22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Kim bu on sekizlik talihli astronot?

Oliver Daemen’ın tescilli ilk uzay turisti olmak için iki şeye ihtiyacı vardı: Asıl talihlinin “bir işinin çıkmasına” ve babasının desteğine. Fakat oğluna 11 dakika için kim 28 milyon dolar ödemiş olabilir?
Kim bu on sekizlik talihli astronot?

Kimileri gerçekten talihli doğuyor. Dünyanın en zengin insanlarından biri, uzaya giderken yanına kimi alacağına dair bir çekiliş yapsa, çekilişi kazanamasınız ama kazananlardan biri “işim var” deyip vazgeçse, son anda onun yerine gitme şansınız ne kadardır ki? Jeff Bezos’a ilk ticari uzay seyahatinde eşlik eden Oliver Daemen’ın talihi, çekilişten ibaret değildi. Malum, 11 dakikalık bir uzay deneyimine 28 milyon dolar ödemek dünyada sayılı kişinin karşılayabileceği bir maliyet. Üstelik, Oliver’in CV’si yazacak çok fazla şeyi yok. Hollanda’nın Tilburg kentine bağlı Oisterwijk kasabasında doğdu, orada yaşıyor. Geçen yıl liseyi bitirdi. Eylül ayında Utrecht Üniversitesi’nde fizik okumaya başlayacak. Uçmaya çocukluğundan beri meraklı. 2020 yazında, İspanya’da pilotluk lisansı da almış. Charlotte adında bir kız kardeşi var. Ve belli ki babası onu çok seviyor. Oliver’in talihine talih katan da babası Joes Daemen oldu. Zaten, Oliver’de uzaya gidip gelen kapsülden iner inmez babasına sarılıp, “Harikaydı” diyerek teşekkür etti.  Baba Daemen, Wageningen Üniversitesi’nde Tarım Ekonomisi ve Pazarlama alanında yüksek lisans yapmış. Mezun olduktan kısa bir süre sonra finansal piyasalarda broker olarak çalışmış. İlk şirketini satıp lojistik hizmetleri veren gayrimenkullere odaklanmış. 2009 yılında, yani Oliver henüz 6 yaşındayken Somerset Capital Partners adlı hedge fon şirketini kurmuş. Dünyada yeni tanınsa da Hollanda’da bilinen bir iş insanı. Şirket, aslen lojistik depo tedariki işinde olsa da otel, ofis ve perakende mağaza sektöründe de faliyet gösteriyor. Joe Daemen, bireysel olarak da bir emlak zengini. En azından İngiliz The Sun gazetesine göre. Kişisel sosyal medya hesaplarında büyüme rakamları ve motivasyon veren özlü sözler paylaşıyor. Anne  Eline Daemen Dekker eski bir KLM hostesi ancak bugün o da Somerset Capital Partners’da “Büyükelçi” sıfatıyla çalışıyor.  Aslında dünyanın tanımak için can attığı çift hakkında pek fazla kamusal bilgili bulunmuyor. Bazı siteler, baba Daemen’in mal varlığının “500 milyon ile 1.5 milyar dolar arasında” olduğunu ileri sürüyor ki bu parantezin genişliği bile ailenin servetinin uzayın bilinmezlerinden biri olduğunu gösteriyor.

Adım adım Jeff Bezos

  • Jeff Bezos Amazon’u 27 yıl önce online kitap satış platformu olarak kurdu. Amazon zamanla neredeyse her türlü ürünün satıldığı dev bir platforma dönüştü.
  • Bugün Amazon’un piyasa değeri 1.8 trilyon dolar. Bezos’un serveti ise 206 milyar doları buldu.
  • eMerketer adlı araştırma şirketine göre Amazon halen dünyadaki tüm e-ticaret satışlarının yüzde 41’ini gerçekleştiriyor. 
  • Bulut teknolojisine de büyük yatırım yapan Amazon’un sektördeki pazar payı  yüzde 50’ye yakın.
  • Amazon’un ABD’de dijital reklamlar alanda yüzde 5 civarında pazar payına ulaştı. Google ve Facebook’un pazar payları yüzde 20 civarlarında.
  • Dijital video platformu sektörüne de yatırım yapan Amazon sona olarak yaklaşık 8 milyar dolara MGM Stüdyoları’nı portföyüne kattı.
  • Şirket sadece 2020 yılında 500 bin kişiyi işe alarak çalışan sayısını 1 milyon 250 bin seviyelerine yükseltti. Bu ordunun 950 bini ABD’de.
  • Bezos’un şahsi olarak en az 300 milyon dolarlık gayrimenkul portföyü olduğu sanılıyor. Seattle, Los Angeles, New York’ta evleri bulunan Bezos Washington DC’de eski bir tekstil müzesini satın alarak muhteşem bir eve dönüştürdü. Bezos, Batı Teksas’ta Blue Origin tesislerinin de bulunduğu 1.2 milyon dönüm arazinin sahibi.
  • Gulfstream G650ER tipi bir iş jeti bulunan Bezos, yapım halindeki 127 metrelik bir tekneyi de satın aldı.
  • Bezos’un en çok önem verdiği şahsi yatırımları arasında 250 milyon dolara satın aldığı The Washington Post da bulunuyor.

Onun da bir hayali var!

Bezos, salı günkü uçuştan hemen sonra dünyaya uzaktan bakmanın “iklim değişikliğine karşı çalışma arzusunu artırdığını” söyledi.  Sıcağı sıcağına, “Uzaydan gördüğünüzde atmosferin ne kadar ince olduğunu hayal bile edemezsiniz” dedi. “İçinde yaşıyoruz... İnsana atmosfer çok büyük görünüyor ve bu nedenle ona kötü davranabiliyoruz. Ancak ne kadar küçük ve kırılgan olduğunu görmeliyiz” diye konuşan Bezos, “düşünü”  de yineledi: “Tüm ağır sanayiyi alın ve uzaya taşıyın. Dünya’yı olduğu gibi bir gezegenin bu güzel mücevherini koruyun.” Bezos ve bazı diğer “fütüristler” dünyayı sadece “yaşanacak yer” olarak koruyup, bütün “pis işleri” uzayda görmenin mümkün olabileceğini savunuyor.