynak, Suudi Arabistan'ın ABD destekli İsrail ile ilişkileri normalleştirme planlarını rafa kaldırdığını ve İsrail ile Hamas arasındaki savaşın tırmanmasıyla birlikte dış politika önceliklerini hızla gözden geçirdiğini söyledi. 

Wall Street Journal'ın geçen hafta bildirdiğine göre, Suudi Arabistan'ın Beyaz Saray'a anlaşmanın güvence altına alınmasına yardımcı olmak için gelecek yılın başlarında petrol üretimini artırmaya istekli olduğunu söylemesinin arz üzerinde etkileri olabilir. ABD'nin Perşembe günü G7 ülkelerinin varil başına 60 dolarlık fiyat sınırının üzerinde fiyatlandırılan Rus petrolünü taşıyan tankerlerin sahiplerine ilk yaptırımları uygulaması da Cuma günü fiyatları artırdı.

Dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi ve önemli bir ihracatçısı olan Rusya'nın sevkiyatlarının ABD tarafından daha sıkı denetlenmesi arzı azaltabilir.

Petrol talebinde büyüme beklentisi

Bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), şimdiye kadar dünya ekonomisinin dirençli olduğuna dair işaretleri dikkate alarak ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de daha fazla talep artışı beklentisini gerekçe göstererek küresel petrol talebinde büyüme tahminini korudu.

ANZ'de kıdemli emtia stratejisti olan Daniel Hynes Cuma günü yayınladığı bir notta, "Arz tarafındaki sorunlar ham petrol piyasasında odak noktası olmaya devam etti" dedi. Petrol fiyatları, Cuma günü açıklanan ve Çin'in ham petrol ithalatında bir önceki aya göre düşüş gösteren veriyi de dikkate almadı.