Tayvan Merkezi Haber Ajansı, İngiltere eski Başbakanı Liz Truss'ın beş günlük ziyareti için Tayvan’a gittiğini duyurdu. Ajansın haberine göre Truss, Taoyuan Uluslararası Havaalanı'na dün akşam 18.30 (TSİ 10:30) civarında indi ve Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu tarafından karşılandı. Haberde, Truss'ın İngiltere'nin 27 yıl sonra adayı ziyaret eden ilk eski lideri olduğu bilgisine yer verildi.
Tayvan’ın kendi toprakların ait olduğunu savunan Çin ise Truss’ın ziyaretine sıcak bakmadı. Londra'daki Çin Büyükelçiliği, Liz Truss'un bugün Tayvan'a yapacağı ziyaretin tehlikeli bir siyasi gösteri olduğunu söyledi. Truss bugün Tayvan'ın başkenti Taipei'de yapacağı konuşmada, geçen yaz Muhafazakar Parti liderliği yarışmasında Çin'i İngiltere için uzun vadede en büyük tehdit ilan eden Sunak'ın söylemini destekledi. İngiltere Başbakanı Sunak ayrıca yüksek öğretim kampüslerinde ve bazı İngiliz okullarında Çin kültürünü teşvik eden İngiltere'deki 30 Konfüçyüs Enstitüsü'nün tamamını kapatma sözü verdi.
Truss, 1990'larda Margaret Thatcher'dan bu yana ülkeyi ziyaret eden en üst düzey İngiliz siyasetçi
The Guardian’ın haberine göre, Truss yaptığı konuşmada "Geçen yaz şimdiki İngiltere başbakanı Çin'i İngiltere'ye yönelik en büyük uzun vadeli tehdit olarak tanımladı ve Konfüçyüs Enstitüleri'nin kapatılması gerektiğini söyledi. Haklıydı ve bu politikaların acilen hayata geçirildiğini görmemiz gerekiyor. Birleşik Krallık'ın entegre belgesinin, Çin'in bir tehdit olduğunu açıkça belirtecek şekilde değiştirilmesi gerekmektedir. Konfüçyüs Enstitüleri derhal kapatılmalıdır. Bunun yerine, bu hizmet Hong Kong ve Tayvan vatandaşlarının desteğiyle Birleşik Krallık'a gelen kuruluşlar tarafından ücretsiz olarak sağlanabilir. Batı'da hala, sanki ortada yanlış bir şey yokmuş gibi, iklim değişikliği gibi konularda Çin ile işbirliği yapabileceğimiz fikrine tutunmaya çalışan çok fazla kişi var. Çin'in küresel hakimiyetinden ya da özgürlük ve demokrasinin geleceğinden daha büyük meseleler var. Ancak özgürlük ve demokrasi olmadan başka hiçbir şey olmaz" ifadeleri yer aldı.
“Siyasi şov yapmayı bırakmaya çağırıyoruz”
Londra'daki Çin Büyükelçiliği’nin internet sitesinde yer alan açıklamada “İlgili İngiliz siyasetçiyi yanlışını düzeltmeye, Tayvan sorunuyla ilgili siyasi şov yapmayı bırakmaya ve Tayvan bağımsızlığı yanlısı ayrılıkçı güçlere göz yummayı ve onları desteklemeyi bırakmaya çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.
Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip
Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor. Pekin, tek Çin ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor