26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2022 20:11 | Son Güncelleme: 09.10.2022 21:15

Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni: Altın Küre Operasyonu'ndan bazı ritüeller çıkarıldı

Taç giyme töreninin haziran ayında yapılması beklenen Kral 3. Charles'ın töreni daha kısa tutacağı ve davetli sayısını 2 bine düşüreceği gündemde
Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni: Altın Küre Operasyonu'ndan bazı ritüeller çıkarıldı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in hayatını kaybetmesinin ardından tahta oturan Kral 3. Charles'ın taç giyme töreninin Altın Küre Operasyonu kod adıyla uzun zamandır planlanıyor.  Taç giyme töreninin tam tarihi belli değil ancak iddialara göre Kral Charles töreni, Elizabeth'in taç giymesinin 70. yıldönümüne denk gelen 2 Haziran tarihinde yapmayı planlıyor. 

Kraliçe Elizabeth'in taç giyme töreni tacı kabul ettiği Şubat 1952'de başlamış tören ise 16 ay sonra 2 Haziran 1953 tarihinde gerçekleşmişti. Törenin maliyeti ise bugünün parasıyla yaklaşık 46 milyon sterline mal olmuştu. Kral Charles'ın ise daha az maliyetli bir tören istediği biliniyor. Mail on Sunday gazetesinin haberine göre, tören alışılmışın dışında gerçekleşecek. Tören 3 saat yerine 1 saat sürecek. Törenin daha az zaman alması için hükümdara altın külçe takdim etme ritüelinin de dahil olduğu bazı ritüeller törenden çıkarılacak. Davetli listesinin ise 8 binden 2 bine düşürülmesi gündemde. 

İngiltere Kraliçesi Elizabeth, 1953'te Westminster Abbey'de 8 bin davetlinin katıldığı törenle Kraliçe tacını taktı

Taç, 2 kilo 230 gram ağırlığında

Son 900 yıldır taç giyme törenleri Westminster Kilisesi’nde yapılıyor. Westminster'da taç giyen ilk hükümdar 1. Williamdı. Charles ise orada taç giyen 40. hükümdar olacak.
Anglikan Kilisesi adetleri ile yapılacak dini törende Canterbury Başpiskoposu, Charles’a, yapımı 1661 yılına uzanan kraliyet tacını takacak. Bu taç, Londra Kulesi’nde yer alan Kraliyet mücevherlerinin en önemli parçası ve 2 kilo 230 gram ağırlığı nedeniyle de yalnızca tören sırasında takılıyor. Kraliyet düğünlerinin aksine taç giyme töreni bir devlet etkinliği ve bu nedenle de maliyeti hükümet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle de davetli listesine de son noktada hükümeti onay veriyor.