26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.06.2022 12:38 | Son Güncelleme: 09.06.2022 12:52

Jens Stoltenberg, zona hastalığına yakalandı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Zona'ya yakalandı. Stoltenberg'in Almanya ve Romanya'ya düzenleyeceği ziyaretleri iptal edilmesi sonrası zona hastalığının belirtileri ve tedavisi gündem oldu
Jens Stoltenberg, zona hastalığına yakalandı

NATO'dan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Jens Stoltenberg bugün Almanya'ya, yarın da Romanya'ya düzenlenmesi planlanan ziyaretleri yapmayacak. Bir süre evden çalışacağı belirtilen Stoltenberg, planlanan programlara telekonferansla katılacak.

Covid-19'dan sonra görülebiliyor

NATO yetkilisi, Genel Sekretere zona teşhisi koyulduğunu, zonanın Covid-19 hastalığından sonra görülebildiğini belirtti. Stoltenberg'in, bugün Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Savunma Bakanı Christine Lambrecht ile görüşmesi, yarın da Romanya'da Bükreş-9 Zirvesi'ne katılması planlanıyordu.

Jens Stoltenberg, mayıs başında Covid-19 atlatmıştı

 Zona hastalığı nedir?


Zona ya da diğer adıyla varicella zoster, tek bir sinirin ya da tek bir sinir tarafından kontrol edilen cilt yüzeyinin varicella zoster adı verilen virüs tarafından enfekte olması durumudur. Geçmişte su çiçeği geçirmiş olan herkeste zona hastalığı görülebilir. Suçiçeği veya buna neden olan su çiçeği virüsüne hiç maruz kalmamış olanların, zonaya yakalanması mümkün değildir.

50 yaş üstü yaygın

En yaygın olarak 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Bununla birlikte daha önce suçiçeği geçirmiş olan her yaştan insanda bir ya da daha fazla kez ortaya çıkabilir.

Zona belirtileri nelerdir?

Birçok vakada zona belirtileri ve semptomları bireyin vücudunun tek bir tarafının yalnızca küçük bir bölümünü etkiler.  Zona hastalığı sürecinde gözlemlenebilecek çeşitli belirti ve semptomlar arasında öncelikli olarak ağrı, yanma, uyuşma veya karıncalanma, ağrıdan birkaç gün sonra başlayan kırmızı bir döküntü, dokunmaya karşı hassasiyet, kaşıntı ile kolay patlayan ve kabuk bağlayan içi sıvı dolu kabarcıklar bulunmaktadır. Daha nadir olarak bazı vakalarda bunlara ek olarak ateş, baş ağrısı, ışığa duyarlılık ve yorgunluk gibi belirti ve semptomlar da gözlemlenebilir.

Zona nasıl geçer?

Zona hastalığı genellikle iki ila altı hafta süreyle seyreder ve kendiliğinden geçer. Çoğu birey sadece bir kez zona olur. Ancak hastalığa neden olan virüs vücudu terk etmediği için bazı vakalarda, özellikle bağışıklık sisteminin iyice zayıfladığı vakalarda durumun birden fazla tekrarlandığı görülmüştür. 

Zona nasıl tedavi edilir?

Normal şartlar altında zona hastalığının tedavisi yoktur. Ancak doktor tarafından reçete edilebilecek birtakım antiviral ilaçlar ile tedavi sürecine erken başlamak iyileşmeyi hızlandırabilir ve bireyin komplikasyon geliştirmesi riskini azaltabilir. Ayrıca, hekiminiz ağrınızı azaltmak ve semptomların şiddetini azaltmak için ağrı kesici hap ve / veya kremler reçete edebilir.