20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.08.2024 08:49 | Son Güncelleme: 06.08.2024 09:54

Kamala Harris'in Başkan Yardımcısı adayını bugün açıklaması bekleniyor

ABD Başkan adayı Kamala Harris’in gün içinde iki haftadır merakla beklenen başkan yardımcısı adayını açıklaması bekleniyor
Kamala Harris'in Başkan Yardımcısı adayını bugün açıklaması bekleniyor

Demokrat Parti’nin başkan adayı olması kesinleşen ABD Başkan Yardımcısı Kamala Haris; bir yandan Orta Doğu'da yükselen tansiyonu düşürmeye çalışırken diğer yandan seçim çalışmalarını sürdürüyor. Hafta sonu aralarında; Minnesota Valisi Tim Walz, Arizona Senatörü Mark Kelly Pennsylvania Valisi Josh Shapiro ve Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'in de bulunduğu adaylarla görüşen Harris'in, gün içinde başkan yardımcısı adayını duyurması bekleniyor.

İlk miting bugün

BBC'nin haberini göre önümüzdeki saatlerde yapılacak duyurunun ardından, Harris ve başkan yardımcısı adayının yer aldığı bir kampanya reklam filmi yayımlanacak ve ikili akşam saatlerinde ilk mitinglerini Philedelphia’da yapacak. Başkan yardımcısı adayı bu hafta Harris’in seçimin çekişmeli geçmesi beklenen eyaletlerde beş gün içinde yapacağı yedi mitinge katılacak.

Kelly'ye bakış olumlu

ABC News ve Ipsos'a göre, ankete katılanların yüzde 22'si Kelly'ye olumlu bakarken, yüzde 12'si olumlu bakmıyor ve bu da Kelly'ye +10'luk net bir olumlu bakış açısı sağlıyor. Son hesaplaşmada yer aldığı yaygın olarak bildirilen diğer iki isim Minnesota valisi Tim Walz ve Pennsylvania valisi Josh Shapiro. ABC/Ipsos anketinde Walz -1, Shapiro ise +4 puan aldı. Kelly'nin olumlu oy oranının, Trump'ı desteklemek için attığı ilk adımlara dair tartışmalar ve Demokratların saldırılarıyla kuşatılan Ohio senatörü Vance'den 25 puan daha iyi olması dikkat çekici.

Önde gelen Demokratları “çocuksuz kedi kadınlar” olarak küçümsemek de dahil olmak üzere kadın düşmanı yorumlarıyla eleştirilen ve daha önce Trump'tan nefret ettiğini söylediği yaygın olarak bilinen Vance'in ABC/Ipsos anketindeki onaylanma oranı -15'ti ve sadece Trump'ın kendisi -16'da kaldı. 

1976'dan bu yana Demokratlar oy veriyorlar

Harris seçmenlerin yüzde 43'ü tarafından olumlu, yüzde 42'si tarafından ise olumsuz görülüyor. Bu oy oranını artırmaya yardımcı olabilecek olası adaylar arasında Kelly, göçmenlik konusundaki mücadelenin merkezinde yer alan bir sınır eyaletini temsil ediyor ve silahlı saldırıdan kurtulan ve silah kontrolü reformu için kampanya yürüten eski bir kongre üyesi olan Gabby Giffords ile evli. Shapiro, Trump'ın kazandığı 2016'da ve Joe Biden'ın seçildiği 2020'de çok önemli olduğu kanıtlanan bir eyaleti yönetiyor. Walz'un eyaleti Minnesota, 1976'dan bu yana her başkanlık seçiminde Demokratlara oy verdi ancak Trump bu yıl eyaleti hedef aldı ve Biden yarıştan çekilmeden önce anketlerde elde ettiği kazanımları koz olarak kullandı.

Vance'e karşı mücadele edecek birini arıyor

81 yaşındaki Biden, Amerikalıların çoğunun kendisini başkan olmak için çok yaşlı bulduğunu gösteren anketler nedeniyle yeniden seçim kampanyasından çekildi. Bu da 78 yaşındaki Trump'ın şu ana kadar Beyaz Saray için yarışan en yaşlı aday olduğu anlamına geliyor. Harris'in danışmanlarının, Trump'ın bir dönem daha görev yapamaması halinde yerine geçemeyecek kadar deneyimsiz olarak göstermek istedikleri Vance'e karşı mücadele edebilecek potansiyel aday adaylarının yeteneklerine önem verdiği konuşuluyor. Şu anda 39 yaşında olan Vance, 2022'de ABD Senatosu koltuğunu kazanmadan önce ABD'de deniz piyadesi, çok satan bir yazar ve risk sermayedarıydı. 

Harris'in kampanya eşbaşkanlarından Mitch Landrieu, Vance'i “ABD başkan yardımcılığına şimdiye kadar getirilmiş  en hazırlıksız insanlardan biri” olarak nitelendirdi. Landrieu CNN'e, “Daha önce hiçbir şey yönetmedi. Ve dünyanın en büyük ve en önemli kurumuna bir kalp atışı uzakta olmak üzere" dedi. 

60 yaşındaki Kelly 2020'de Senato'ya seçildi. Eski bir öğretmen ve ulusal muhafız çavuşu olan 60 yaşındaki Walz, 2018'de Minnesota valisi seçilmeden önce 2006'dan itibaren altı dönem ABD kongre üyeliği yaptı. 51 yaşındaki Shapiro ise 2017'de eyalet başsavcısı, 2023'te de vali olmadan önce Pennsylvania eyalet meclisinde yer aldı. CNN'in “Harris'in bir danışmanından” aktardığına göre aday adayı seçim süreci Harris'in kendi deneyimleriyle şekillenecek. 

Şimdi 59 yaşında olan Harris, 2020'de Biden tarafından seçildiğinde eski bir Kaliforniya başsavcısı ve ABD senatörüydü. Başkan yardımcısı olarak geçirdiği dört yıl boyunca mücadele raporları hazırladı ama aynı zamanda başta kürtaj haklarına yönelik tehditler olmak üzere önemli kampanya konularında etkili görüntüler sergiledi. İsmi açıklanmayan danışman CNN'e verdiği demeçte, “Bu dünyanın zorluklarını, derin bir esnekliğe sahip birine ihtiyacınız olduğunu biliyor” dedi.