18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.12.2023 23:21 | Son Güncelleme: 19.12.2023 23:24

İsrailli muhalefet lideri Lapid: İki devletli çözüm hala mümkün

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, 7 Ekim saldırılarıyla başlayan sürecin Filistin Devleti'nin kurulmasını önemli ölçüde geciktireceğini belirtti
İsrailli muhalefet lideri Lapid: İki devletli çözüm hala mümkün

Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Lapid, Londra merkezli Al Majalla dergisine değerlendirmelerde bulundu. Lapid, "7 Ekim'de yaşananlar iki devletli çözüm olasılığını erteledi, bunu (iki devletli) çözümün bir destekçisi olarak söylüyorum" ifadelerini kullandı.

İki devletli çözüm fikrinin öldüğünü düşünmediğini vurgulayan Lapid, ancak İsrail halkının güvenliğinden emin olunana kadar söz konusu fikrin hayata geçirilemeyeceğinin altını çizdi. Lapid, Filistinlilerin onurlu bir şekilde yaşamak ve kendi kendilerini yönetebilen insanlar olarak saygı görmek istediklerini aktardı.

Netanyahu hükümetine eleştiri

Aşırı sağcı Binyamin Netanyahu hükümetine eleştiriler yönelten Lapid, "Onlar yalnızca bağırmakta iyiler yönetmekte değil." değerlendirmesinde bulundu. İsrail sağının Filistin ile olan çatışmayı çözmekten ziyade yönetmeye odaklandığını belirten Lapid, "Sadece bir siyasi lider olarak değil, bir ebeveyn olarak da şunu söylüyorum; çözebileceğiniz sorunları çocuklarınıza miras bırakmayın. Çözmeye çalışın." ifadelerine yer verdi.

Lapid, söz konusu sorunun emin adımlarla ilerlenerek çözülmesi gerektiğini kaydetti. İsrailli muhalefet lideri ayrıca, Hamas ve Lübnan Hizbullahı'nın İsrail için bir tehdit olduğunu ancak bunun varoluşsal bir tehdit olmadığını aktardı.

Kaynak: AA