07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.07.2023 09:17 | Son Güncelleme: 09.07.2023 09:40

Japonya'da erik yağmuru alarmı sürüyor: Bu sefer de 370 bin kişi için tahliye çağrısı yapıldı

Geçtiğimiz günlerde Japonya'daki Kyuşu bölgesinde gerçekleşen lokal erik yağmurları nedeniyle 360 bin kişiye yapılan tahliye çağrısının ardından, bu sefer de ülkenin batısındaki Şimane eyaletinde, 370 bin kişiye yönelik tahliye çağrısı yapıldı
Japonya'da erik yağmuru alarmı sürüyor: Bu sefer de 370 bin kişi için tahliye çağrısı yapıldı

Japonya'nın Şimane eyaletindeki erik yağmurları nedeniyle eyaletteki İzumo kentinde farklı noktalarda toplamda 15 toprak kayması yaşandı. Kent genelinde 20 bölge ise nehir taşkınlarından olumsuz etkilendi. Yerel belediye açıklamasına göre taşkınlar sonucu otoyollara erişimin kesilmesi nedeniyle İzumo kentinde 4 bölgenin merkezle irtibatı koptu.

Japonya Meteoroloji Ajansı, ülkenin Şimane eyaletinde lokal sağanakların sıklaşması sonrası halka yönelik çağrılarını güncelledi. Şimane eyaleti genelinde 370 bin kişinin tahliyesi istendi. Ajans toprak kayması ve taşkınların sürebileceğine yönelik uyarılarını sürdürdü.

Erik Yağmuru (Tsuyu) nedir?

Japonya'da yağmur mevsimi erik yağmuru (tsuyu) olarak adlandırılır ve ülkenin çoğunda (Honshu, Kyushu ve Shikoku) Haziran başından Temmuz ortasına kadar, Honshū'daki Kansai ve Kantō bölgelerinde yaklaşık 7 Haziran'dan 20 Temmuz'a kadar sürer. Bu yağmurların en tipik özelliği Meiyu cephesi olarak bilinen sabit bir cephe boyunca devam ederek yağış yaşanıyor olmasıdır. Tsuyu, subtropikal sırtın bu cepheyi bölgenin kuzeyine itecek kadar güçlendiği yaz aylarında sona erer. Bu hava sistemleri şiddetli yağışlara ve sellere neden olabilir.

Kaynak: AA