29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2023 16:11 | Son Güncelleme: 13.08.2023 16:38

Ölü sayısı 93'e yükseldi: Hawaii'deki orman yangınında 80 alarmın çalışmadığı ortaya çıktı

Şimdiden ABD'de son yüzyılın en çok can kaybının gerçekleştiği orman yangını olarak tarihe geçen Hawaii yangınlarında, Maui Adası geneline yerleştirilen 80 afet uyarı sirenin olay sırasında çalışmadığı öğrenildi
Ölü sayısı 93'e yükseldi: Hawaii'deki orman yangınında 80 alarmın çalışmadığı ortaya çıktı

Hawaii'de meydana gelen orman yangınlarında Maui Adası'nın geneline yerleştirilen 80 afet uyarı sireninden hiçbirinin yangınlar esnasında çalışmadığı ortaya çıktı. Ada'da arama kurtarma çalışmaları devam ederken yaşamını kaybeden insan sayısı da 93'e yükseldi.

Hawaii Acil Durum Yönetimi Ajansı Sözcüsü Adam Weintraub, yaptığı açıklamada, sirenlerin hiçbirinin aktif olmadığını kaydetti. Halkı acil durumda tahliyeye çağıracak sirenlerin neden çalışmadığına ilişkin bilgi vermeyen Weintraub, konuyla alakalı eyalet yetkilileriyle inceleme yapacaklarını anlattı. Weintraub, yangınlar esnasında cep telefonlarına uyarı mesajlarının gönderildiğini, radyo ve televizyon aracılığıyla da uyarı yapıldığını ancak elektrik olmadığı için bölge halkının bu ikazların hiçbirini alamadığını belirtti.

ABD'de son yüzyılın en çok can kaybı yaşanan orman yangını

İtfaiye yetkilisi Lori Moore-Merrell de Hawaii'deki can kaybının 2018'de California'da 85 kişinin yaşamını yitirdiği yangınları geçtiğini belirtti. Moore-Merrell, "Hawaii'deki yangınlar, ABD'de son 100 yılda en çok can kaybının yaşandığı orman yangınları oldu" dedi.

Bölgenin sadece yüzde 3'ü aranabildi

Maui Polis Şefi John Pelletier ise yaşamını yitirenlerden sadece 2'sinin kimliğinin tespit edilebildiğini söyledi. Arama kurtarma çalışmalarını olabildiğince hızlı gerçekleştirmek istediklerini belirten Pelletier, "Ancak şu ana kadar köpeklerle yangın bölgesinin sadece yüzde 3'ünü arayabildik" dedi.

 

Kaynak: AA