08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.06.2023 08:53 | Son Güncelleme: 22.06.2023 12:01

Milyarderler ve titanik: Ekstrem keşif gezilerinin cazibesi

Dünyanın en zenginlerinin daha maceraperest olanları, uzayın sınırına ve Antarktika'ya seyahatler düzenliyor. Titanik enkazını görmek için yapılan dalış onlardan sadece bir tanesi
Milyarderler ve titanik: Ekstrem keşif gezilerinin cazibesi

Titanik'in enkazına doğru yol alan denizaltının kaybolması, ekstrem keşif gezileri sunan işletmeleri ve onların müşterilerini ön plana çıkardı. Kayıp Titan denizaltısındaki beş kişi arasında iki milyarder de bulunuyor: Servetini özel jetler satarak kazanan ve daha önceki ekstrem gezileriyle üç Guinness dünya rekorunu elinde bulunduran 58 yaşındaki iş insanı Hamish Harding ve 19 yaşındaki oğlu Suleyman'la birlikte gemide bulunan 48 yaşındaki İngiliz asıllı Pakistanlı iş insanı Shahzada Dawood.

Bu maceralar ucuz değil

Harding Cumartesi günü yaptığı Instagram paylaşımında 12 bin 500 fitlik bir dalışa Pazar sabahı saat 4'te gezinin başlayacağını ve bunun "2023'te Titanik'e yapılacak ilk ve tek insanlı görev olma ihtimalinin yüksek olduğunu" söyledi. Bu Harding'in denizlerin dibine yaptığı ilk yolculuk değildi. Daha önce dünya okyanuslarının en derin noktası olan ve Pasifik'te yaklaşık 10 bin 925 metre derinliğe sahip Mariana Çukuru'na gitti. Harding aynı zamanda çok yükseklerde de bulundu. Geçen yıl Jeff Bezos'un Blue Origin New Shepard roketinin beşinci insan uçuşunda yer alan altı kişiden biriydi ve yeryüzünden 107 kmyüksekliğe ulaştı.

Bu maceralar ucuza gelmiyor. Titanik denizaltısı için biletler 250 bin dolar tutarında Gezi, Amerikalı multimilyoner Stockton Rush tarafından kurulan ve işletilen bir keşif turizmi şirketi olan Oceangate tarafından organize ediliyor. Batık bölgesini 30'dan fazla kez ziyaret eden ve Mr. Titanik olarak tanınan Fransız dalgıcı Paul Henri Nargeolet de kayıp. Gezinin video reklamında "Bu turistler için bir heyecan yolculuğu değil, çok daha fazlası, sekiz günlük türünün tek örneği bir deneyim" ifadeleri yer alıyor. 

"Bu Disney'de bir gezi değil"

Oceangate ile daha önce Titanik dalışı yapmış olan yazılım güvenliği alanında çalışan iş insanı Aaron Newman, "Bu Disney'de bir gezinti değil. Çok fazla gerçek risk söz konusu ve çok fazla zorluk var. Bu kesinlikle şimdiye kadar yaptığım en ilginç ve benzersiz şeylerden biri. Everest'e çıktım ama bu daha eşsiz, bu bir rüyanın gerçekleşmesiydi. Bu hiç şüphesiz hayatım boyunca yaşadığım en iyi deneyim olacak" dedi. 

Uzaya yolculuk daha da pahalıya mal oluyor. Blue Origin uçuşunda iki biletin fiyatının 2.5 milyon dolar olduğu açıklandı. Şirket fiyatlandırma konusunda yorum yapmayı reddetti. Sir Richard Branson'ın uzay turizmi şirketi Virgin Galactic, Dünya'dan 80 km yükseğe uçmak ve birkaç dakikalık sıfır yerçekimi deneyimi yaşamak isteyenlere tanesi 450 bin dolardan 800'den fazla bilet sattı.

Birkaç şirket, dünyanın son vahşi doğa bölgelerinden bazılarına pahalı geziler düzenlemeye kendini adadı. Dünya rekoru kıran kutup kaşifi Patrick Woodhead, zengin müşterilerini güney kutbuna kişi başı 98 bin 500 dolara varan lüks gezilere götürmek için White Desert Antarctica'yı kurdu. Woodhead Salı günü Harding'i kendi çapında inanılmaz bir havacılık kaşifi olarak tanımladı ve astronot Buzz Aldrin de dahil olmak üzere birkaç kez onlarla birlikte Antarktika'ya seyahat ettiğini söyledi.

Dağcı Garrett Madison, 93 bin 500 dolar karşılığında Everest Dağı'na geziler düzenliyor. Madison, 8 bin metrelik dağın tepesinde bile konuklarının gazla çalışan duşlar ve biftek, kuzu pirzolası ya da somon fileto pişiren birinci sınıf bir şefle karşılaşabileceklerini söyleyerek övünüyor. ABD'de yayınlanan Secret Lives of the Super Rich adlı TV programının bir bölümünde, "Bu kesinlikle ucuz bir hobi değil. Ama kesinlikle her kuruşuna değer" ifadelerini kullandı.