26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.02.2022 17:22 | Son Güncelleme: 25.02.2022 17:41

Rus birlikleri Kiev’e girdi, Moskova Ukrayna hükümetini devirmek için baskıyı artırıyor

Rus birlikleri Kiev’e girdi, Moskova Ukrayna hükümetini devirmek için baskıyı artırıyor

Shashank Bengali ve Marc Santora/ The New York Times 

Ukrayna'nın başkenti Kiev, cuma sabahı bombardıman altındaydı. Rusya, işgalin ikinci gününde hükümetin kalbine yaklaşırken, füzeler ve roketler yerleşim alanlarına isabet etti. Ukraynalı birlikler 2.8 milyonluk Kiev şehrinin eteklerinde Rus askerlerle savaşırken, Başkan Zelenski, televizyon yayınında kendisinin “1 numaralı hedef olduğunu” söyledi. Sabahın orta saatlerinde Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus güçlerin Obolon’a girdiğini duyurdu ve başkentteki sivillerin kapalı alanlarda kalmaları uyarısında bulundu. Bakan, Facebook paylaşımında, kaotik bir çatışmanın olasılığını belirtti ve Kiev sakinlerini, düşmanı caydırmak adına Molotof kokteyleri hazırlamaya çağırdı. 

"Bizimle savaşmaya kim hazır ki?"

Zelenski, perşembe sabahı başlayan işgalden beri 137 Ukraynalı’nın  (Asker ve sivil) öldürüldüğünü ve Rus sabotaj ekiplerinin, hükümetin başını yok etme amacıyla başkente sızdığını söyledi.  Kameralar karşısına tıraşsız ve tişörtle çıkan 44 yaşındaki başkan, Ukraynalıların uluslararası desteğin yokluğunda, kendilerini savunmaya çağırdı. Dışarıdan askeri destek beklentisinde olmamaları gerektiğini vurguladı: “Ülkemizin savunması için tek başımıza kaldık. Bizimle savaşmaya kim hazır ki? Doğrusu bir aday göremiyorum.”

Ülkeyi terk etmeleri yasaklandı

Bir gün önce, Zelenski hükümeti sıkıyönetim ilan edip seferberlik emri vererek, gücü yerinde olan tüm Ukraynalıları ülkenin savunma güçlerine katılmaya çağırdı. Kiev sakinlerinin pek çoğu başkentten karayolu ve demiryolu ile batı Ukrayna'nın göreceli güvenliğine kaçmaya çalışsa da, seferberlik kapsamında 18 ila 60 yaş arasındaki erkeklerin çoğunun ülkeyi terk etmesi yasaklandı. Savunma bakanı yardımcısı Hanna Malyar, Cuma sabahı seferberlik çağrısından önce, "İlk günler en zor olanlardır çünkü şu anda düşman ya avantajlı olduğunu hissedecek ya da fiziksel ve ahlaki olarak dağılacak" dedi. Malyar “Herkesin ruhen güçlü olması önemli. Burası bizim toprağımız, teslim etmeyeceğiz” diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin eski Çernobil nükleer santrali'ni çevreleyen, oldukça radyoaktif alanları ele geçirdiğini ve güvenliğini sağlamak için Ukraynalı muhafızlarla birlikte çalıştığını bildirdi. Bu iddia, Ukrayna'nın Rus birliklerin santralin personelini rehin tuttuğu yönündeki açıklaması ile çelişiyor. 

Doğu Ukrayna'da, Rusya sınırındaki Moskova destekli ayrılıkçı yerleşim bölgelerinde şiddetli çatışmaların bildirilmesinden bir gün sonra, çatışma Kiev'de yoğunlaşıyor gibi görünüyordu. The New York Times tarafından doğrulanan videolar, cuma günü erken saatlerde güney Kiev'in eteklerinde, gökyüzünde büyük bir patlamayı kayıt altına aldı. Görgü tanıkları, şehrin bazı bölgelerine düşen, alevli enkazları görüntüledi. Videolarda, patlamadan önce Kiev yakınlarında en az iki füzenin karadan ateşlendiği görülüyor. Şehrin Belediye Başkanı Vitali Klitschko, roket parçasının sivil mahalledeki bir binaya isabet ettiğini, ilk raporlara göre biri ağır olmak üzere üç kişiyi yaraladığını açıkladı. Klitschko, alana acil yardım ekiplerinin gittiğini, evin yangın sırasında çökme riski atlattığını söyledi. Ukraynalı devlet adamları, Kiev’in daha önce sadece bir kere bu kadar kapsamlı bir saldırıya maruz kaldığını belirtti: Nazi Almanya’sının 1941 yılındaki taarruzu. Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba tweet'inde “Ukrayna o zalimi bir kere yendi ve bunu tekrarlayacak. Putin’i durdurun” dedi.

© 2022 The New York Times Company