19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.01.2024 10:43 | Son Güncelleme: 05.01.2024 11:04

Lukaşenko kendisine ömür boyu dokunulmazlık sağlayan yasayı imzaladı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, kendisine ömür boyu dokunulmazlık sağlayan yasayı imzaladı. Yasa aynı zamanda sürgündeki muhalefet liderlerinin seçimlere katılmasını da yasaklıyor
Lukaşenko kendisine ömür boyu dokunulmazlık sağlayan yasayı imzaladı

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, cezalandırılmaya karşı ömür boyu dokunulmazlık tanıyan ve sürgündeki muhalefet liderlerinin başkanlık seçimlerine katılmasını engelleyen yasayı imzaladı. Kanun her eski başkanı ve ailesini kapsıyor. Ancak kanun tamamen ülkesini 30 yıldır yöneten 69 yaşındaki Lukaşenko ile alakalı.

Rakiplerini ortadan kaldırıyor

Yeni yasayla Lukaşenko’nun gücünü daha artırmayı ve 2025'te gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde potansiyel rakipleri ortadan kaldırmayı amaçladığı görülüyor. Kanun, cumhurbaşkanı adaylarına yönelik şartları önemli ölçüde sıkılaştırıyor ve son yıllarda komşu ülkelere kaçan muhalefet liderlerinin seçilmesini imkansız hale getiriyor. Kanuna göre ülkede en az 20 yıl kalıcı olarak ikamet eden ve başka ülkede oturma iznine sahip olmayan Belarus vatandaşları aday olma hakkına sahip.

Ağustos 2020’de yapılan seçimlerde Lukaşenko’nun altıncı kez başkan olması sonrası seçimlere hile karıştığı iddiasıyla kitlesel protestolar yapıldı. Yetkililer 35.000'den fazla kişiyi gözaltına aldı ve bunların çoğu gözaltında işkence gördü veya ülkeyi terk etti. Lukaşenko ayrıca Ukraynalı çocukları Belarus’a kaçırmakla suçlanıyor.

Hiçbir eylemden sorumlu tutulamayacak

Yeni yasaya göre Lukaşenko, iktidardan ayrılması durumunda başkanlık yetkilerinin kullanılmasıyla bağlantılı olarak işlenen eylemlerden sorumlu tutulamayacak. Yasa ayrıca cumhurbaşkanına ve aile üyelerine ömür boyu devlet koruması, tıbbi bakım, hayat ve sağlık sigortası sağlayacak. Cumhurbaşkanı istifa ettikten sonra aynı zamanda parlamentonun üst meclisinin ömür boyu daimi üyesi olacak.