18 Eylül 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2024 11:27 | Son Güncelleme: 21.08.2024 11:57

New York Times yazdı: İngiltere'nin Bill Gates'inin batan yatında kaybolanlar kimler?

Pazartesi günü Sicilya'da batan süper yatın sahibi teknoloji milyarderi Mike Lynch ile birlikte gemide olan beş kişiden hala haber alınamıyor. New York Times kayıp altı kişiye dair bilinmesi gerekenleri yazdı
New York Times yazdı: İngiltere'nin Bill Gates'inin batan yatında kaybolanlar kimler?

Michael J. de la Merced / The New York Times

Şirketi Autonomy'nin teknoloji devi Hewlett-Packard'a satışıyla bağlantılı dolandırıcılık suçlamalarından haziran ayında beraat eden İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch için Akdeniz'de bir süperyat gezisinin bir kutlama etkinliği olması gerekiyordu. Bunun yerine, Bayesian adlı 180 metrelik tekne şiddetli bir fırtınada Sicilya açıklarında battığında bu bir felakete dönüştü. Teknede bulunan 22 yolcudan 15'i kurtarıldı, bir cesede ulaşıldı ve altı kişi hala kayıp. Batık yatın bulunduğu bölgede arama çalışmaları salı günü de devam etti.

İşte yolcular hakkında bilinenler:

Mike Lynch ve ailesi

59 yaşındaki Lynch, bir zamanlar ülkesinin Bill Gates'i olarak tanımlanan bir İngiliz yazılım girişimcisi. Müşterilerin organize olmayan verilerini analiz eden Autonomy adlı yazılım firmasını kurdu ve zamanının en önde gelen İngiliz teknoloji şirketlerinden biri haline getirdi. Dönemin İngiltere başbakanı David Cameron'a danışmanlık yapan ve BBC'nin yönetim kurulunda yer alan tanınmış bir kurumsal lider haline geldi. Lynch, 2011 yılında Autonomy'yi piyasa değerinin çok üzerinde olan 11 milyar dolara Hewlett-Packard'a satarak kendisine yüz milyonlarca dolar kazandırdı. Ancak HP yatırımcıları bu anlaşmadan çok memnun olmadı ve ABD'li teknoloji devi önce CEO'sunu, ardından da Lynch'i kovdu.

HP daha sonra Lynch'i Autonomy'nin işlerinin durumu hakkında kendisini yanıltmakla suçladı ve suçlamaları reddeden İngiliz yönetici için on yıl sürecek bir yasal çile başladı. ABD savcıları onu ve diğer yöneticileri dolandırıcılıkla suçladı ve Autonomy'nin finans müdürü 2018 yılında mahkum edildi.

İngiliz hükümetinin itirazlarına rağmen Lynch geçen yıl ABD'ye iade edildi ve mart ayında başlayan ceza davasına hazırlık olarak San Francisco'da bir eve kapatıldı. Suçlu bulunması halinde onlarca yıl hapis cezası alma ihtimaliyle karşı karşıya olan Lynch ve bir başka meslektaşı tüm suçlamalardan beraat etti.  Lynch'in eşi 57 yaşındaki Angela Bacares yatta ona eşlik ediyordu ve pazartesi günü yat battığında kurtarıldı. Eşi, Lynch'in Amerika Birleşik Devletleri'ndeki duruşmalarında sürekli hazır bulundu. Kayıtlar, Bayesian'ın sahibi olarak listelenen Revtom şirketini kontrol ettiğini gösteriyor. Mike Lynch ve Bacares'in 18 yaşındaki kızları Hannah Lynch de yattaydı ve hala kayıp olanlar arasındaydı.

Diğer konuklar

Kayıplar arasında Morgan Stanley'in uluslararası kolunun başkanı ve Londra Borsası'nda işlem gören bir sigorta sağlayıcısı olan Hiscox'un başkanı 70 yaşındaki Jonathan Bloomer da bulunuyor. Eşi 71 yaşındaki Judy Bloomer'ın da kayıp olduğu belirtiliyor. Morgan Stanley'den yapılan açıklamada “Hepimiz bu korkunç olaydan gelecek yeni haberleri beklerken, desteğimiz başta Bloomer ailesi olmak üzere olaydan etkilenen herkesle birlikte” denildi.

Uluslararası hukuk firması Clifford Chance'in New York merkezli ortağı 59 yaşındaki Christopher Morvillo da kayıplar arasında. Tanınmış avukatlardan oluşan bir aileden gelen eski bir federal savcı olan Morvillo, San Francisco'daki ceza davası sırasında Lynch'i temsil etmişti. Eşi 57 yaşındaki Neda da yatta onunla birlikteydi ve o da kayıp olduğu teyit edilenler arasında. Clifford Chance'den bir temsilci yaptığı açıklamada “Bu trajik olayın şokunu yaşıyor ve derin üzüntü duyuyoruz” dedi.

Hayatta kalanlar arasında Lynch'in girişim şirketi Invoke Capital'in ortaklarından Charlotte Golunski, Golunski'nin eşi James Emslie ve 1 yaşındaki kızları Sophie de bulunuyor. Ayrıca Clifford Chance'de avukat olan Ayla Ronald ve ortağı Matthew Fletcher da kurtarıldı. 

Mürettebat

Yatta 10 kişilik bir mürettebat vardı. Sicilya Sivil Savunma Dairesi, şef Ricardo Thomas'ın cesedinin sudan çıkarıldığını açıkladı. 

© 2024 The New York Times Company