27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2024 19:04 | Son Güncelleme: 11.06.2024 19:29

Macron’un baskın seçimine merkez sağ darbesi: Le Pen ile ittifak yaparız

Merkez sağ Cumhuriyetçiler’in Fransa’daki tarihi dengelerin aksine hareket ederek Le Pen ile ittifak yapabileceğini açıklaması Macron’u köşeye sıkıştırdı. Aşırı sağcı Le Pen’in 28 yaşındaki çırağı başbakan olabilir
Macron’un baskın seçimine merkez sağ darbesi: Le Pen ile ittifak yaparız

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un erken seçim kararı aldığı Fransa’da merkez sağın lideri Éric Ciotti, aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (Rassemblement National-RN) ile seçim ittifakı çağrısında bulundu. Kurulacak bir ittifak, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen pazar günü duyurduğu sürpriz seçimlerde RN'nin mutlak çoğunluğu elde etme ihtimalini artırabilir.

Pazar günü sonuçlanan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Macron’u iktidara getiren ittifak, Le Pen’in partisi tarafından hezimete uğratılmıştı. Macron bunun üzerine Ulusal Meclis'i feshederek erken seçimlere gidileceğini açıkladı. Fransa anayasasına göre cumhurbaşkanı mecliste çoğunluğa sahip partinin üyelerinden birini başbakanlığa atıyor. Yani RN çoğunluğu elde eterse, ülkenin yeni başbakanı, Le Pen’in 28 yaşındaki çırağı Jordan Bardella olabilir. Bardella da aşırı sağ ittifak çabaları kapsamında Marion Maréchal ile bir araya geldi. Le Pen'in yeğeni olan Maréchal, aşırı Reconquête'e katılmak üzere Le Pen’in partisinden ayrılmıştı. Macron seçim kararını açıkladığında Le Pen tarafının çoğunluk elde etmesine düşük ihtimal gözüyle bakılıyordu. Ancak LR'nin 57 milletvekilinin sadece yarısı RN ile ittifak yaparsa, aşırı sağ 289 sandalye gerektiren mutlak çoğunluğun eşiğine gelebilir. Toluna Harris Interactive’in son anketi RN'nin 235 ila 265 arasında sandalye kazanabileceğini öngörüyor.

“Macronculuğun iktidarsızlığına karşı”

Chirac ve Sarkozy gibi eski Cumhurbaşkanlarının daha önce liderlik ettiği partinin tarihinde ilk kez aşırı sağ ile ittifak kuracağını açıklaması Fransız siyasetinde tüm dengeleri değiştirme potansiyeline sahip. "Siyasi ailemin bu yönde hareket etmesini istiyorum" diyen Ciotti, “Macronculuğun iktidarsızlığına” ve “aşırı soldan gelen tehdide” karşı koyacak bir güç oluşturma çağrısında bulundu. Ulusal Birlik lideri Le Pen ise Ciotti'nin “cesur bir seçim” yaptığını söyleyerek siyasi rakibini "sorumluluk duygusu sahibi” olmakla övdü. Bu hamle Macron'un RN'e karşı merkez sol ve merkez sağ güçlerle birleşik bir cephe oluşturma umutlarına ağır bir darbe olarak değerlendiriliyor.

Macron’un partisi sol ittifakta da yok

Sol cenahta Sosyalistler, Komünistler, Yeşiller ve aşırı sol Boyun Eğme Fransa (La France Insoumise)
da dahil olmak üzere tek bir aday listesiyle seçime girmek üzere bir ön anlaşma yaptı ancak Macron’un merkez ittifakı bu güç birliğine yanaşmadı. The Financial Times’ın haberine göre on milyarlarca euro’luk ekstra kamu harcaması yapılması gerektiğini savunan RN'nin seçimlerin ardından iktidarı alma ya da paylaşma ihtimalini önden satın alan piyasalarda iki gündür Fransız hisse senetleri satışta. Cac 40'taki Fransız hisse senetleri bu hafta yüzde 2.9 düşerek Temmuz 2023'ten bu yana en büyük iki günlük düşüşünü yaşadı.

Parti bölünebilir

Cumhuriyetçiler’in diğer kıdemli üyeleri, Ciotti'nin çağrısına derhal karşı çıktı. Parti aşırı sağ ile hangi noktaya kadar iş birliği yapılabileceği konusunda bölünmüş duruma ve yine FT’nin haberine göre partinin seçim öncesinde dağılabileceği konuşuluyor. Partinin üst düzey isimlerinden Senato Başkanı Gérard Larcher “Éric Ciotti'nin yorumlarının ardından, kendisinin artık hareketimizi yönetemeyeceğine ve parti başkanlığından istifa etmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Partinin bir diğer üst düzey ismi olan AB'nin eski Brexit müzakerecisi Michel Barnier de partisini aşırı sağcı bir ittifakı reddetmeye çağırdı. Barnier, X’te (eski Twitter) yaptığı açıklamada “Popülist ve Avrupa karşıtı bir tarafla ittifak ya da anlaşma asla ama asla çözüm olamaz” dedi. Macron'un müttefikleri de muhafazakâr lidere öfkelerini dile getirdi. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Fransa ve İngiltere'nin 1938'de Nazi Almanyası ile yaptığı anlaşmaya atıfta bulunarak “Éric Ciotti bir Münih anlaşması imzalıyor ve de Gaulle'cü aileyi onursuzluğa sürüklüyor. Utanç verici. Fransa halkı, uyanın!” dedi.

Salı günkü piyasa hareketleri, Europe 1 radyo kanalının Macron'un iki turlu parlamento seçimlerinde ağır bir yenilgi daha alması halinde istifa etmeyi tartıştığını bildirmesinin ardından geldi. Cumhurbaşkanına yakın bir kişi söylentilerin asılsız olduğunu söyledi. Macron Salı günü için planlanan basın toplantısını Çarşamba gününe erteledi.

 

 

 

Kaynak: AA