05 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.05.2024 00:11 | Son Güncelleme: 31.05.2024 06:12

Jüri kararını verdi: Trump 34 suçlamanın hepsinden hüküm giydi

ABD eski Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, 'sus payı' davasındaki 34 suçlamanın hepsinden jüri tarafından suçlu bulundu
Jüri kararını verdi: Trump 34 suçlamanın hepsinden hüküm giydi

ABD eski Başkanı Donald Trump'a yönelik tarihi “sus payı” davasında karar açıklandı. Trump, yargılandığı davada hakkındaki suçlamaların tamamında suçlu bulundu.

Mahkumiyet kararı, Kasım ayında Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı olarak Başkan Joe Biden'ın karşısına çıkacak olan Trump için zorlu bir hukuki ve siyasi yol açıyor. Davayı defalarca Demokratların seçimlere müdahalesi olarak niteleyen Trump, dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir ancak temyize gideceği kesin ve bu süreçte serbest kalabilir. Trump, eski porno yıldızı Stormy Daniels ile ilişkisi olduğunu ve kayıtlarda tahrifat yaptığını reddetti.

Mahkemenin 7’si erkek 12 kişilik jüri heyeti, “sus payı” davasında Trump'ın, hakkındaki 34 ayrı suçlamanın tamamından suçlu olduğuna karar verdi.

Bloomberg'in haberine göre söz konusu karar, 2024 seçimleri öncesinde seçmenleri Beyaz Saray'da hüküm giymiş bir başkan adayını isteyip istemediklerine karar vermeye zorlayan önemli bir gelişme. Ancak servetini emlakçılıktan kazanan milyarder Trump, yasal ve kişisel skandallarla dolu geçmişine rağmen Cumhuriyetçi Parti'de gücü elinde tutmaya devam ediyor.

Bu rezalet ve hileli bir duruşmaydı

Trump, jürinin kararından sonra medyaya yaptığı kısa açıklamada, "Bu rezalet ve hileli bir duruşmaydı. İnsanlar burada ne olduğunu biliyor. Ben çok masum bir adamım. Ülkemizi ve anayasamızı savunuyorum" ifadelerini kullandı.

12 üyeli jüri, Yargıç Juan Merchan'a karara vardıklarını bildiren notu göndermeden önce iki gün boyunca davayı müzakere etti.

Ülkenin bir cehenneme döndüğünü savunan Trump, davanın siyasi rakipleri tarafından gündeme getirildiğini tekrarlayarak, "Başımız büyük belada olan bir ülkemiz var, bu hileli bir karar, bu hakimin bu yargılamaya bakmasına asla izin verilmemeliydi" şeklinde konuştu.

Davaya bakan Hakim Juan Merchan, jürinin kararı bildirmesinden sonra Trump’a verilecek ceza için 11 Temmuz 2024 tarihini belirledi.

Birçok ankette Biden'ın önünde

77 yaşındaki Trump, 2020 seçimlerini iptal etme girişimi nedeniyle Washington ve Georgia'da, Beyaz Saray'dan aldığı gizli ulusal güvenlik belgelerini iade etmemesi nedeniyle de Florida'da ceza davalarıyla karşı karşıya.

Bununla birlikte Trump bağış toplama ve siyasi destek görme noktasında gücünü koruyor ve birçok ankette Biden'ın önünde yer alıyor.

Karar sonrası bağış toplamaya başladı

Donald Trump'ın Truth Social hesabı, mahkûm edilmesinden birkaç dakika sonra bağış toplanması için mesaj yayınladı. "Ben bir siyasi tutsağım" yazan gönderi, Trump'ın sıkça dile getirdiği bir ifadeyi yineliyor.

Mesajda "Bu önemli anda mücadele etmeme yardım etmek istiyorsanız lütfen bağış yapın" ifadelerine yer verildi.

Hüküm giyse de Cumhuriyetçilerin başkan adayı olacak

Biden'ın seçim kampanyası iletişim direktörü Michael Tyler karar sonrası yaptığı açıklamada "Donald Trump her zaman yanlış bir şekilde, kendi kişisel kazancı için yasaları çiğnemenin sonuçlarıyla asla karşılaşmayacağına inandı" dedi ve şöyle devam etti:

"Bugünkü karar Amerikan halkının basit bir gerçekle karşı karşıya olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Donald Trump'ı Oval Ofis'ten uzak tutmanın hala tek bir yolu var: Seçim sandığı. Hüküm giymiş olsun ya da olmasın, Trump Cumhuriyetçilerin başkan adayı olacaktır"

Amerikan siyasetinde kırılma noktası

BBC'nin haberine göre bu karar, Amerikan siyasetinde belirleyici bir anı gösteriyor. Daha önce hiç eski bir başkan ve hüküm giymiş bir suçlu aynı kişi olmamıştı. Donald Trump, ülkenin en yüksek makamının normlarını yıkmaya devam ederken Trump'ın önde gelen adaylardan biri olduğu seçimlere aylar kala ABD, şimdi eşi benzeri görülmemiş bir hukuki ve siyasi zeminde ilerlemek zorunda.

Trump tüm davalarda suçsuz olduğunu savundu ve çeşitli yasal sorunlarını Biden'ın Demokrat müttefiklerinin kendisine siyasi olarak zarar verme çabasına bağladı.

Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı, aldığı ceza ne olursa olsun Beyaz Saray için yarışmaya devam edebilecek. Trump, şüphesiz bu kararı temyize götürmeyi tercih edecek, dolayısıyla davayla ilgili süreç devam edecek. Ancak bu süreç uzun sürecek ve Kasım ayındaki seçim gününden önce sonuçlanması pek olası görünmüyor.

Trump seçilirse de kendini beraat ettiremez

Seçilmesi halinde Trump'ın 'sus payı' davasında kendisini beraat ettirmesi de mümkün değil, çünkü federal değil eyalet suçlamalarından mahkum oldu.

İlk kez eski bir ABD başkanı bir suçtan hüküm giydi.

İki gün süren müzakerelerin ardından açıklanan karar, beş hafta boyunca tüm ülkeyi ayağa kaldıran canlı tanıklıkların ardından geldi. Savcı Joshua Steinglass kapanış konuşmasında Manhattan'daki jüri üyelerine "Trump ve yandaşlarının bu davada yaptıkları her şey yalanlarla örtülüdür" dedi.

Hapse girebilir

Duruşmayı yöneten Yargıç Juan Merchan, Trump'ın yaşını ve ilk kez suç işlemiş olmasını gerekçe göstererek, Trump'ı parmaklıklar ardına mahkum edebilir ya da şartlı tahliye kararı verebilir. Merchan, duruşma sırasında Trump'ı, yayın yasağını defalarca ihlal ettiği için demir parmaklıklar ardına gönderebileceği konusunda uyardı. 

Trump'ın 'sus payı' davası

ABD Başkanı Trump, 18 Mart 2023'te Manhattan Bölge Savcılığınca yetişkin filmlerinde oyunculuk yapan Stormy Daniels'e 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasa dışı "sus payı" ödenmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında büyük jüri tarafından suçlanmıştı.

Trump, "sus payı" ve bununla ilgili kayıtlarda sahtekarlık yapmaktan 4 Nisan 2023'te New York'ta hakim karşısına çıkmıştı. Kendisine yöneltilen 34 ayrı suçlamayı reddeden Trump, hakkındaki iddiaları "siyasi cadı avı" olarak nitelemiş ve suçlamaları "seçimlere müdahale" olarak gördüğünü belirtmişti.

Trump, "Amerikan tarihinde kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıkan ilk eski başkan" olarak kayıtlara geçmişti.