19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2023 16:14 | Son Güncelleme: 21.09.2023 19:47

Medya devi Rupert Murdoch 92 yaşında emekli oluyor

Avustralyalı 92 yaşındaki medya devi Rupert Murdoch, Fox ve News Corp'un yönetim kurulu başkanlığından ayrılacağını açıkladı
Medya devi Rupert Murdoch 92 yaşında emekli oluyor

Rupert Murdoch bugün yaptığı bir duyuruyla Fox ve News Corporation yönetim kurullarından emekli olacağını açıklaydı. Murdoch'un kontrolündeki Wall Street Journal'da yayınlanan çalışanlara yönelik notta şöyle yazıyor: "Tüm profesyonel hayatım boyunca her gün haber ve fikirlerle uğraştım ve bu değişmeyecek. Ancak farklı roller üstlenmem için doğru zaman geldi." 

New York Times'ın haberine göre; Murdoch'ın bu hamlesi, oğlu Lachlan'ı 70 yıl önce Avustralya'da küçük bir yerel gazeteyle başlayan ve küresel medya imparatorluğuna dönüşen dev şirketlerin başındaki tek yönetici haline getirecek. Notta Murdoch oğlu Lachlan’dan şirketleri geleceğe taşıyabilecek “arzulu ve prensip sahibi bir lider” olarak bahsetti.

Rupert Murdoch oğulları Lachlan ve James ile birlikte. (Fotoğraf: DepoPhotos)

Oğul Lachlan'dan teşekkür mesaj

52 yaşındaki Lachlan Murdoch ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

  • Fox ve News Corp yönetim kurulları, liderlik ekipleri ve onun sıkı çalışmasından yararlanan tüm hissedarlar adına, babamı 70 yıllık olağanüstü kariyeri için kutluyorum.
  • Vizyonu, öncü ruhu, sarsılmaz kararlılığı ve kurduğu şirketlere ve etkilediği sayısız insana bıraktığı kalıcı miras için kendisine teşekkür ediyoruz.

Siyasi hayatta önemli etki yarattı

Murdoch'ın 1996'da kurduğu Fox News Channel şu anda ABD'de en çok izlenen TV haber kanalı konumunda. Murdoch'ın özellikle Fox ile ABD’nin sosyal ve siyasal hayatında önemli etkileri oldu. Kurulduktan sonra 6 yılda CNN ve MSNBC gibi rakiplerini geride bırakan Fox News Channel, özellikle ABD’deki Cumhuriyetçi ve muhafazakar kesime yönelik yayınlar yaptı. News Corp, Wall Street Journal ve New York Post'a ek olarak, bünyesinde İngiliz tabloidleri Times of London, The Sun ve Avustralya'da birçok medya kuruluşunu barındırıyor.

Rupert Murdoch, kasım ayı ortasında hem Fox Corp'un hem de News Corp'un Onursal Başkanı rolüne geçecek. Murdoch iki büyük medya kuruluşunu yeniden bir araya getirecek birleşme planından vazgeçmişti.

İki dev ailenin sıkı kontrolünde

Avustralya doğumlu Rupert Murdoch, ülkesinde gazete, dergi ve televizyonlarla başladığı çalışma hayatında bir medya devi haline geldi. Şirketini İngiliz ve ABD medyasına doğru genişleten ve dünyanın en zengin kişilerinden biri olan Murdoch, 2011'de sahibi olduğu News of the World'un yol açtığı telekulak skandalı yüzünden soruşturma geçirmişti.

Murdoch Ailesi hem Fox'un hem de News Corp.'un ana hissedarları ve her iki şirketin işleyişini de sıkı bir şekilde kontrol ediyorlar. Rupert Murdoch, News Corp.'un CEO'su ve her iki şirketin de başkanıydı, oğlu Lachlan Murdoch ise Fox Corp'un CEO’luğunu üstleniyordu.

Murdoch, 2019'da eğlence sektöründeki geniş varlıklarını Walt Disney Company'ye sattıktan sonra oğlu Lachlan'ı iş imparatorluğunun varisi olarak atadıktan sonra bile istifa etmek ya da hatta yavaşlamak niyetinde olmadığını göstermişti.

Rupert Murdoch geçen ağustosta bir aşk haberiyle dünya medyasının gündemine gelmişti. Murdoch'ın, Rus milyarder Roman Abramovich’in eski eşinin annesi olan emekli bilim insanı Yelena Jukova (66) ile birlikte olduğu yazılmıştı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre; Eylül 2023 itibarıyla Rupert Murdoch’ın net serveti 8,26 milyar dolar. Forbes'e göre ise Murdoch ve ailesinin net serveti tahmini 17,4 milyar dolar.