28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 26.02.2022 10:28 | Son Güncelleme: 26.02.2022 10:45

İsveç ve Finlandiya'dan Rusya'ya NATO cevabı

Rusya, "Finlandiya ve İsveç NATO’ya katılırsa siyasi ve askeri sonuçları olur" dedi, İsveç cevap verdi: Güvenlik politikalarına kendimiz karar veririz
İsveç ve Finlandiya'dan Rusya'ya NATO cevabı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın "Finlandiya ve İsveç'in öncelikle bir askeri blok olan NATO'ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır" sözlerine İsveç'ten cevap geldi. Başbakan Magdalena Andersson yaptığı açıklamada, İsveç'in güvenlik politikalarına kendilerinin karar vereceğini belirtti.

"İsveç sınırlarında askeri hareketlilik yok"

NATO'ya girmeyi düşünmediklerini aktaran Andersson, Rusya'nın İsveç sınırlarında endişe verecek bir tehdidinin ve askeri hareketliliğinin olmadığını ifade etti. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise Finlandiya'da NATO üyeliği konusundaki tartışmanın "Ukrayna'daki savaşın başlamasının ardından değiştiğini" söyledi.

ABD: İsveç ve Finlandiya'ya kapılar açık

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı ise "NATO'ya katılmak isterlerse İsveç ve Finlandiya'ya kapılar açık" açıklaması yapmıştı.

Finlandiya zirveye katılmadı

Finlandiya ve İsveç NATO üyesi olmamalarına rağmen Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin ele alındığı dünkü NATO Olağanüstü Zirvesi'ne katılmıştı.

NE OLMUŞTU?

"Siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova dün Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Ülkelerin güvenliklerinin, başka ülkelerin güvenliği pahasına inşa edilmemesi gerektiğini savunan Zaharova, "Finlandiya ve İsveç'in öncelikle bir askeri blok olan NATO'ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır" ifadesini kullandI.