15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2023 09:50 | Son Güncelleme: 26.07.2023 10:26

Küresel rekor: Florida okyanusu jakuzi sıcaklığında

Florida Keys çevresindeki yüzey okyanus sıcaklığı bu hafta 38.43 dereceye yükseldi ve eyalet çevresindeki okyanus ısısı benzeri görülmemiş seviyelere ulaşarak küresel bir rekor kırdı
Küresel rekor: Florida okyanusu jakuzi sıcaklığında

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, yılın bu döneminde bölge için normal su sıcaklıkları 23 ile 31 derece arasında olmalıdır. Bu hafta kaydedilen ısı seviyesi ise 38.43 derece ile yaklaşık olarak bir jakuzi ile aynı. Okyanus yüzey sıcaklığı için herhangi bir kayıt tutulmuyor ancak 2020 yılında yapılan bir araştırma, gözlemlenen en yüksek sıcaklığın Basra Körfezi'nde 37.61 derece olduğunu ortaya koymuştur.

Bu aşırı değerler, uzun süreli sıcaklar ülkenin diğer bölgelerini de etkisi altına almaya devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğusunda Florida'nın ısınan sularına ilişkin daha önce yapılan uyarılara eklenmiştir. Güney Florida sahili, deniz yaşamını ve okyanus ekosistemlerini tehdit eden aşırı bir sıcak hava dalgasıyla boğuşuyor.

Orman yangınları gibi

2019 yılında yapılan bir araştırma, okyanus sıcak hava dalgası günlerinin sayısının son yıllarda üç kat arttığını ortaya koydu. Sıcak hava dalgaları dünya okyanuslarını giderek daha fazla etkiliyor, yosunları, deniz çayırlarını ve mercanları yok ediyor. Büyük orman alanlarını yok eden yangınlar gibi sıcak hava dalgaları da deniz yaşamını öldürüyor.

İnsan kaynaklı iklim krizinin bir belirtisi

Uzmanlar, hem karada hem de okyanuslarda şiddetli hava koşullarının artan sıklığı ve yoğunluğunun, aşırı uçları körükleyen küresel, insan kaynaklı iklim krizinin bir belirtisi olduğu konusunda uyarıyor ve mevcut sıcak hava dalgalarının Ağustos ayına kadar devam etmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bu ayın başlarında, kısmen El Nino olayının da etkisiyle, küresel deniz sıcaklıklarının Mayıs ayından bu yana aylık rekor seviyelere ulaştığını bildirdi. NOAA'ya göre dünya genelinde deniz yüzeyi sıcaklıkları Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında aylık sıcaklık rekorları kırdı. Florida'daki sıcaklıklar aynı zamanda insanların gıda kaynakları ve işleri suya bağlı olanların geçim kaynakları için de bir tehdit oluşturuyor.