07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2023 09:00 | Son Güncelleme: 17.07.2023 09:37

Kanada tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşıyor: Kül olan alan 10 milyon hektar aştı

Kanada bu yıl ki orman yangınlarında şimdiden 10 milyon hektar alan kaybetti. Tarihindeki en büyük orman yangınlarını yaşayan ülkede söndürme çalışmalarında yaşamını yitiren itfaiyeci sayısı ise 2’ye çıktı
Kanada tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşıyor: Kül olan alan 10 milyon hektar aştı

Kanada'daki Northwest Territories Eyaleti Orman Yangını Birimi'nden Jessica Davey-Quantick yaptığı açıklamada, bir itfaiyecinin, eyaletin Fort Liard bölgesindeki yangınla mücadele ederken yaralandığını, müdahaleye karşın kurtarılamadığını açıkladı. Fort Liard bölgesindeki yangında hayatını kaybeden itfaiyeci, bu hafta Kanada'da görev başındayken hayatını kaybeden ikinci itfaiyeci oldu.

British Columbia eyaletinin Revelstoke bölgesindeki yangın söndürme çalışmalarına katılan 19 yaşındaki itfaiyeci Devyn Gale, cuma günü yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Yanan ormanlık alan 10 milyon hektarı geçti

Kanada’daki orman yangınlarında kül olan ormanlık alan 10 milyon hektarı geçti. Kanada Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Kurumlar Arası Orman Yangın Merkezi'nden (CIFFC) açıklanan verilere göre, bu yıl Kanada tarihindeki orman yangınlarında şimdiye kadarki en fazla arazi yandı.

Resmi verileri göre, kuru ve yüksek sıcaklıklar sebebiyle orman yangınları erken başladı ve ülke genelinde şu ana kadar 880 yangın çıktı.

En son 1989 yılında nisan-eylül aylarını kapsayan orman yangınları sezonunun tamamında yaklaşık 7,6 milyon hektar ormanlık alanın yandığı Kanada’da bu yıl, henüz yangın sezonunun ortasında olunmasına karşın 10 milyon hektarlık ormanlık alan yandı. CIFFC açıklamasında, yangınların çoğunun şu anda Batı Kanada'da devam ettiği ve British Columbia eyaletinde bugün itibariyle 376 aktif yangınla mücadele edildiği belirtildi.

37 bin kişi tahliye edildi

Yetkililer, 10 Temmuz'da 14 bin olan tahliye edilen kişi sayısının dün itibarıyla 37 bini geçtiğini ve bunlardan 6 bininin resmi kayıt yaptırdığını belirtti. Yangının 162 farklı noktada etkili olduğunu dile getiren yetkililer, çalışmalara 415 itfaiye erinin de aralarında bulunduğu toplam 2 bin 895 kişinin müdahale ettiğini söyledi.

British Columbia eyaletinde 2003'te yaşanan orman yangınlarında 50 bin kişi tahliye edilmişti.

Söndürme ve kurtarma çalışmalarına 150 askeri personelin de destek verdiğini kaydeden yetkililer, 3'ü askeri helikopter olmak üzere 10 hava aracının çalışmalarda kullanıldığı söyledi. Yetkililer, yangının hızla yayılmasındaki en büyük etkenin saatteki hızı 60 kilometreyi bulan rüzgar olduğuna dikkati çekti.

Bir helikopter düştü

Yangınlarda, söndürme çalışmalarına katılan bir helikopterin düştüğü ve pilotun yaralı kurtarıldığı öğrenildi. Mücadelede şu ana kadar 81 milyon Kanada doları (223 milyon TL) harcandı. Tahliye edilenler için 11 ayrı barınma merkezi kuruldu.

Kanada Kraliyet Atlı Polisi ekipleri, tahliye edilen bölgelerde hırsızlık yaptığı belirlenen 10 kişiyi gözaltına aldı. 

Yangın nedeniyle mağdur olanlara, Kanada Kızılhaçı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve resmi makamlarca gıda, sağlık ve hijyen malzemeleri yardımı yapılıyor.

Kaynak: AA