02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2022 13:18 | Son Güncelleme: 25.04.2022 10:00

Le Pen'e 16 puan fark atan Macron, Fransa'da yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turunda oyların yaklaşık yüzde 58'ini alan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görevinin başında kaldı. Macron zafer konuşmasında, "Çok sayıda vatandaşın aşırı sağa karşı durmak için bana oy verdiğini biliyorum" dedi.
Macron zaferini Eyfel Kulesi'nin dibindeki Champ de Mars'da kutladı
Macron zaferini Eyfel Kulesi'nin dibindeki Champ de Mars'da kutladı

Fransa'da düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tur oylaması, yerel saatle 20.00'de sona erdi.

Kamu yayıncısı France Info'nun hazırlattığı anketlere göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oyların yüzde 58,2'sini alırken rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen, yüzde 41,8'de kaldı.

Seçime katılmayanların oranı yüzde 28,2 olarak belirlendi. Bu, 1969'dan bu yana en yüksek oran olarak kaydedildi. Böylece seçime katılım oranı ise yüzde 71,8 oldu.

İçişleri Bakanlığının oy sayımına ilişkin verileri gelecek saatlerde açıklamaya başlamasıyla Macron'un galibiyetinin resmen netleşmesi bekleniyor. Yasal resmi sonuçlar ise Anayasa Konseyi tarafından 27 Nisan'da açıklanacak.

Macron, yeni dönemin son 5 yılın devamı olmayacağını söyledi

Macron, seçimin ikinci turu sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından Eyfel Kulesi'nin önündeki meydanda destekçileriyle bir araya geldi. 

Yeniden seçilen cumhurbaşkanı, gelecek yeni dönemin son 5 yılın devamı olmayacağını, gelecek yılların kolay olmayacağını ancak gelecek nesiller için tarihi yeniden yazacaklarını belirtti. Macron, kendisine güvenen Fransızlara teşekkür etti.

Seçimdeki aşırı sağcı Marine Le Pen'e oy verenlerin hayal kırıklığı yaşadığını bildiğini ifade eden Macron, "Çok sayıda vatandaşın aşırı sağa karşı durmak için bana oy verdiğini biliyorum. Onlara teşekkür ediyorum" dedi.

Macron, aşırı sağın "öfkesine" çözüm ve yanıt bulmaları gerektiğini söyledi.

Fransa'yı "büyük iklim ulusu" yapmak istediğini belirten Macron, gelecek yılların kolay olmayacağını ancak gelecek nesiller için tarihi yeniden yazacaklarını kaydetti.

Emmanuel Macron, bu yeni dönemin sona eren son 5 yılın devamı olmayacağını dile getirdi.

Le Pen sonuçları zafer olarak nitelendirdi

Sandık çıkış anketlerine göre cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunu kaybeden aşırı sağcı Marine Le Pen de düzenlediği basın toplantısında Fransa ve Fransızlar için mücadele etmeye devam edeceğini belirtti.

Seçimde elde ettiği oy oranını "zafer" olarak değerlendiren Le Pen, haziran ayında düzenlenecek genel seçim için mücadele edeceklerini kaydetti.

Le Pen, Macron'un yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin Fransa'yı "yok edeceğini" savundu.


Seçim gününden anlık ve önemli gelişmeler

23.05: 39.642.727 seçmenin kayıtlı olduğu sandıklar açıldı.

Yerel saatle 23.00 itibarıyla, Macron'a 14.811.850, Le Pen'e ise 11.943.382 oy çıktı. Seçime katılmayanlar ile boş ve geçersiz oyların toplamı 13.124.946.

Sandığa gelip de boş veya geçersiz oy atan seçmen sayısı 2.604.252. Bu sayıyı geçerli oylara ekleyip toplamdaki oranını hesapladığımızda yüzde 8.9'a ulaşıyoruz. Tepki oyları gerçekten de yüksek.

22.57: Le Monde'a göre şu ana kadar sayılan geçerli oy 17 milyon 899 bin. Buna karşılık boş zarf ve geçersiz oyların toplamı 1 milyon 807 bin. Geçerli oyların %10'una denk gelen bu rakam Fransa'da büyük tartışmalara yol açacağa benziyor.

Macron zaferi kutluyor

22.48: Emmanuel Macron, ikinci turda kendisine oy verenlerin bir kısmının aşırı sağa karşı bunu yaptıklarını bildiğini söyledi ve "Cumhuriyet için onlara teşekkür ederim" dedi. 

22.37: Emmanuel Macron, eşi Brigitte ve genç Fransızlar ile Avrupa Birliği marşı eşliğinde platformuna doğru yürüyor.

22.32: Macron taraftarları, seçim zaferinin kutlanacağı Eyfel Kulesi'nin hemen önündeki Champ de Mars'da adaylarını bekliyor. Meydandaki seçmenlerin ellerinde Fransa ve Avrupa Birliği bayrakları dikkat çekiyor.

Seçim sonrası tepkiler

22.11: Ipsos'un verilerine göre, ilk turda aşırı sol aday Jean-Luc Mélenchon'a oy veren seçmenlerin yüzde 42'si son turda Macron'u destekledi.

21.40: Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi Başkanı Charles Michel, Macron'u kutladı. AB'nin bu sarsıntılı zamanlarda kendini projeye adamış bir Fransa'ya ihtiyacı olduğunu belirtti.

21.34: Benzer şekilde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Macron'u tebrik etti ve Cumhurbaşkanıyla tekrar çalışmak için heyecanlı olduğunu söyledi.

21.29: Fransa’nın AB işlerinden sorumlu devlet bakanı Clément Beaune: Bu net bir zafer. 5. Fransız Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir cumhurbaşkanı parlamentoda çoğunluğunu koruyarak peş peşe seçildi. Bu çok önemli çünkü seçimler aşırı sağa karşı politik bir çatışmaydı.

21.20: İngiltere Başbakanı Boris Johnson Twitter’dan Macron’u kutladı. Fransa’nın ülkesinin en yakın ve en önemli müttefiklerinden biri olduğunu söyleyen Başbakan, Macron ile beraber çalışmaya devam etmek için heyecanlı olduğunu belirtti.

Zemmour'dan ittifak çağrısı

21.54: Sonuçlar sonrası konuşan aşırı sağcı aday Zemmour, 12-19 Haziran'daki yasama seçimleri için sağda, milliyetçi cephenin ittifak yapmasının zaruret haline geldiğini söyledi. Zemmour ikinci turda Le Pen'i desteklemişti.

Mélenchon: Macron seçilmiş en kötü başkan

21.37: Mélenchon sonuçların açıklanmasından hemen sonra konuştu. "Fransızlar Le Pen'e karşı olduklarını ne mutlu ki ilan ettiler" diyen solcu aday, "ancak Macron 5. cumhuriyetin seçilmiş en kötü başkanıdır" ifadesini kullandı. 

Mélenchon ayrıca "Bugün 3. tur başladı" diyerek 12-19 Haziran'daki milletvekili seçimlerine atıfta bulundu. 

Le Pen'den ilk tepki: Yenilgi değil zafer

21.20: Marine Le Pen sonuçların açıklanmasının ardından, yaşananın yenilgi değil zafer olduğunu belirterek, mücadeleye sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Le Pen'in coşkulu konuşması "Marine, Marine" sloganlarıyla sık sık kesildi. 

İlk resmî sonuçlar: Macron yüzde 58.2, Le Pen yüzde 42.8

21.00: Fransa'da medyanın sonuç açıklama yasağı an itibarıyla bitti.

Tüm büyük haber kanalları ve gazetelerin yayınladığı sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yüzde 58.2 oyla 5 yıllığına yeniden seçildi. 

Oy oranını 2017'ye göre 7.3 puan artırmasına rağmen aşırı sağcı aday Marine Le Pen ikinci kez son turda kaybetti. Yine aynı iki adayın ikinci tura kaldığı 2017'deki seçimlerde Emmanuel Macron oyların yüzde 66,10'unu, Le Pen ise yüzde 33,90'ını almıştı.

İlk sonuçlar sonrası Macron cephesinde coşku hakim

20.45: Fransa'da seçime katılım oranı yüzde 71.8 olarak gerçekleşti. İlk turdaki katılım yüzde 73.7 olmuştu. En büyük merak konusu ise boş oy veya boş zarf olarak niteleyebileceğimiz "vote blanc" yani "beyaz oy" oranları...

20.35: Fransız TV5 Monde kanalı Marine Le Pen'in Armenonville'deki karargahından kısa bir canlı yayın bağlantısı yaptı. 3 bin 500 gazetecinin akredite olmak için başvurduğu ancak 500'üne yer bulunabildiği karargahta coşku havası yoktu.

20.32: Macron taraftarları, Cumhurbaşkanı'nın seçim sonrası konuşma yapacağı Champ-de-Mars parkına gelmeye başladı. Paris çok hareketli bir geceye sahne olacak.

20.10: Belçika gazetesi La Libre Belgique, seçim sandıklarının kapanmasının hemen ardından 4 farklı kuruma yaptırdığı sandık çıkış anketlerini (exit poll) açıkladı. Buna göre, iki kurum Macron'un 10 puan farkla kazandığını tahmin ederken, diğer ikisi Macron lehine 12 ve 13 puanlık fark oluştuğunu tahmin ediyor.

La Libre Belgique, ilk turda daha oy sayımı bitmemişten Macron ve Le Pen'in yüzde 24'er oyla ikinci tura kaldığı haberini vermiş ve seçim Macron lehine 4.7 puanlık farkla sonuçlanınca ağır şekilde eleştirilmişti. Gazete, iki hafta önceki haberinde kaynak göstermemişti.

Bu kez sandıkların kapanmasını bekleyen ve kaynak gösteren La Libre Belgique'in yayınladığı anketlerin çok daha güvenilir olabileceği söyleniyor. Etkili Fransız gazetesi Le Monde'un ağır şekilde eleştirdiği La Libre Belgique, eğer 2 hafta öncesinden ders çıkarttıysa Emanuel Macron seçimi rahatlıkla kazanmış görünüyor.

Le Monde da okurlarını saat 20.00 öncesi sonuç açıklayan yabancı siteler konusunda uyarmıştı. Le Monde'a konuşan La Libre Belgique Yayın Yönetmeni Dorian De Meeus, "Sonuçları kafamızdan uydurmuyoruz. Çalıştığımız güvenilir şirketler var" dese de 2 hafta önceki vahim hatayı telafi edecek sözler söyleyemedi.

İşte o sonuçlar:

  • Harris Interactive: Macron 55 - Le Pen 45
  • Ifop: Macron 55 - Le Pen 45
  • OpinionWay: Macron 58 - Le Pen 42
  • BVA: Macron 57 - Le Pen 43

Fransa seçimlerinde ilk turu önde bitirip, ikinci turda kaybeden oldu mu?

19.46: 1958'de Charles de Gaulle ile başlayan 5. Cumhuriyet döneminde bunun üç örneği var. 

Charles de Gaulle

1974 seçimlerinde ilk turda François Mitterrand % 43.25, Valery Giscard d'Estaing ise % 32.6 oy almıştı. İkinci turda işler değişti. d'Estaing % 50.81 ile seçimi aldı, Mitterrand %49.19'la ucu ucuna kaybetti.

Valery Giscard d'Estaing

1981'de iki aday yine yarıştı. İlk turu d'Estaing % 28.32 ile önde bitirdi. Mitterrand % 25.85 aldı. İkinci turda seçimi % 51.76 ile solun temsilcisi Mitterrand kazanırken, d'Estaing % 48.24'te kaldı.

François Mitterrand

1995'te Sosyalist Parti adayı Lionel Jospin % 23.3 ile önde bitirdi. % 20.84 alan Jacques Chirac ile ikinci tura kaldılar. İkinci turda Chirac % 52.64 ile Elysee'nin yolunu tutarken, Jospin % 47.36 ile hüsrana uğradı.

 Jacques Chirac

Seçime katılım oranları

18.09: Fransa yerel saatiyle 17.00 itibariyle seçime katılım oranı yüzde 63.2. Yine Macron ile Le Pen'in yarıştığı 2017 seçimlerinin ikinci turunda aynı saatteki katılım oranı yüzde 65.3'tü. 

Seçimin ilk turunun yapıldığı 10 Nisan'da saat 17.00'deki katılım yüzde 65 olmuştu. Yerel saatle sandıkların kapandığı 19.00'da katılım oranı yüzde 73.7'ye yükselmişti.

Le Monde'un grafiğine göre 2002'den bu yana yapılan tüm seçimlerde saat 17.00'den sonraki iki saatlik oy kullanım süresinde katılım oranı en az 8 puan artıyor.

18.04: İlk sandık sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra ortalık şenleneceğe benziyor. İlk turu yüzde 21.95 oyla üçüncü bitiren solcu Melenchon ile yüzde 7.07'de kalan aşırı sağcı Zemmour ilk sonuçların ardından açıklama yapacaklarını bildirdiler.

Kazanırlarsa kutlama konuşmasını nerede yapacaklar?

17.29: Macron, Eyfel Kulesi'nin dibindeki Champ-de-Mars'ta konuşacak. 2017'deki zaferinin ardından yine aynı alanda konuşma yapmak istemiş, ancak belediyeden izin alamayınca Louvre'un girişindeki alanda konuşmuştu.

1791'de Kral 16'ıncı Louis'nin yetkilerinin kısıtlanmasına yönelik imza kampanyasında, Paris Belediye Başkanı Baillythen'in emriyle imzacılara ateş açılmış ve 50 kişi ölmüştü. Bu olay tarihe Champ-de-Mars katliamı olarak geçti. 

Parkın bir diğer ilginç tarafı da isminde. Park, Antik Roma'nın savaş tanrısı Mars'ın ismini taşıyor. 10 bin askerin talim yapmasına müsait olduğu için 18. yüzyılda askeri amaçla da kullanılmış.

Marine Le Pen ise seçim kampanyasında kullandığı 13 otobüsle Paris kent merkezinin hemen dışındaki Boulogne-Billancourt'da buluşacak.

Bu konvoyla başkentin farklı sembolik yerleri arasında dolaşmayı planlayan Marine Le Pen, tur sırasında şimdilik gizli tutulan bir noktada konuşma yapacak.

Macron ve Le Pen'in kutlama konuşması yapmayı planladığı alanlar kırmızı halka ile işaretli

Boş zarflar seçim sonucunu etkileyebilir

17.14: İlk turda yüzde 3.13 oy alarak elenen Direnelim! (Resistons) hareketinin adayı Jean Lasalle de sandığa boş zarf attığını açıkladı. Boş zarf (vote blanc) oranı konusundaki merak giderek büyüyor.

17.06: Uzun yıllar Marine Le Pen'in "sağ kolu" olan, daha sonra ayrılıp Vatanseverler (Les Patriotes) adlı partiyi kuran Florian Phllippot'un aracı 180 km hız yaptığı gerekçesiyle otoyolda durduruldu. Aracı kullanan şoförün ehliyetine el konuldu.

Le Parisien'e konuşan Philippot "Oyumu kullanmak için Moselle kentine gidiyordum. Araç kullanmayı bilmiyorum, ehliyetim yok. Trenle devam edip oyumu kullandım. Macron'a karşı oy vermemi hiçbir şey engelleyemezdi" dedi.

16.23: Seçimde en çok merak edilen sonuçlardan biri boş oy zarfı oranı. Fransa seçimlerinde tercin edilen adayın isminin yazılı olduğu pusula zarfa konularak, sandığa atılıyor. Boş zarf (vote blanc) "Hiçbir adayı tercih etmiyorum" anlamına geliyor.

Bu seçimde boş zarf oranının yüksek olması bekleniyor. 2014'te çıkan bir yasaya göre Fransa seçimlerinde geçerli oylar ile boş zarflar ayrı ayrı tasnif edilerek açıklanıyor. Ancak seçim sonuçları geçerli oya göre hesaplanıyor.

Azımsanmayacak sayıdaki seçmen sayımda boş zarfların da hesaba katılmasını isteyip, "Hiçbir adaya oy verilmemesinin" de bir tercih olduğunu belirtiyor. Örneğin Fransız Polinezyası'nda açılan yaklaşık 80 bin zarfın yüzde 2.7'si boş çıktı.

Boş zarfların hesaba katılması başabaş geçen seçimlerde büyük sürprizler yaratabilir. Örneğin son turda bir aday yüzde 49, diğeri yüzde 48 alırken boş zarfların oranı yüzde 3 olabilir. Bu durumda hiçbir aday yüzde 50'ye ulaşamayabilir.

Bourbon'dan 45 yaşındaki Marc boş zarf atmış. Sistemin değişmesi gerektiğini söylüyor: "Boş zarf bir tercihin ifade edilme şekli. İki aday da bana hitap etmiyor. Ama oy vermek vatandaşlık görevimiz. Boş zarflar mutlaka hesaba katılmalı."

Sandıklardan ilk sonuçlar gelmeye başladı

16.20: Fransa'nın Batı'sında sandıkların kapandığı denizaşırı Fransız toprakları ve yabancı ülkelerden gelen sonuçların kaynağı Belçika'nın La Libre Belgique gazetesi. Fransa'da TSİ 21.00'e kadar sonuç açıklamak yasak.

16.14: Yabancı ülkelerdeki sandıklardan gelen sonuçlar:

  • Dominik Cumhuriyeti: Macron 62 - Le Pen 38
  • Kolombiya: Macron 91 - Le Pen: 9
  • Kanada: Macron 86 - Le Pen 14
  • ABD: Macron: 92 - Le Pen 8
  • Arjantin: Macron 89 - Le Pen 11
  • Brezilya: Macron: 86 - Le Pen: 14
  • Şili: Macron 87 - Le Pen 13

16.02: Deniz aşırı Fransız topraklarından gelen resmi olmayan sonuçlar:

  • Guyane: Macron 39.3 - Le Pen: 60.7
  • Guadeloupe: Macron: 30.4 - Le Pen: 69.6
  • Martinique: Macron: 39.1 - Le Pen: 60.9
  • Sant-Martin ve Saint-Barthelemy: Macron 44.6 - Le Pen 55.4
  • Fransız Polinezyası: Macron: 51.8 - Le Pen: 48.2

Tunuslu gazeteci: Le Pen kazanırsa gitmek zorunda kalabiliriz

15.57: Bray-sur-Seine'de nehir kıyısında eşiyle birlikte köpeklerini gezdiren Eric Le Monde'a anlatıyor: "İki aday da iyi değil. Politikacıların kalitesi çok düştü. İnternetten Chirac-Mitterrand ve Sarkozy-Royal seçim tartışmalarını izledim. Bugünkülere kıyasla mükemmel konuşmalardı."

15.53: Bray-sur-Seine'de nehir kıyısında eşiyle birlikte köpeklerini gezdiren Eric, Le Monde'a anlatıyor: "İki aday da iyi değil. Politikacıların kalitesi çok düştü. İnternetten Chirac-Mitterrand ve Sarkozy-Royal seçim tartışmalarını izledim. Bugünkülere kıyasla mükemmel konuşmalardı."

15.49: Lyon-Venissieux komünistlerin kalesi. Melenchon ilk turda yüzde 49 oy almış. Macron'a oy veren Fransız Komünist Partili belediye başkanı Picard "Önce Le Pen'i yenelim, sonra Macron'un politikalarıyla mücadele ederiz" diyor. (Le Monde)

15:31: Lyon'un ünlü Croix-Rousse mahallesi, 1831 ve 1834'te Avusturya'dan getirilen makinelere karşı tekstil işçilerinin büyük direnişine sahne olmuş. Duvarlarda "Lyon antifa" yazıları görülebiliyor. Le Pen ilk turda bu mahalleden sadece yüzde 7 oy alabilmiş.

Mahalle sakini Tunus kökenli gazeteci Afef endişeli: "İlk kez bu kadar gerginim. Macron zengini daha zengin, fakiri daha fakir yaptı. Ama Le Pen çok tehlikeli. Kazanırsa valizleri toplayıp gitmek zorunda kalabiliriz." (Mediapart)

"Daha iyi maaş için Le Pen'e oy verdim"

15:21: Le Pen'in kasabası Henin-Beaumont'da 71 yaşındaki müslüman Salhia: "900 euro emekli maaşı alıyorum. Hiçbir şeye yetmiyor. Ama Macron için oy vermeye geldim. Le Pen kadınların sokakta başlarını kapatmasını yasaklayacağını söyledi." (Kaynak: Mediapart)

15.10: Demiryolu (SNCF) ve İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (CGT) emekli Daniel Lazier Vichy'de Mediapart'a anlatıyor: "Daha iyi maaş için Le Pen'e oy verdim. Macron'u yeniden başa getirirsek, zengin ve kibirlilerin 5 yıllık yeni bir dönemi daha olacak."

15.01: Mediapart'ın Vichy'de sandık başı izlenimi: Le Pen'e oy veren 35 yaşındaki Helene anlatıyor: "Çok fazla adaletsizlik var. Ömrü boyunca tarlada çalışmış emekliler, şimdiye kadar hiç çalışmamış göçmenlerden daha az maaş ve yardım alıyor."

Macron'un hafta içi yayınlanan bir kampanya videosu. Eşi Brigitte'e "Bu pantalon iyi mi" diye soruyor. Sonra Marsilya'da seçmenlerinin karşısına çıkıyor.

Macron oyunu kullandı

14.35: Çin'in Şangay kentinde uygulanan Covid-19 karantinası nedeniyle yaklaşık 4 bin 800 Fransız seçmen oy kullanamadı. Başkent Pekin'deki Fransızlar ise sandığa gidebildi.

14.30: Cumhurbaşkanı Macron Pas de Calais'deki Touquet kasabasında eşi Brigitte ile oyunu kullandı. Macron çifti kasabadaki evlerinde yiyecekleri öğle yemeğinden sonra Paris'e hareket edecek.

1974'ten bu yana saat 12.00 itibarıyla seçimin ikinci turlarına katılım oranları (Kaynak: Liberation)

13.17: Marine Le Pen oyunu Pas de Calais bölgesindeki Henin-Beaumont kasabasında kullandı. Coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan aşırı sağcı lider, taraftarlarıyla bol bol selfie çektirdi.

12.00: An itibarıyla Fransa'da seçime katılım oranı yüzde 26.41. İlk turdan biraz yüksek olan bu rakam, 2017'de yine Macron ile Le Pen'in yarıştığı ikinci turdaki yüzde 28.23'lük katılım oranının 2 puandan fazla altında.

Fransız seçmenler oy tercihlerini anlatıyor

“Bu kez stratejik davranmadım ve boş oy attım”

Brulon-Sarthe bölgesinde yaşayan Fransa Devlet Demiryolları (SNCF) emeklisi Patrice Herreman ilk turda Melenchon’a oy vermiş. “Bu kez stratejik davranmadım ve boş oy attım” diyen 62 yaşındaki Herreman şöyle devam ediyor: “Ülkede güven sorunu veya göçmen sorunu yok. İnsanlar bıktı artık. Sosyalistler işçi sınıfına hitap edemiyor.”

"Le Pen çiftçiye daha fazla yardım sözü verdi"

30 yaşındaki çiftçi Gaetan Godemer bu yıl ilk kez oy kullanıyor. İlk turda Le Pen’e vermiş. İkinci turda da oyu aşırı sağ adaya: “Beni rahatsız eden tek şey soyadı. Her konuda onunla aynı fikirde değilim. Göçmen konusunda çok ileri gidiyor. Ama Macron’u kovmak her şeyden önemli. Le Pen çiftçiye Macron’dan daha fazla yardım sözü verdi.”  

"Macron hep aynı şeyleri söylüyor"

28 yaşındaki Jeremy Fuyard, La Fleche’de dağıtım görevlisi olarak çalışıyor. 2017’de yaptığı gibi yine Le Pen’e oy vermiş. Le Pen’in çalışmayanlara fazla yardım verildiği görüşüne katılıyor: “Çalışıyoruz ama ev ve araba kredisine. Fiyatlar hızla yükseliyor. Macron hep aynı şeyleri söylüyor. Le Pen ise bir kenara atılmış kişiler için konuşuyor.”

"İşsizliği düşürdü"

77 yaşındaki Georges Malluk Seine Saint-Denis'te yaşıyor. İlk turda Melenchon'a yüzde 56 oy çıkan sandıkta Malluk'un oyu Macron'a: "Deneyime oy verdim. Valery Giscard d'Estaing'den bu yana hiçbiri işsizliği düşürememişti. Macron bunu başardı. Le Pen'in haklı olduğu konular var ama onun liderliği ülkeyi iç savaşa götürebilir."

Macron ve Le Pen arasındaki fark eriyor

09.25: Bugünkü seçimde de, destekledikleri adaylar ilk turda kaybeden merkez sağ, merkez ve aşırı solun Le Pen’e karşı Macron’da birleşmeleri bekleniyor. Financial Times’ın 22 Nisan’da yayınladığı anket ortalamalarına göre Macron yüzde 55.3 oyla 10 puanın üzerine bir farkla önde görünüyor.

Son anketlerdeki bu tablo Macron adına “yeteri kadar konforlu” görünse de, 2017’de de ikinci turda yarışan iki aday arasındaki fark ciddi şekilde daralmış olacak. 5 yıl önceki seçimde Macron yüzde 66.1 oyla, rakibinin neredeyse iki katı destekle Elysee Sarayı’nın yolunu tutmuştu.

İlk turda yüzde 7.07 oy alan aşırı sağcı Eric Zemmour ile “Ayağa Kalk Fransa” hareketinin yüzde 2.06 oy alan adayı Nicolas Dupont-Aignan’ın seçmenlerinin Le Pen’i desteklemesi bekleniyor. Bu iki adayın oyu Le Pen’in yüzde 23.15’ine eklendiğinde karşımıza yüzde 32.3’lük bir aşırı sağ bloku çıkıyor. 

Peki, anketlerde Marine Le Pen’in oyu neden yüzde 45’lerde geziyor? İşte Le Monde’un “solun kalesi” Rennes’de sandık başında konuştuğu bir çiftin sözleri: “Şimdiye kadar Le Pen’e hiç oy vermedik. Hep solcu adayları destekledik, ilk turda Melenchon’a oy verdik. Ama bu kez oyumuz Le Pen’e. Satın alma gücünü yükseltme vaadi ikna edici.” 

Oy kullanma işlemleri başladı

09.00: Fransa’da bugün Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapılıyor. İlk turda yüzde 27.85 oyla ilk sırayı alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yüzde 23.15 oy alan Marine Le Pen ile yarışıyor. Oy verme işlemi Türkiye saati ile 20.00’de tamamlanacak, ilk sonuçlar 21.00’de açıklanacak.