Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü öğleden sonra X hesabında yaptığı bir açıklamada Telegram CEO'su Pavel Durov'un tutuklanmasının siyasi bir hamleden ziyade devam eden adli soruşturmanın bir parçası olduğunu belirtti.
Açıklama, Durov'un Cumartesi günü özel jeti Paris dışındaki bir havaalanına indiğinde gözaltına alınmasından yaklaşık iki gün sonra, Rus milyarderin tutuklanmasının ilk resmi teyidi oldu. Moskova'nın Fransa'yı ifade özgürlüğü konusunda çifte standart uygulamakla suçlaması ve Kremlin'in Durov'a haklarının verilmesi gerektiği yönünde sert bir uyarıda bulunması iki ülke arasında zaten gergin olan ilişkileri daha da gerginleştirdi.
Durov'un tutuklanma nedenleri ve koşulları hakkında çok sayıda iddia ortaya atıldı. Fransız basınında yer alan haberlere göre Pazar gecesi Fransız yetkililer, Telegram mesajlaşma platformunda dolandırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç ve terörizmi teşvik gibi suçları engellemediği iddiasıyla Durov'un gözaltı süresini uzattı.
Durov, sorgulama için en fazla 96 saate kadar tutulabilir. Gözaltı süresi sona erdiğinde hakim Durov'un serbest bırakılmasına ya da hakkında dava açılmasına karar verebilir. Rusya'nın Paris'teki büyükelçiliği Durov'a ulaşmayı talep ettiklerini ancak Durov'un aynı zamanda Fransız vatandaşı olması nedeniyle "Fransız tarafının işbirliği yapmayı reddettiğini" söyledi.
Macron, Fransa'nın "ifade ve iletişim özgürlüğüne derinden bağlı olduğunu" belirtirken, bu özgürlüklerin "hem sosyal medyada hem de gerçek hayatta yasal bir çerçeve içinde korunduğunu" söyledi.
X'te yaptığı açıklamada "Yasaları uygulamak, tam bağımsız yargıya kalmıştır" dedi.
I have seen false information regarding France following the arrest of Pavel Durov.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 26, 2024
France is deeply committed to freedom of expression and communication, to innovation, and to the spirit of entrepreneurship. It will remain so.
In a state governed by the rule of law,…
Telegram'dan yapılan açıklamada, "Telegram'ın CEO'su Pavel Durov'un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa'da sık sık seyahat ediyor" denildi ve "Bir platformun ya da sahibinin o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçmalıktır" sözlerine yer verildi.
Durov, kendisinin de kurucusu olduğu ve sonrasında elden çıkardığı VKontakte sosyal medya platformunda bulunan Rus hükümetine muhalif toplulukları kapatma taleplerine uymayı reddettikten sonra 2014 yılında Rusya'yı terk etmişti.