28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 24.01.2023 14:03 | Son Güncelleme: 24.01.2023 14:59

Leopard'lara Ukrayna yolu göründü: Üst üste açıklamalar geldi

Ukrayna'ya Leopard tankı göndermesiyle ilgili tansiyon yükseldi. Polonya sevkiyat için resmi talepte bulundu. Almanya tanklara sahip ülkelerin Ukrayna'ya eğitim vermesini onayladı. Kiev "Karar Almanya-Rusya ilişkilerinde iz bırakır" uyarısında bulundu. Peki ama Leopard tankları neden önemli?
Leopard'lara Ukrayna yolu göründü: Üst üste açıklamalar geldi

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Leopard tanklarının Ukrayna'ya transferi için Almanya'ya resmi talebin iletildiğini açıkladı. Blaszczak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, tüm Avrupa'nın güvenliğinin söz konusu olduğunu belirtti.

Leopard tanklarının Ukrayna'ya transferi için Almanya'ya resmi talebin iletildiğini kaydeden Blaszczak, "Ayrıca Alman tarafını Ukrayna'yı Leopard tanklarıyla destekleyen ülkeler koalisyonuna katılmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

"Ukrayna'ya eğitim vermeye başlayabilirler"

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ise NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Berlin'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında Leopard tanklarına sahip olan ülkelerin Ukrayna askerlerine eğitim vermeye başlayabileceklerini söyledi. 

Polonya ve Finlandiya gibi Avrupalı müttefikler  Ukrayna'ya tankları göndermeye hazır olduklarını ve Berlin'in onayını beklediklerini açıklamıştı

Görüşmede başta Ukrayna'nın desteklenmesi olmak üzere birçok konunun ele alındığını ifade eden Pistorius, kendileri için Ukrayna-Rusya savaşında NATO'nun savaşın bir tarafı olmaması ilkesinin geçerli olduğunu, aynı zamanda ittifakın birlikteliğinin de önem taşıdığını belirtti.

Almanya'nın tank vermesi konusunda henüz karar yok

Pistorius, Almanya'nın Ukrayna'ya 2023 ilkbahar paketi ile aralarında Marder zırhlı muharebe araçları ve Patriot hava savunma sistemlerinin de bulunduğu yaklaşık 1,1 milyar euro luk destek sağlayacağını yineleyerek, böylelikle Almanya'nın Ukrayna'ya desteğin 3,3 milyar euro'nun üzerinde olduğunu kaydetti.

Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard tanklarını sağlayıp sağlamayacağı konusunda yeni bir kararın bulunmadığını ancak kararın en kısa sürede verilmesini beklediğin bilgisini paylaşan Pistorius, Leopard tanklara sahip olan ülkelerin Ukrayna askerlerini bu tanklar üzerine eğitime başlayabilecekleri konusunda teşvik ettiklerini ifade etti. "Bunun önünde durmayız" diyen Pistorius, Almanya'da Leopard tanklarına ilişkin tetkik yapma işleminin de sonuna geldiklerini dile getirdi.

 Jens Stoltenberg ile Boris Pistorius Berlin’de bir araya geldi. 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Ukrayna’ya hızlı bir şekilde yeni silahların sağlanması çağrısında bulunarak, “Savaşın bu kritik anında Ukrayna’ya daha ağır ve daha gelişmiş sistemler sağlamamız ve bunu daha hızlı yapmamız lazım" dedi. Stoltenberg, Ukrayna askerlerinin Rusları geri püskürtecek durumda olmaları gerektiğini ifade ederek "Sadece hayatta kalmak için değil, kazanmak, toprakları geri almak ve Avrupa'da egemen, bağımsız bir devlet olarak var olmak için" ifadesini kullandı. Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya ağır tankların sağlanması konusunda görüşmelerin devam ettiğini, bu konuda kısa sürede bir çözüm bulunabileceğine inandığını sözlerine ekledi.

"Leopard sevkiyatı Almanya-Rusya ilişkilerinde iz bırakır"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Almanya'nın Ukrayna'ya olası tank sevkiyatını değerlendirdi. Rusya ile Almanya arasındaki ilişkilerin halihazırda oldukça düşük bir seviyede olduğuna işaret eden Peskov, “Almanya, diğer Avrupa Birliği ülkeleri veya NATO ile somut görüşmeler yapılmıyor” ifadesini kullandı.

Almanya’nın Ukrayna’ya olası tank sevkiyatının yine de ilişkileri olumsuz yönde etkileyeceğinin altını çizen Peskov, “Bu tür bir sevkiyat Rusya-Almanya ilişkilerinin geleceği için iyiye işaret etmiyor. Şüphesiz ki bu durum, ilişkilerin geleceğine yönelik kaçınılmaz bir iz bırakır” dedi.

Leopard tankları neden önemli?

Almanya'nın ürettiği Leopard tankları, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İsveç, İspanya, Çekya, Türkiye ve Macaristan gibi Avrupa Birliği ve NATO ülkelerinde kullanılıyor.

Dünya çapında çeşitli ordularda hizmet veren yaklaşık 2 bin 670 Leopard 2 tankı mevcut. Yaklaşık 64 ton ağırlığındaki Leopard tankları, saatte 70 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 120 milimetrelik yivsiz top namlusuyla 5 bin metreye kadar hedefleri vurabiliyor.  Ancak Leopard tankları Almanya'da üretildiği için Ukrayna gibi başka ülkelerde kullanılması için Almanya’nın onayının alınması gerekiyor.