19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.09.2024 17:21 | Son Güncelleme: 18.09.2024 21:20

Lübnan'da yeni saldırı: Hizbullah tarafından kullanılan telsizler patladı

Lübnan'da dün Hizbullah mensuplarına ait çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından bugün de telsiz cihazları patlatıldı. Patlamalar nedeniyle 14 kişi hayatını kaybetti, 450'den fazla kişi yaralandı

Lübnan genelindeki telsiz patlamalarında 14 kişi hayatını kaybetti, 450'den fazla kişi yaralandı. Lübnan resmi ajansı NNA'ya göre, ülkenin ve başkent Beyrut'un güneyinde telsiz cihazlarında patlamalar meydana geldi. Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, başkent Beyrut ve diğer bölgelerde telsiz patlamalarının yol açtığı can kayıplarıyla ilgili bilgi verildi. Açıklamada, telsizlerin patlaması sonucu 14 kişinin yaşamını yitirdiği, 450'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi. Lübnan Sivil Savunma Müdürlüğü de Beyrut'un güneyi, Bekaa ve Cebel Lübnan bölgelerinde cihazların patlaması sonucu evlerde, araçlarda ve iş yerlerinde çıkan yangınları söndürmeye çalıştıklarını bildirdi.

Patlamalardan biri Hizbullah'ın dün ülke genelinde kullandığı binlerce çağrı cihazının patlatılması sonucu ölenler için düzenlediği bir cenaze töreninin yakınında gerçekleşti. The Guardian'dan William Christou'nun haberine göre bu defa Hizbullah üyeleri tarafından kullanılan telsizler hedef alındı. Hizbullah'tan bir kaynak grup tarafından kullanılan telsizlerin hedef alındığını doğruladı. Üst düzey bir güvenlik kaynağı patlamaların dünkü saldırıya benzer şekilde küçük çaplı olduğunu ve güvenlik birimlerinin konuyu daha detaylı araştıracağını söyledi.  Başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiye Mahallesi'nde, dünkü çağrı cihazı patlamasında öldürülen Hizbullah üyelerinin cenaze töreninin yapıldığı alanın üzerinde İsrail’e ait olduğu tahmin edilen bir insansız hava aracının uçtuğu gözlemlendi. NNA'daki haberde, İsrail'e ait keşif uçaklarının da ülkenin güneyinde yoğun uçuşlar yaptığı bilgisi paylaşıldı.

"Yanan binalar var"

New York Times'ta yer alan habere göre  Hizbullah'ın resmi yayın organı Al-Manar, Lübnan'da birçok yerde kablosuz cihazların patladığını bildirdi. Beyrut'un güney banliyölerinde yaşayan 30 yaşındaki Mortada Smaoui, mahallesinde meydana gelen bir dizi eş zamanlı patlamanın ardından “Şu anda önümde yanan binalar var” dedi. İtfaiyecilerin ve askerlerin olay yerine koştuğunu söyledi. Beyrut Amerikan Üniversitesi Tıp Merkezi Başhekimi Salah Zeineddine, Lübnanlı yetkililerin yeni patlama haberleri üzerine hastane personelini teyakkuza geçirdiğini söyledi.

İran tarafından desteklenen Lübnanlı silahlı grup Hizbullah, salı günkü ilk saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuştu. Bu değerlendirme, İsrail'in en az yüzlerce çağrı cihazına patlayıcı yerleştirdiğini söyleyen ABD'li ve diğer yetkililer tarafından da doğrulandı. İran ve müttefiklerine karşı uzun süredir gizli bir savaş yürüten İsrail, saldırı hakkında kamuoyu önünde yorum yapmayı reddetti.