16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.08.2023 04:30 | Son Güncelleme: 12.08.2023 00:28

Kız öğrencilerin enerjisi İran’da rejime meydan okuyor

ABD’nin önemli dergilerinden The New Yorker İran’da okul çağındaki kızların rejime karşı direnişini  anlatan bir yazı yayımladı. İran asıllı Amerikan yazar Azadeh Moaveni imzalı makale, “Nina”yı merkeze alarak Tahran’ın son aylarını anlatıyor. Oksijen bu çarpıcı yazının bir kısmını paylaşıyor
İranlı kadınlar son 40 yılın büyük bölümünde kamusal alanlarda başörtüsü ve manto başta olmak üzere ciddi kıyafet kısıtlamalarına tabi tutuldular. Bu kuralların tatbiki ise ülkenin ahlak polisi tarafından izleniyor.  (Morteza NIkoubazl/Getty Images)
İranlı kadınlar son 40 yılın büyük bölümünde kamusal alanlarda başörtüsü ve manto başta olmak üzere ciddi kıyafet kısıtlamalarına tabi tutuldular. Bu kuralların tatbiki ise ülkenin ahlak polisi tarafından izleniyor. (Morteza NIkoubazl/Getty Images)

Bu kış bir sabah Tahran’daki kız lisesinin öğrencilerine haber geldi: Okula müfettiş gelecek, sınıfları ve kıyafet kurallarına uyulup uyulmadığını denetleyecekti. Özellikle İran İslam Devrimi sonrası kız öğrenciler için zorunlu hale getirilen ve boyun bölgesini de kapatan başörtüsünün takılıp takılmadığına bakılacaktı. Öğle yemeği vakti bir grup öğrenci okul bahçesinde toplandı. 13 yaşındaki yedinci sınıf öğrencisi –biz Nina diyelim– ne söylediklerini duymak için oraya gitti. Aynı günlerde ülkenin her yanında hükümet karşıtı protestolar vardı ve başörtüsü takmamak yeni hareketin simgesi haline gelmişti. Bahçedeki yaşça büyük kız, birlik olma ve direnme vaktinin geldiğini söylüyordu.