16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.02.2022 14:50 | Son Güncelleme: 11.02.2022 15:16

Londra’nın ilk kadın Emniyet Müdürü istifa etti (Oxford-Cambridge mezunu)

Partygate skandalıyla gündemde olan Londra Emniyet Müdürü Cressida Dick görevini bıraktı
Londra’nın ilk kadın Emniyet Müdürü istifa etti (Oxford-Cambridge mezunu)
Londra Emniyet Müdürü görevini yürüten ilk kadın olan Cressida Dick (61), görevi bırakma niyeti olmadığını açıklamasından birkaç saat sonra yazılı bir açıklama yaparak istifa ettiğini duyurdu.

"Başka seçenek bırakmadı"

New York Times'ın haberine göre; Londra Belediye Başkanı Han ile görüşmesinde kendisine güveninin olmadığını gördüğünü kaydeden Dick, "Bana Polis Teşkilatı Şefliği görevinden çekilmekten başka seçenek bırakmadı" dedi.

"Gereken değişiklik için tek yol"

Londra Belediye Başkanı Han ise geçen hafta Dick'e, Londralıların teşkilata olan güveni ve itimadını yeniden sağlamak ve halen teşkilatta var olan ırkçılığın, cinsiyetçiliğin, zorbalığın, ayrımcılığın ve kadın düşmanlığının kökünü kazımak için acilen gerekli olduğuna inandığı değişikliğin ölçeğini ilettiğini belirtti. Ancak aldığı cevaptan memnun kalmadığını kaydeden Han, "Gereken değişikliği gerçekleştirmeye başlamanın tek yolunun, Polis Teşkilatının en tepesinde yeni bir yönetime sahip olmak olduğu açık" ifadesini kullandı. Han, yeni şefi belirlemek için İçişleri Bakanı Priti Patel ile yakın bir şekilde çalışacağı da kaydetti.

Cressida Dick kimdir?

-43 bin kişilik polis gücünü ve 3 milyar sterlinlik bir bütçeyi yöneten Dick, 1983 yılında polis memuru olarak göreve başladı. -Oxford Üniversitesi'ni 1979'da bitiren Cressida Dick, 2000 yılında Cambridge Üniversitesi Fitzwilliam College'daki yüksek lisans eğitimini birincilikle tamamladı. -2009 yılında 188 yıllık Scotland Yard'ın ilk kadın emniyet müdürü yardımcısı olarak göreve başlayan Dick, polis teşkilatında sert ama dürüst bir polis olarak tanındı. -Dick 2012 Londra Olimpiyatları sırasında güvenlikten sorumlu yüksek memurlardan birisiydi ve bu görevdeki başarılarıyla öne çıktı. Daha sonra İngiltere çapında terörle mücadele biriminin başına getirildi. -2014 yılında ise Dışişleri Bakanlığı'nda gizli bir güvenlik görevine atandı.

Teşkilatı etkileyen skandallar

Dick, özellikle son bir yılda bir dizi skandalla karşı karşıya kaldı. Londra'daki bir polis karakolunda görevli memurların teşkilat içinde ırkçı, kadın düşmanı ve cinsiyetçi mesajlar paylaştığı ortaya çıktı. Polis Teşkilatı ayrıca, karantina sırasında Başbakanlık binasında yapılan ve corona virüs kısıtlamalarının ihlal edildiği öne sürülen ev partileri hakkında soruşturma başlatma konusunda tereddüt göstermesi nedeniyle de eleştirildi, istifa baskısı altındaki Başbakan Boris Johnson'ı korumakla suçlandı. Tepkilerin ardından partilerle ilgili soruşturma kararı alındı. Sarah Everard aldı bir kadının Mart 2021'de bir polis tarafından kaçırılıp tecavüz edildikten sonra öldürülmesi teşkilata karşı öfkeye neden olurken, ömür boyu hapse mahkum edilen polis hakkında daha önce yapılan uyarıların dikkate alınmadığı ortaya çıkmıştı.