24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.09.2022 12:24 | Son Güncelleme: 18.09.2022 12:53

Kraliçe'nin cenaze masraflarını kim ödüyor?

İngiltere Kralı 3.Charles dün Galler'de geçit töreninin ücretleri nedeniyle halktan tepki aldı. Ancak tartışılan tek konu bu değil. Yarın düzenlenecek olan 2.Elizabeth'in cenaze töreninin masrafları da gündeme geldi. Törenin yaklaşık 8 milyon sterline mal olacağı iddia edildi
Kraliçe'nin cenaze masraflarını kim ödüyor?

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth’in 8 Eylül’de hayatını kaybetmesinin ardından bir çağ sona erdi ve yarın gerçekleşecek cenazeyle Kraliçe’ye resmi olarak veda edilecek. 

Resmi tatil ilan edilen Pazartesi günü Westminster Abbey'de yüzlerce yabancı devlet adamı ve dünya liderinin katılacağı bir saatlik cenaze töreni düzenlenecek. Kraliçe’nin naaşı daha sonra St George Şapeli'nde götürülecek ve ardından o akşam özel bir tören gerçekleştirilecek. Evlerinde ve dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan, cenaze alayını ve töreni televizyondan canlı izleyebilecek.

Ne kadara mal olacak?

Resmi rakam doğrulanmamasına rağmen törenin maliyetiyle ilgili çeşitli tahminler mevcut. Hindistan’da yayın yapan  The Economic Times maliyetin 6 milyar sterlin olacağını yazdı. İngiliz haber teyit platformu Full Fact ise önceki devlet cenazelerinin veya büyük kraliyet olaylarının 8 milyon sterlin olduğunu belirtti. Ancak cenazeyi kim ödüyor ve kraliyet cenazeleri genellikle ne kadara mal oluyor? 

Kraliçe’nin cenaze masraflarının, Kraliyet Ailesi tarafından ödeneceğine dair bir açıklama yapılmadı. Ancak devlet cenaze masrafları, kamu parasıyla finanse ediliyor, bu da vergi mükelleflerinin faturayı ödeyeceği anlamına geliyor. Bir sonraki maaş bordrosunu kontrol eden işçiler, maaşlarından ne kadar vergi çıktığını görebilecek ve bunun bir kısmının Kraliçe'nin cenaze töreninin şatafatına gittiğini bilecekler. 

İngiltere’de Parlamento, en son 1965'te Winston Churchill'in cenaze töreni için para ayırdı. 1965'te Times, Churchill'in cenazesinin 48 bin sterline mal olduğunu ve bu kabaca 2022 yılında yaklaşık 1 milyon sterline eşdeğer. 2. Elizabeth’in cenazesinin ise bundan çok daha pahalıya mal olacağı düşünülüyor. 

Kraliçe, 2002 yılında annesinin cenazesinin maliyetini paylaştı ve tören yaklaşık 5,4 milyon sterline mal oldu. Avam Kamarası belgelerine göre bu tutarın yaklaşık 4,3 milyon sterlini güvenlik masraflarına gitti, cenaze öncesi naaşın sergilenmesine ise 825 bin sterlin harcandı. Öldüğü günden cenazeye kadar 11 binden fazla polis ve bin 306 sivil personel formalite nedeniyle düzenlenen törenlere katıldı. Bu arada Savunma Bakanlığı'nın tören için ayırdığı bütçe 301 bin sterlin iken, İçişleri Bakanlığı tarafından törenlere dair malzemelere bin 817 sterlin harcandı. 

Prenses Diana'nın cenaze töreninin ise 1997'de 3 ila 5 milyon sterlin arasında bir tutara mal olduğu tahmin ediliyordu. Prens Philip'in cenazesi ise Kraliçe’nin eşinin ölümünün ardından “büyük bir yaygara” istemediğini söylemesi nedeniyle daha düşük bütçeliydi.  

Cenaze masraflarının ne kadar olduğuna dair tam bir rakam açıklanmadı, ancak bunun anne kraliçeden daha az olduğu belirtildi. Ayrıca Covid-19 pandemisi kısıtlamaları nedeniyle daha küçük bir tören yapıldı ve sadece 30 misafire izin verildi. Yine pandemi nedeniyle Prens Philip’in naaşı sergilenmediği için daha az güvenliğe ihtiyaç duyuldu. Londra sokaklarında cenaze alayı olmaması ve bunun yerine tabutun Windsor Kalesi arazisinden St George Şapeli'ne götürülmesi nedeniyle güvenlik maliyetleri daha da azaldı.

(Kaynaklar: Metro, Mirror)