19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 08.03.2023 19:51 | Son Güncelleme: 08.03.2023 19:55

Macaristan'dan NATO üyeliği için Finlandiya'ya yeşil ışık

Macaristan'ın parlamento heyeti, milletvekillerinin Finlandiya'nın NATO üyeliğini desteklediğini bildirdi
Macaristan'dan NATO üyeliği için Finlandiya'ya yeşil ışık

Macaristan'dan dört bir kişilik heyet, ülkenin çeşitli güncel uluslararası meselelerdeki pozisyonunu netleştirmek için Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye gitti. Macaristan Meclis Başkanı Yardımcısı Csaba Hende, Macaristan ulusal meclisinin çoğu üyesinin, Finlandiya'nın NATO’ya kabul edilmesini desteklediğini, ancak onayın alınması için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Hende, "Uluslararası anlaşmaları işleme koymak zaman alıyor" dedi. Finlandiya Meclis Başkanı Matti Vanhanen de Macar siyasetçilerin Rusya ile 1340 kilometrelik sınırı paylaşan Finlandiya'yı kabul etmenin NATO'yu güçlendireceği konusunda geniş bir anlayışa sahip olduğunu aktardı.

Vanhanen, Macaristan heyetiyle görüşmenin ardından "Bazı şeyleri açıklığa kavuşturan bir görüşme yaptık. Heyet somut bir program onaylamadı. Kararı verecek olan Macar parlamentosudur." diye konuştu.

Macaristan, İsveç ve Finlandiya'ya heyet yollama kararı almıştı

Macaristan'da hükûmetteki Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) Grup Başkanı Mate Kocsis, 23 Şubat'ta yaptığı açıklamada, partisinin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda bölünmüş durumda olduğunu ve Ulusal Meclis Başkanı'ndan iki ülkeye heyet yollaması için talepte bulunduğunu açıklamıştı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise 24 Şubat'ta yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini şahsen desteklediğini ama partisi Fidesz'in bazı milletvekillerinin söz konusu iki ülkeyi "Macaristan hakkında gerçek dışı iddiaları yaydıkları gerekçesiyle" desteklemek istemediğini aktarmıştı.

Orban ayrıca, "Eğer İsveç ve Finlandiya, Macaristan'ın adil olmasını ve NATO üyeliğine katkıda bulunmasını istiyorsa o zaman bu ülkeler de aynı adımları atmalı ve Macaristan hakkında gerçek dışı iddialar yaymamalılar" demişti.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ise bugün yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini desteklediğini, Macaristan Ulusal Meclisinin de en kısa sürede doğru kararı vereceğine inandığını söyledi.

Kaynak: AA