29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.05.2023 15:16 | Son Güncelleme: 18.05.2023 15:52

Jeffrey Epstein-JPMorgan davası: Yargıç Musk'ın mahkemeye çağrılmasına karar verdi

Seks ticareti ve pedofiliden hüküm giyen Jeffrey Epstein ile ilişkileri nedeniyle JPMorgan'a açılan davada Elon Musk da mahkemeye çağrıldı. Musk'ın banka ve Epstein'la olan ilişkileriyle ilgili belgeleri sunması bekleniyor
Jeffrey Epstein-JPMorgan davası: Yargıç Musk'ın mahkemeye çağrılmasına karar verdi

ABD Virgin Adaları'ndaki savcılar, JPMorgan Chase'in Jeffrey Epstein'ın seks kaçakçılığı çetesinden haberdar olduğu ve bundan yararlandığı iddiasıyla açılan davaya dahil edilen son milyarder Elon Musk oldu. Dün mahkemeye bakan yargıç, Musk'ın Tesla bağlantısı aracılığıyla mahkemeye çağrılabileceğine karar verdi. 

İlgili tüm belgeleri mahkemeye verecek

Musk'a mahkeme celbi gönderilmesinin nedeni bölgenin avukatlarının Epstein'ın, Tesla CEO'sunu JPMorgan'a yönlendirmiş ya da yönlendirmeye teşebbüs etmiş olabileceğine inanması oldu. Mahkeme celbi Musk'ın Epstein ve JPMorgan ile olan tüm iletişim kayıtlarını ve Epstein'ın insan kaçakçılığına karıştığını ve de seks ticareti için çocuk veya kadın tedarik ettiğini yansıtan veya bunlarla ilgili tüm belgeleri mahkemeye vermeyesini talep ediyor. 

Virgin Adaları avukatları, önceki mahkeme dosyalarına göre 28 Nisan'dan bu yana Musk'a mahkeme celbi göndermeye çalıştılar ancak Musk'ın potansiyel adreslerini belirlemek için bir araştırma şirketi kiralayacak kadar ileri giden girişimlerine rağmen onunla temas kuramadılar. Başarısız girişimlerin ardından avukatlar mahkemeden celbin Tesla'nın kayıtlı temsilcisi aracılığıyla iletilmesine izin verip vermeyeceğini sordu ve bu talep Çarşamba günü New York merkezli federal Yargıç Jed Rakoff tarafından onaylandı.

"Aptal bir dolandırıcı"

Musk Pazartesi günü attığı bir tweet'te mahkeme celbini aptalca olarak nitelendirerek Epstein'ı ahmak olarak nitelendirdi ve "Aptal bir dolandırıcının finansal tavsiyesine ihtiyaç duyacağım ya da dinleyeceğim düşüncesi saçma" dedi. Musk ayrıca JPMorgan'ın Tesla'yı on yıl önce hayal kırıklığına uğrattığını ve şirketinde onları affetmeyerek işlerini geri çektiğini aktardı. 

Virgin Adaları'nda açılan davaya göre Epstein 1998-2013 yılları arasında bankanın müşterisiydi. İddiaya göre banka Epstein'ın şüpheli faaliyetlerini rapor etmedi ve 2008 yılında Florida'da reşit olmayan bir çocuğu fuhuşa teşvik etmekten hüküm giydikten sonra da ona yüksek varlıklı müşterilere ayrılan hizmetleri vermeye devam etti. Bu ay içinde ifade verecek olan CEO Jamie Dimon geçen hafta Bloomberg'e verdiği bir röportajda bankanın Epstein ile bir iş ilişkisi olmasından üzüntü duyduğunu ancak müşterilerinin seks ticaretinden yasal olarak sorumlu olmadıklarını söyledi.

Danışmanlık iddiaları

Musk, aralarında Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin, Hyatt Otelleri yönetim kurulu başkanı Thomas Pritzker ve emlak kralı Mortimer Zuckerman'ın da bulunduğu bir dizi milyarderin davayla ilgili olarak mahkemeye çağrılan son isim olsa da 2019 yılında federal seks ticareti yapmakla suçlanan ve yargılanmayı beklerken intihar eden Epstein ile herhangi bir bağı olduğunu reddediyor. New York Times'ın 2018 tarihli bir makalesinde Epstein, Musk'a danışmanlık yaptığını ancak bunun kamuoyuna yansıması halinde danışmanlığı bırakmak zorunda kalacağını belirtmiş, Musk'ın ekibi ise Times'a "Epstein'ın Elon'a herhangi bir konuda danışmanlık yaptığını söylemek doğru değil" diyerek bu iddiayı yalanlamıştı. 

Deutsche Bank 75 milyon dolar ödeyecek

Jeffrey Epstein ile bağları nedeniyle açılan bir başka davada da Deutsche Bank, 75 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini açıkladı. Mağdurlar adına bankaya açılan davada avukat, bankanın Epstein'ın seks ticareti çetesinin işini kolaylaştırdığını iddia ediyordu. 

Mahkeme belgelerinde isimsiz olarak anılan bir kadın, geçen yıl New York'ta kendisi ve diğer mağdular adına dava açtı. Kadın, Deutsche Bank'ın Epstein'ın banka hesaplarındaki parayı seks ticareti faaliyetlerini ilerletmek için kullandığını bildiği halde beş yıl boyunca onunla iş yaptığını iddia etti. İsminin mahkeme dosyalarında geçmesini istemeyen davacı, Epstein tarafından cinsel istismara uğradığını ve yaklaşık 2003'ten 2018'e kadar arkadaşlarına pazarlandığını ayrıca seks eylemleri için nakit ödeme yapıldığını iddia etti. Dava, Deutsche Bank'ın çok sayıda genç kadına yapılan ödemeler de dahil olmak üzere tehlike işaretlerini görmezden geldiğini öne sürdü. Anlaşmayla birlikte düzinelerce davacıya tazminat ödenmesi bekleniyor.

Deutsche Bank sözcüsü Dylan Riddle uzlaşma hakkında yorum yapmayı reddetti ancak bankanın kontrolleri, eğitimi ve operasyonel süreçleri güçlendirmek için 4 milyar euro'dan fazla, yani 4,34 milyar dolara eşdeğer yatırım yaptığını ve mali suçlarla mücadeleye adanmış işgücünün boyutunu arttırdığını söyledi. "Deutsche Bank son yıllarda geçmişteki bir dizi sorunu çözme konusunda önemli ilerleme kaydetti" dedi. Konuya aşina olan kişilere göre, banka uzlaşmanın bir parçası olarak yanlış bir şey yaptığını kabul etmedi.