20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.01.2024 17:15 | Son Güncelleme: 09.01.2024 17:54

Kongre baskını davası: Trump dokunulmazlığını savunuyor

Trump, Kongre baskınındaki rolü dolayısıyla yargılanıp yargılanamayacağına karar verilecek olan temyiz davasında 'dokunulmaz' olduğunu savunuyor. Bugün başlayacak olan mahkemenin kararı seçimden sonraya sarkarsa ve Trump yeniden seçilirse tüm suçlamalardan kurtulma olasılığı var
Kongre baskını davası: Trump dokunulmazlığını savunuyor

ABD eski başkanı Donald Trump, 2020 seçimlerini bozmaya çalıştığına ve Kongre baskınındaki rolüne yönelik suçlamaları temyize götürmek için yeniden mahkemeye çıkıyor. Eski başkan cezai kovuşturmaya karşı dokunulmazlığı olduğunu iddia ediyor. Trump, kendisine yöneltilen suçlamaların Beyaz Saray'dayken gerçekleştirilmesi nedeniyle başkanlık dokunulmazlığına sahip olduğunu ileri sürerek, federal temyiz mahkemesinden 2020 seçimlerini bozmaya çalıştığı için kendisine yöneltilen dört ağır suçlamanın düşürülmesini talep etti.

Mahkemeye bizzat katılacak

Temyiz mahkemesi, ABD Bölge Hakimi Tanya Chutkan'ın Trump aleyhindeki kararının ardından davaya bakacak. Trump’ın mahkemeye bizzat katılacağı açıklandı. Temyiz mahkemesinin duruşmanın ardından kararını ne zaman vereceği belli değil. Ancak ceza davasındaki işlemler Trump'ın temyizi çözümlenene kadar duraklatıldığı için savcılar hakimlerden hızlı karar vermelerini istedi.

Mahkeme karar verdikten sonra, dava muhtemelen ya tam temyiz mahkemesine (yalnızca birkaç yargıçtan oluşan bir heyete karşı) ya da doğrudan Yüksek Mahkeme'ye götürülecek. Yüksek Mahkeme dava önce davayı görmeyi reddetmişti.

Seçimlerden sonraya ertelemeye çalıştı

Temyiz mahkemesinin kendisine karşı karar vereceği varsayılırsa, temyiz sürecinin Trump'a karşı açılan ceza davasındaki zaman çizelgesini ne kadar etkileyeceği henüz bilinmiyor, ancak Mart ayında planlanan duruşma tarihini geciktirmesi muhtemel. Trump, genel olarak ceza davalarını 2024 seçimleri sonrasına ertelemeye çalıştı. Eğer başarılı olursa ve yeniden seçilirse, tüm suçlamaların düşürülmesi ihtimali var.

Hukukçular genel olarak yargıçların Trump aleyhinde karar vermesini beklese de temyiz mahkemesinin ne karar vereceği net değil. Trump ayrıca, 2020 seçimlerini bozmaya çalışmakla ilgili olarak Georgia Eyalet Mahkemesi’nde kendisine yöneltilen diğer suçlamalardan kurtulmak için de dokunulmazlık argümanını kullanmaya çalışıyor.

Suçlu bulunursa hapis yatacak

Trump'a karşı açılan federal seçim davası, kendisine karşı açılan dört ceza davasından biri ve suçlu bulunması halinde hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya. Temyiz mahkemesi duruşması, Trump'ın hem cezai hem de hukuki davalarla karşı karşıya kalması nedeniyle eski başkan için sık sık hukuki bir argüman haline gelen dokunulmazlık iddialarının şimdiye kadarki en yüksek profilli sınavına işaret ediyor.

Trump, iki cezai seçim davasına ek olarak, yazar E. Jean Carroll'un kendisine yönelttiği hakaret iddialarına ve Capitol polis memurları ile milletvekillerinin kendisini Kongre baskınından sorumlu tutmak isteyen hukuk davalarına karşı da dokunulmazlığa sahip olduğunu iddia etti. Mahkemelerin her ikisi de bu argümanlar nedeniyle Trump’ın aleyhinde karar verdi.