İsviçre Ekonomi Bakanı Guy Parmelin, İsviçre'nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın "ticaret savaşına teslim olduğu" yönündeki eleştirileri reddetti.
Parmelin'in açıklaması, ABD ve İsviçre'nin cuma günü bağlayıcılığı olmayan bir ticaret anlaşmasına varmasının ardından geldi. Anlaşma, İsviçre merkezli şirketlerin ABD’ye 200 milyar dolarlık yatırım yapması karşılığında, ABD’nin İsviçre'ye uyguladığı yüzde 39’luk gümrük vergisini yüzde 15’e düşürmesini öngörüyor. İsviçre, anlaşmanın bir parçası olarak tarım ve sanayi sektörlerinde ABD'ye yönelik ithalat vergilerini azaltmayı kabul etti.
İsviçre’nin üretimin bir bölümünü ABD’ye taşıması detayını da içeren anlaşma, ticaret fazlasını azaltmasını da kapsıyor.
"Ruhumuzu şeytana satmadık"
İsviçre'de yayımlanan Tagesanzeiger gazetesine konuşan Parmelin, "Ruhumuzu şeytana satmadık" dedi. Parmelin, anlaşmadan memnun olduğunu söyledi ve İsviçre şirketlerinin Trump'tan önce de ABD merkezli üretime odaklandığını savundu.
İsviçre'deki sanayi endüstrisi de Brüksel ile Washington arasında imzalanan benzer bir anlaşmanın ardından şirketlerini Avrupa Birliği'ndekilerle eşit konuma getiren anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Ülkedeki muhalefet partileri ise saat üreticisi Rolex ve lüks ürünler grubu Richemont gibi İsviçre şirketlerinin tarifelerde esneklik sağlanması için Washington'da lobi yaptığına ilişkin iddiaları dile getirdi.
Düşük tarife oranının birkaç gün veya hafta içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Fakat taslak anlaşma bağlayıcı değil ve yeni müzakereler planlanıyor.
Kaynak: Reuters

