22 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2024 10:37 | Son Güncelleme: 27.02.2024 10:44

İsrailli yetkili Washington Post’a konuştu: Hamas lideri Gazze’de ama öldürülürse rehineler tehlikeye girer

İsrailli yetkililer, 7 Ekim saldırılarının mimarı olmakla suçlanan Yahya Sinvar’a yaklaştıklarını söylüyor. Washington Post’a konuşan yetkililer Sinvar’ın öldürülmesinin rehinelerin hayatını tehlikeye atacağını söyledi
Yahya Sinvar Gazze'deki tünellerde görüntülendi (Fotoğraf: AA/video)
Yahya Sinvar Gazze'deki tünellerde görüntülendi (Fotoğraf: AA/video)

İsrail ordusu, 7 Ekim saldırılarının mimarı olduğu iddia edilen Hamas lideri Yahya Sinvar’ın Gazze'nin güneyindeki tünel ağlarında saklandığından oldukça emin. Ancak Sinvar’ın etrafı, onu yakalamaya veya öldürmeye yönelik herhangi bir operasyona karşı caydırıcı olmak amacıyla rehinelerden oluşan bir canlı kalkanla çevrili. Mevcut ve eski İsrailli yetkililer röportajlarda, İsrail'in Gazze'deki operasyonunun, Sinvar yakalanana, öldürülene veya artık örgütü yönetemeyecek duruma gelene kadar sonuçlanamayacağını söyledi. İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, “Hamas liderini öldüreceğiz. Savaşı o zamana kadar bitirmemeliyiz” açıklamasını yapmıştı.

"Mesele yerini bulmak değil"

İsrail'in en çok aranan adamının zorlu avını anlatan İsrailli, ABD'li ve diğer Batılı istihbarat ve güvenlik yetkililerine göre Sinvar’ın yerini belirlemek, taktik veya politik açıdan, yakınlarda olduğuna inanılan birçok rehineyi öldürmeden veya yaralamadan onu öldürmeye yönelik askeri bir operasyon kadar zor olmayabilir. Üst düzey bir İsrailli yetkili, “Mesele onun yerini bulmak değil, rehinelerin hayatlarını riske atmadan bir şeyler yapmak” dedi.

Sinvar’ın sigortası

Sinvar’ın güney Gazze şehri Han Yunus'un altındaki tünellerde sığındığına inanılıyor. ABD'li yetkililer, Sinvar’ın memleketinin altında bir yerde saklandığı ve kendisini rehinelerle çevrelediği yönünde İsrail'in değerlendirmesine katıldıklarını, bunun nihai bir sigorta poliçesi olduğunu söyledi. Şu anda yaklaşık 130 rehinenin Hamas’ın elinde bulunduğuna inanılıyor.

İsrail ordusu ve güvenlik servisleri, kilit noktaları anlamak ve Sinvar'ı bulmak amacıyla aylarca Gazze'nin altındaki geniş tünel ağının haritasını çıkardı. Yetkililer, askerlerin yol boyunca bubi tuzaklarını etkisiz hale getirerek tünellerden geçerken, ağdaki farklı ‘ofisleri’ gösteren Hamas idari dosyalarını, bilgisayarlarını ve telefon rehberlerini keşfettiklerini söyledi.

Tünellerde diş fırçasını bile buldular

Savunma Bakanı Yoav Gallant bu ayın başlarında kamuoyuna yaptığı bir açıklamada, İsrail askerlerinin Sinvar'ın kendilerinden bir adım önde olabileceğine dair kanıtlar bulduğunu söyledi. İsrail basınında yer alan haberlere göre askerler, Sinvar'ın kıyafetlerini, elle yazdığı notları ve hatta kullanmış olabileceği diş fırçasını bile buldu. ABD istihbarat analistleri bu tünel haritalamanın bir kısmına yardımcı oluyor ve bilgi parçalarını birleştiren güçlü analitik teknolojilere katkıda bulunuyor.

“Gerçekçi olmayan bir hedef”

Sinwar'ı öldürmek İsrail için büyük bir stratejik ve sembolik zafer olacaktır. Ancak bazı uzmanlar, tek bir liderin ortadan kaldırılmasının, hükümeti Netanyahu'nun Hamas'ı tamamen yok etme hedefine yaklaştırıp yaklaştıramayacağını sorguluyor; eleştirmenler bunun kötü tanımlanmış ve gerçekçi olmayan bir hedef olduğunu söylüyor.

İsrailli diplomat ve eski üst düzey danışman Alon Pinkas “Sinvar’ı ele geçirmek Hamas'ı ortadan kaldırmayacak, yok etmeyecek ya da devirmeyecek. Bu bir zaferi de temsil etmez. Bu, tek bir adama uygulanan haklı bir ceza olacaktır ve İsraillilere adaletin bir ölçüde var olduğunu hissettirecektir” dedi.