ABD'li milyarder ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Afganistan'da çocuk felci salgınının ortadan kaldırılması için Taliban ile görüşmeye hazır olduğunu duyurdu. Microsoft'un kurucusu ve milyarder hayırsever, yirmi yıldır çocukluk çağı hastalığını ortadan kaldırma çabalarının ön saflarında yer alıyor. Gates, Telegraph'a verdiği bir röportajda çocuk felcinin tamamen ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak için yapmayacağı şey olmadığını söyledi.
Buna Afganistan'da Taliban'la masaya oturup erişimi sağlamanın da dahil olup olmadığı sorulduğunda Gates, "Dürüst olmak gerekirse, bu konuda bir hassasiyet var mı bilmiyorum. Çocuk felci kampanyasına yardımcı olmak için hemen hemen her şeyi yaparım, bu Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın en önemli önceliğidir" cevabını verdi. Vakfın halihazırda Katar'da Taliban temsilcileriyle görüşmelerde bulunduğunu belirten Gates, örgütün oldukça becerikli Sağlık Bakanı'nı görevden almamasından hoşnut olduğunu belirti.
"Sel felaketi bizi en az bir yıl geriye götürdü"
Şimdilik Gates'in en büyük engel olarak gördüğü ülke Pakistan. Sağlık çalışanları zaten militanlık, iç göç ve bazı bölge sakinleri arasındaki derin şüphe nedeniyle kısıtlıydı. Daha sonra sel, çocuk felcinin en yerleşik olduğu kuzey bölgelerini vurdu. Gates, "Seller gelene kadar Pakistan'da durumu düzeltmeye çok yakınız derdim. Ama bu bizi en az bir yıl ya da 18 ay geriye götürecek... Bu çok şaşırtıcı" dedi. Gates, bu hafta sonu Berlin'de başlayacak olan Dünya Sağlık Zirvesi öncesinde konuştu. Konferans, önümüzdeki dört yıl için 4.8 milyar dolar toplamayı amaçlayan Küresel Çocuk Felcinin Ortadan Kaldırılması Girişimi (GPEI) için bir bağış etkinliğini de içerecek.
Gates Pazar günü yapacağı sanal konuşmada 1.2 milyar dolar katkıda bulunma sözü verecek. Vakıf 2007'den bu yana GPEI'ye eradikasyon çabalarını desteklemek üzere yaklaşık 5 milyar dolar bağışta bulundu ve Gates eradikasyonun mümkün olduğuna dair inancını koruyor.
Eradikasyon: Bir enfeksiyon etkeninin dünya genelinde kalıcı olarak sona ermesi
"Dünyanın dikkati dağıldı"
Ancak Microsoft'un kurucusu, geçen ay Aids, Tüberküloz ve Sıtma ile mücadele Küresel Fonu'na taahhütte bulunmadığı için eleştirilen İngiltere de dahil olmak üzere bazı hükümetlerin tereddüt etmesinden endişe duyuyor. Gates, "Para toplamak zorundayız, ki bu da zor çünkü en büyük bağışçılardan bazıları artık dahil değiller. İngiltere üçüncü, Norveç ise dördüncü en büyük bağışçıydı" dedi. Gates "Eğer insanlar inançlarını korurlarsa, bunu başarmak için yeterince yakınız. Yok etme çok etkili bir şey, bu yüzden bağışları için öncelik olarak geri döneceğini umuyorum. Parayı nasıl toplayacağımızı bulacağız ve İngiltere'nin bunun bir parçası olmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.