28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.12.2023 10:40 | Son Güncelleme: 11.12.2023 14:05

Kral Charles homeopati savunucusu doktoru başhekim yaptı

Kral Charles Dr. Michael Dixon’ı Kraliyet Hastanesi’nin başhekimliğine atadı. Homeopati savunucusu olan Dixon’ın yeni görevi ülkede tartışmalara yol açtı ve birçok kesim tarafından uygunsuz olarak nitelendirildi
Kral Charles homeopati savunucusu doktoru başhekim yaptı

Kral Charles’ın Kraliyet Hastanesi’nin başhekimliğine homeopati yanlısı Dr. Michael Dixon’ı ataması akedemisyenler tarafından uygunsuz ve endişe verici olarak tanımlandı. The Sunday Times’ın ortaya çıkardığı atama geçen yıl sessizce gerçekleşirken Dr. Michael Dixon’ın pratisyen hekim olarak yaptığı çalışmalarda şifalı bitkiler ve inançla iyileştirme yöntemlerini kullandığı belirtildi.

Şimdi Kraliyet Hastanesi’nin başhekimi olan 71 yaşındaki Dixon, ilk kez bu konum kralınn doktoru olmakla aynı anlamı taşımıyor. Dixon’ın görevleri arasında kralın ve kraliyet ailesinin sağlığından genel olarak sorumlu olmak ve hatta hükümetle görüşmelerde onları temsil etmek de var.

Muayenehanesine şifacı çağırdı

Kral Charles ile yakın ilişkisi bulunan Dixon, neredeyse 50 yıldır NHS'de (Ulusal Sağlık Servisi) çalıştı ve bu süreçte tamamlayıcı tıbbın savunucusu oldu. The Sunday Times, Dixon’ın bir keresinde kronik hastaları tedavi etmesi için bir şifacıyı muayenesine getirttiğini ve omuz ağrıları için şeytan pençesi adı verilen Afrika çalışını kullandığını, bir keresinde de iktidarsızlık için keçi otu reçete ettiğini yazdı.

 Çalışmalarıyla alternatif tıbbı çürüten Exeter Üniversitesi emeritus profesörü Edzard Ernst, “Homeopatiyi destekleyen herkes kanıta dayalı tıbbı ve rasyonel düşünceyi baltalıyor demektir. Biz homeopatinin etkili bir tedavi olmadığını gösterdik ve bugün bu konuda bir fikir birliği oluşmuş durumda. Kral istediğini atayabilir” dedi. Ernst, Kral Charles’ın alternatif tıbba merakının olduğunu ve bu nedenle bu tedavileri destekleyen kişileri kayırıyor gibi göründüğünü sözlerine ekledi.

NHS 2017'de yasakladı

NHS homeopatik ilaçların kullanımını destekleyecek sağlam kanıtlar bulunmadığını tespit ederek 2017 yılından beri bu ilaçların reçeteyle satışını yasakladı. Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada Dixon'ın atamasını savunularak pozisyonunun güvenli, uygun ve kanıta dayalı olması koşuluyla tamamlayıcı tedavilerin geleneksel tedavilerin yanında yer alabilceği belirtildi.

The Guardian’a İyi Düşünce Topluluğu Direktörü Michael Marshall, Dixon’ın ataması hakkında “Hiç uygun değil. Homeopatik ilaçların işe yaramadığı kesindir ve sırf aşırı güçlü ve ayrıcalıklı bir konumda olmanız bunu değiştirmez” dedi. Marshall bu atamanın aynı zamanda endişe verici olduğunu çünkü Kral'ın arka planda tamamlayıcı tıbbı destekliyor olabileceğini düşündürdüğünü söyledi.

Saray Sözcüsü’nün yaptığı açıklamada “Dr. Dixon homeopatinin kanseri tedavi edebileceğine inanmıyor. Onun pozisyonu, güvenli, uygun ve kanıta dayalı olmaları koşuluyla tamamlayıcı tedavilerin geleneksel tedavilerin yanında yer alabileceği yönündedir” dedi.

Homeopati nedir?

Homeopati bir hatalık durumunda çok az miktarda seyreltilmiş bitki ve mineral kullanıp, iyileşmeyi tetikleyerek vücudun kendini onarmasını sağlayan, hastalığı benzeriyle tedavi etme teorisine dayanan alternatif bir yöntemdir. Homeopatide hastalığa neden olan maddenin, yine hastalığı ortadan kaldırmada kullanılması sistemine dayanır. Homeopatinin asıl amacı hastalığın kaynağını bularak ona yönelik homeopatik ilaçlarla yan etkisiz bir iyileşme sağlar. Oluşan semptomların yanında vücudun bütüncül şekilde iyileşmesi de amaçlanır.