19 Mart sonrası yaşanan siyasi risklerin faturası Türk lirası varlıklara kesilmeye devam ediyor. Son 1.5 ayda yaşanan 30 milyar dolarlık yabancı satışının yanı sıra 2024 sonunda 5.4 trilyon TL olan toplam fon pazarı, yerli kurumsal yatırımcıların çıkışları ile 3.4 trilyon TL’ye geriledi. Burada en büyük erime 1 trilyonun üzerinde çıkış ile para piyasası fonlarında yaşandı. Bu çıkışın nedenlerine baktığımızda bu yılın ilk aylarında mevduat faizlerindeki gerileme ve faiz gelirlerinden alınan stopajın %15’e yükselmesinin etkili olduğunu gördük. Ancak tam bu paranın hisse fonlarına kaymasını beklerken yaşanan siyasi gelişmeler ile döviz ve altına yönelim arttı. Döviz mevduatların payı %45’e yükseldi (KKM dahil). Diğer taraftan para piyasası fonlarındaki %10’luk tahvil portföyünün artan faizler ile değer kaybetmesi de fonların getirisini aşağı çekti ve para piyasası fonlarının yatırımcısını küstürdü.
02.05.2025 04:30
Ateş hattında yatırım kararı
Para piyasası fonları yeniden cazip hale gelirken, yatırımcılar stopaj desteği bekliyor. Döviz riskini almak istemeyenler için Türk Eurobond’ları ve döviz fonları makul gözüküyor. Altın yerini korumaya devam edebilir. 2025’in 2. çeyreğinde piyasaları ne bekliyor?
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Demokrasisi zayıf ülkelerde milli gelir yüzde 20 geri kalıyor
06 Haziran 2025
Borsada düşüşün sonuna geldik mi?
09 Mayıs 2025
Piyasalarda Murphy Kanunu işliyor
11 Nisan 2025
Fatura ağır oldu
Tüm Yazıları
28 Mart 2025