17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.06.2023 10:09 | Son Güncelleme: 21.06.2023 13:30

Kayıp Titanik kaşifleri: Denizaltında kimler var?

Kayıp denizaltı aranırken yetkililer oksijenin perşembe gününe kadar yeterli olduğunu tahmin ediyor. Denizaltında üç dünya rekoru sahibinden şirketin CEO'suna kadar birbirinden farklı 5 maceraperest var. Arkadaşları ve ortakları yeni deneyimlere olan tutkularını Wall Street Journal'a anlattı
Kayıp Titanik kaşifleri: Denizaltında kimler var?

Titanik enkazını görmek dalış yapan ve pazar akşamı St John's, Newfoundland'ın yaklaşık 435 mil güneyinde kaybolduğu bildirilen OceanGate Expeditions turistik denizaltısını arama çalışmaları sürdürülüyor. Titan'da bulunanların 58 yaşındaki İngiliz milyarder Hamish Harding; 48 yaşındaki Pakistan doğumlu insanı Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman; 77 yaşındaki Fransız kaşif Paul-Henri Nargeolet ve OceanGate Expeditions'ın kurucusu ve CEO'su Stockton Rush olduğu tahmin ediliyor.

Çok daha derinde olabilir

Yetkililer herhangi bir yolcunun kimliğini teyit etmedi. Dün akşam yetkililerden yapılan son açıklamaya göre gemideki beş kişinin yaklaşık 40 saatlik solunabilir havası kaldığını tahmin ediyor. 1912 yılında bir buzdağına çarpıp batmasının ardından Titanik'in enkazı denizin 3 bin 800 metre dibinde yatıyor. 

ABD Sahil Güvenliği, geminin oksijen kaynağının son 24 saatine girilirken arama ekiplerinin su altında sesler tespit ettiğini açıkladı. Sahil Güvenlik, Kanada uçaklarının sesleri tespit ettiğini söyledi. Robotik denizaltı arama operasyonlarının bölgeye yönlendirildiği ancak Titan'a dair hala somut bir işaret bulunamadığı belirtildi. 

OceanGate Expeditions'ın denizaltısı Pazar günü Titanik'in enkazını gezmek üzere daldıktan kısa bir süre sonra kaybolduğunda gemide beş kişi bulunuyordu. Arkadaşları ve iş ortakları bu kişilerden birçoğunu macera arayan, dünya gezginleri ve bazı durumlarda deniz dalışlarında uzman kişiler olarak tanımlıyor.

Hamish Harding

Pazar sabahı erken saatlerde HamishHarding bir WhatsApp mesajı göndererek bir arkadaşına hava müsait olursa günün ilerleyen saatlerinde Titanik'e dalış yapacağını söyledi. WallStreetJorunal tarafından görüntülenen WhatsApp yazışmalarına göre eski arkadaşı ona "Güvende kal" diye cevap verdi. 

Instagram/actionaviationchairman

Bir günden biraz fazla bir süre sonra, Harding'in içinde bulunduğu Titan adlı titanyum ve karbon fiber dalgıç gemisinin kaybolduğuna dair ilk haberler yayılmaya başladı. Salı günü sabah saat 3'te mürettebat suda bir şey bulduklarını düşündü. Harding'in sözcüsü Mark Butler, "Meğer balıkçılık malzemesiymiş" dedi. Aramalar yeniden başladı. Evli ve iki çocuk babası olan Harding Dubai'de yaşıyor ve 2004 yılında kurduğu uçak servis şirketi Action Aviation'ın yönetim kurulu başkanı. Titanik görevi, 58 yaşındaki Harding'in son yıllarda gerçekleştirdiği büyük hedefler listesinin sadece sonuncusuydu.

Üç Guinness Dünya Rekoru

Harding, 2019 yılında Kuzey ve Güney Kutupları üzerinden Dünya'nın etrafını en hızlı dolaşan Guinness Dünya Rekoru'nu kazanan ekibin bir parçasıydı. Ekip bu yolculuğu Gulfstream G650ER jetiyle 46 saat 40 dakika 22 saniyede gerçekleştirdi. 2021'de iki kişilik bir denizaltıyla Pasifik'teki Mariana Çukuru olarak bilinen dünya okyanuslarının en alçak noktasına, yaklaşık 35 bin fit derinliğe gitti. Bu sualtı mücadelesi ona okyanusun tam derinliğinde geçirilen en uzun süre ve orada katedilen en uzun mesafe olarak iki Guinness Dünya Rekoru kazandırdı. 

Geçen yılın Haziran ayında Harding, New Shepard roketiyle Blue Origin insanlı uzay uçuşunda yer aldı. Havacılığın Yaşayan Efsaneleri ödülünün verildiği bir törende Harding, "Bu inanılmaz bir roket. Herkese tavsiye ederim dedi. Arkadaşı Harding için, "Eğer macera yaratacak yeni bir şey çıkarsa kesinlikle bunu yapar" dedi. Times of London'da Harding'i tanıyan bir gazeteci olan Jacqui Goddard, bu hafta kaleme aldığı yazısında Harding'in riskleri ve ödülleri her zaman göz önünde bulunduran ama yeni maceralar için tükenmez bir istek duyan, gerçekten sempatik bir adam olduğunu yazdı.

Paul-Henry Nargeolet

70'li yaşlarındaki Paul-Henry Nargeolet, Titanik konusunda önde gelen bir otorite olarak kabul ediliyor. Enkazın bulunduğu bölgeye üç düzineden fazla dalış gerçekleştirmiş ve etrafındaki enkaz alanından binlerce eserin çıkarılmasına nezaret etti.

Enkaza otuzdan fazla dalış yaptı

Fransa'nın Chamonix kentinde doğan Nargeolet, Fransız donanmasında 22 yıl geçirmiş ve komutanlığa kadar yükseldi. 1986 yılında donanmadan emekli oldu ve Titanik'in enkazına olan tutkusunu geliştirdiği Fransız Deniz Araştırma ve Keşif Enstitüsü'ne katıldı. Nargeolet'nin arkadaşı Mathieu Johann, Fransız'ın 25 Haziran'da Fransa'ya dönmeyi planladığını söyledi. Johann, "Tüm turistik keşif gezilerinde olduğu gibi, insanlara nerede olduklarını ve neye baktıklarını açıklardı. Çok büyük bir deneyime sahip, Titanik'in enkazına 30'dan fazla dalış yaptı. Burası onun çok iyi bildiği bir yer. Titanik'in enkazını ondan daha iyi kimse bilemez" dedi ve "Belki James Cameron da bu konuda çok tutkuludur" diye ekledi. 

Johann, Nargeolet'in turistlere enkazı göstermekten hoşlandığını ancak asıl tutkusunun enkazdan mücevher gibi nesneleri yüzeye çıkarmak olduğunu söyledi. Johann, "Kitabında da bundan bahsediyor. Hatta ailelere, Titanik'te bulunan insanların çocuklarına ya da torunlarına nesneleri iade etti" ifadelerini kullandı.

Shahzada ve Suleman Dawood

Pakistan'ın en zengin ailelerinden birinin üyesi olan Shahzada Dawood, oğlu Suleman Dawood ile birlikte gemide bulunuyor. 19 yaşındaki Suleman İskoçya'da üniversite öğrencisi. Shahzada'nın eşi Christine ve 17 yaşındaki kızı Alina, denizaltının yolculuğuna başladığı Atlantik Okyanusu'nda yüzeyde bulunan bir gemideler. Yakın bir arkadaşı, kurtarma çalışmalarını endişeyle beklediklerini söyledi.

Arkadaşı, "Shahzada seyahati, macerayı ve teknolojiyi severdi. Bu yolculuk için çok heyecanlıydı" dedi. Shahzada'nın geçmiş seyahatleri arasında Antarktika'ya ve Kalahari çölüne geziler vardı ve rafting gibi adrenalin sağlayan eğlencelerden hoşlanıyordu.

Arkadaşı, 48 yaşındaki Shahzada'nın zenginliğine rağmen Londra'nın bir banliyösünde gösterişsiz bir yaşam sürdüğünü söyledi. Shahzada yaklaşık on yıldır ailesiyle birlikte orada yaşıyordu. Dawood'lar elektrikten gübreye ve süte kadar her şeyi üreten Engro adlı bir holdingin sahipleri. Aile Pakistan'daki işletmeleri yönetiyor, ancak üyeleri çoğunlukla başka yerlerde yaşıyor, profesyonel yöneticiler ise çeşitli Engro işletmelerini yönetiyor. Ailenin Pakistan'da özellikle Covid-19 salgını ve 2022'de Pakistan'ın güneyinde yaşanan sel felaketi sırasında faaliyet gösteren büyük ve aktif bir hayırseverlik kolu da var.

Aileden yapılan açıklamada, Shahzada'nın vahşi yaşam fotoğrafçılığından ve farklı doğal yaşam alanlarını keşfetmekten hoşlandığı, Suleman'ın ise bilim kurgu hayranı olduğu, Rubik Küpleri çözdüğü ve voleybol oynadığı belirtildi.

Stockton Rush

OceanGate'in kurucusu ve CEO'su Stockton Rush uzun zamandır macera peşinde koşuyor. OceanGate'in web sitesine göre, 14 yaşındayken sertifikalı bir dalgıç oldu ve 19 yaşında dünyanın en genç jet nakliye pilotu oldu. Suudi Arabistan Havayolları'nın taşeronluğunda dünyanın dört bir yanına uçtu.

Daha sonra uçuş test mühendisi olarak çalıştı ve birkaç teknoloji şirketinin yönetim kurulunda yer aldı. OceanGate'i 2009 yılında kurdu ve geçen yıl yaptığı bir konuşmada derin deniz araştırmalarını genişletmek istediğini söyledi. Titanik gemi enkazına birkaç kez gittiğini de ekledi. Röportajlarında, dalgıç endüstrisindeki düzenlemelerin inovasyonu yavaşlattığını söyledi. Princeton Üniversitesi'nde lisans öğrencisi olarak havacılık ve uzay mühendisliği eğitimi aldı ve 1989 yılında Berkeley'deki California Üniversitesi'nden işletme alanında yüksek lisans yaptı.