20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 20.04.2023 22:40 | Son Güncelleme: 20.04.2023 22:53

Kolombiya lideri Petro: Petrol, kömür ve doğal gaz insanlık için büyük bir tehdit

Kolombiya lideri Gustavo Petro, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmede petrol, kömür ve doğal gazın insanlığın varlığını tehdit eden bir "kasırga" olduğunu söyledi
Kolombiya lideri Petro: Petrol, kömür ve doğal gaz insanlık için büyük bir tehdit

Kolombiya ve ABD liderleri bir araya geldi. Bloomberg'in haberine göre Petro, bir yandan fosil yakıtların yarattığı tehlikeye dikkat çekerken öyle yandan Kolombiya'nın karbonsuz bir ekonomiye doğru ilerleme kaydettiğini sözlerine ekledi. Biden, ikilinin ABD'nin Kolombiya'nın elektrik ihtiyacını karşılamasına nasıl yardımcı olabileceğini görüşebileceğini söyledi.

Biden ayrıca Kolombiya'nın milyonlarca Venezuelalı göçmeni kabul etmesini övdü ve Washington ile Bogota'nın uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede birlikte çalıştığını söyledi.

Petro dünyanın en büyük kokain üreticisine, Biden ise uyuşturucunun en büyük tüketicisine liderlik ediyor. Petro, Washington'un uyuşturucuyla savaşını, ABD'deki bağımlılık ve aşırı dozları engellemeden Latin Amerika'ya şiddet getiren bir başarısızlık olarak defalarca eleştirdi.

Planlar bir an önce netleşmeli

Petro, yeni bir yaklaşım için Biden'ın desteğini arıyor. Ancak, ABD'nin bölgeye yönelik politikalarını inceleyen Washington Latin Amerika Ofisi'nden Adam Isacson'a göre, görevdeki sekiz ayın ardından Petro'nun artan uyuşturucu üretimiyle nasıl mücadele etmeyi planladığını netleştirememesi kıdemli Demokratlar arasında şaşkınlık yaratıyor.

Petro, büyük kaçakçıları ve kara para aklayıcılarını hedef alırken, yasadışı ürün yetiştiren yoksul çiftçilere başka bir işle meşgul olmaları için yardım etmek istiyor. Ancak Isacson, Biden yönetiminin destekleyebileceği bir bütçe ve net hedefler içeren ayrıntılı bir planın hala olmadığını söyledi.