13 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2024 14:24 | Son Güncelleme: 26.08.2024 14:32

Mike Lynch'in mirasçıları 4 milyar dolarlık davayla karşı karşıya

İngiltere'nin Bill Gates'i olarak tanınan Mike Lynch'in yat kazasında ölmesinin ardından uzun süre devam eden bir davasının, şirketi HPE tarafından reddedildi. Bu durum Lynch'in ailesini 4 milyar dolarlık davayla karşı karşıya bıraktı
Mike Lynch'in mirasçıları 4 milyar dolarlık davayla karşı karşıya

İngiltere'nin Bill Gates'i olarak anılan teknoloji patronu Mike Lynch, süperyatının Sicilya'da batması sonucu hayatını kaybetti. Lynch'in ailesi, ABD'li teknoloji devi Hewlett Packard Enterprise'a karşı 3 milyar sterlinlik bir dolandırıcılık savaşıyla karşı karşıya. Hukuk uzmanları, Hewlett Packard Enterprise'ın Lynch ve eski mali işler müdürü Sushovan Hussain'e karşı uzun süredir devam eden davasının büyük olasılıkla servetinin yöneticilerine devredileceğini söyledi. Şirket (HPE) davayı sürdürmeyi reddetti.

HPE, Lynch'in yazılım şirketi Autonomy'nin 2011 yılında ABD'li deve 7 milyar sterlinlik satışı nedeniyle iki yıl önce Lynch ve Hussain aleyhine Yüksek Mahkeme'de açtığı davayı kazandı. Şirket, Autonomy'nin değerini abartan yasa dışı muhasebe uygulamaları nedeniyle anlaşma öncesinde dolandırıldığını iddia etti. Bu devir Lynch'i İngiltere'nin en zengin teknoloji girişimcilerinden biri haline getirdi. Yargıç Hildyard, 2022 tarihli kararında HPE'nin yanında yer alarak Lynch ve Hussain'in “ticari içeriği olmayan” “yapmacık” anlaşmalar peşinde koştuklarını ve “dürüst olmadıklarını” söyledi.

Hakimin kararı bekleniyordu

Hildyard'ın bu yıl içinde tazminat konusunda bir karar vermesi bekleniyordu. HPE yasal belgelerde kendisine 4 milyar dolar borçlu olunduğunu iddia ederken, Lynch'in hukuk ekibi tazminat miktarının sıfır olması gerektiğini söyledi. İngiltere'deki karara rağmen Lynch haziran ayında ABD'de satışla ilgili suçlamalardan beraat etti. Lynch İngiltere'deki kararı temyize götüreceğini söylemişti. Avukatlar, Bay Lynch'in mirasının hukuk davasını devralmasının muhtemel olduğunu, ancak HPE'nin bunu onun işlerinden sorumlu yöneticilere tebliğ etmek gibi prosedürel bir adımdan geçmesi gerekeceğini söyledi.

 

Avukatı da kazada öldü

59 yaşındaki Lynch ve 18 yaşındaki kızı Hannah, Lynch'in Bayesian adlı süper yatının Sicilya açıklarında batması sonucu ölenler arasındaydı. Diğer kurbanlar arasında Lynch'in savunmasını yürüten avukatı Chris Morvillo da bulunuyordu. HPE tarafından talep edilen 4 milyar dolarlık ödül, yaklaşık 25 milyar dolar değerindeki şirket üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. ABD'de borsaya kayıtlı şirketlerin, hissedarların çıkarları doğrultusunda hareket etmelerini gerektiren bir güvene dayalı yükümlülükleri var. Şirketin avukatları, kamuoyunda oluşabilecek tepkilere karşı potansiyel zararları ve temyize gitmenin maliyet ve risklerini tartmak zorunda kalacaklar.