27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.05.2024 14:19 | Son Güncelleme: 29.05.2024 14:29

Milyonlarca kişi paylaştı: Tüm Gözler Refah'ta (All Eyes On Rafah) kampanyası nedir?

İsrail'in pazar günü gerçekleştirdiği Refah saldırısı sonrasında birçok ünlü isimler ve fenomenler All Eyes On Rafah yazılı bir görseli sosyal medyada paylaşmaya başladı. Peki bu kampanya nasıl ortaya çıktı? Paylaşılan görsel ne anlam ifade ediyor?
Milyonlarca kişi paylaştı: Tüm Gözler Refah'ta (All Eyes On Rafah) kampanyası nedir?

İsrail askerleri Gazze Şeridi'ndeki yoğun nüfuslu Refah kentine yönelik kara harekâtında ilerlemeye devam ederken, aktivistler ve insani yardım gruplarının devam eden savaşla ilgili farkındalık çağrısı olarak aylardır süren All Eyes On Rafah (Tüm Gözler Refah'ta) sloganlı kampanya Türkiye, Hindistan ve Avrupa ülkelerinde hızlı yükselmeye başladı.

Slogan nasıl ortaya çıktı?

Sloganın, Dünya Sağlık Örgütü'nün İşgal Altındaki Filistin Toprakları Ofisi Direktörü Rick Peeperkorn'un Şubat ayında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Hamas'ın kalan son kaleleri olduğunu iddia ettiği yerleri ortadan kaldırmak için planlanan saldırılar öncesinde şehir için bir tahliye planı oluşturulmasını emretmesinden günler sonra yaptığı “Tüm gözler Refah'ta” yorumundan kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Bu ifade, Gazze'nin başka yerlerindeki şiddetli çatışmalardan kaçan 1,4 milyon kadar insanın sığındığı Refah kentinde yaşananlara seyirci kalınmaması için bir çağrı niteliği taşıyor, zira İsrail büyük sivil nüfusa rağmen saldırılarını sürdürüyor. Save the Children, Oxfam, Americans for Justice in Palestine Action, Jewish Voice for Peace ve Palestine Solidarity Campaign gibi örgütler ve gruplar daha sonra bu sloganı tekrarladı ve Paris, Londra, Hollanda, New York City, Los Angeles ve ötesindeki protestolarda bir miting çağrısı olarak kullanıldı.

Binlerce paylaşım yapıldı

Hindistan'da aralarında Varun Dhawan, Aly Goni, Samantha Ruth Prabhu ve Tripti Dimri gibi aktörlerin de bulunduğu bir dizi ünlü salı günü Instagram hikayelerinde All Eyes on Rafah yazılı görseller paylaşırken, seslerini yükselten diğer ünlüler arasında Avustralyalı kriket oyuncusu Travis Head, İngiliz şarkıcı Leigh-Anne Pinnock, model Bella Hadid ve aktrisler Saoirse-Monica Jackson ve Susan Sarandon yer alıyor. TikTok'ta #AllEyesOnRafah hashtag'i için milyonlarca görüntülemeye ulaşan 195 binden fazla gönderi var. Aynı etiket salı günü Instagram'da trend oldu ve yaklaşık 100 bin gönderi daha paylaşıldı.

TikTok'taki en popüler videolar, sloganlı paylaşımları bu ay milyonlarca kez görüntülenen Filistinli Amerikalı pop şarkıcısı ZachMatari'den geldi ve Lubna Alhilo,Liz Kuhn ve ReemaBassoumi de dahil olmak üzere bir dizi Filistin yanlısı içerik oluşturucu da en popüler videolardan bazılarını oluşturuyor. Refah'ı temsil ettiği belirtilen bir görsel bu kampanya kapsamında Instagram'da 24 saatten kısa bir süre içinde 37 milyondan fazla paylaşıma ulaştı. Görselde, Gazze'nin güneyinde, yerel yetkililerin pazar günü İsrail saldırısı sonrasında en az 45 sivilin öldüğünü söylediği mülteci çadır kamplarıyla dolu bir bölge olan All Eyes On Rafah yazacak şekilde dizilmiş bir kamptaki çadırlar görülüyor. 

Görseli Bella Hadid gibi birçok ünlü isim paylaştı

 

Sosyal medya danışmanı ve sektör analisti Matt Navarra, “All Eyes On Rafah paylaşım trendi bir süredir devam eden bir trenddi. Çok sayıda influencer, ünlü ve sadece Instagram'da değil, birçok platformda yaygın olarak takip edilen kişilerin bu mesajın duygusunu ya da neredeyse aynı versiyonunu paylaştığını gördük; bu da birçok platformda erişimi ve görünürlüğü artıracaktır" diye konuştu. 

Görsel yapay zekayla üretildi

Görsel aynı zamanda yapay zeka tarafından yaratılan ilk viral aktivist görsellerden biri gibi görünüyor. Katar'daki Hamad Bin Khalifa Üniversitesi'nde Orta Doğu çalışmaları alanında doçent olan ve yanlış bilgilendirme üzerine çalışan Marc Owen Jones, görselin kesinlikle yapay zeka tarafından üretilmiş gibi göründüğünü söyledi. Görüntünün YZ tarafından oluşturulduğuna dair işaretler arasında fotogerçekçi görünmemesi, alışılmadık gölgeler içermesi ve resmedilen çadır kampının doğal olmayan bir şekilde yayılmış ve simetrik olması yer alıyor, bu da YZ üretiminde yaygın olan bir örüntü tekrarı işareti.

Tepkilere rağmen saldırılar sürüyor

Pazar günü Hamas'a ait bir yerleşkeyi hedef alan bir saldırının Refah'ta aralarında sivillerin de bulunduğu düzinelerce kişinin ölümüyle sonuçlanması İsrail'i uluslararası bir tepkiyle karşı karşıya bıraktı. The New York Times'ın haberine göre Netanyahu pazartesi günü sivil ölümlerinin “trajik bir kaza” olduğunu söyledi ancak saldırılar salı günü de devam etti. AFP'nin haberine göre, Refah'ın batısındaki bir insani yardım bölgesine düzenlenen hava saldırısında 21 kişinin daha öldüğü belirtilirken, İsrail ordusu olaya karıştığını reddetti.