20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2024 13:14 | Son Güncelleme: 03.08.2024 13:26

Mossad Haniye’yi öldürmek için İran Devrim Muhafızları’nı kullanmış

İngiliz basını İsrail'in 2 ay önce İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin cenaze töreninde Hamas liderini öldürmeyi planladığını ancak Tahran'daki konuk evine İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan ayarttığı ajanlarla bomba yerleştirmeye karar verdiğini yazdı
Mossad Haniye’yi öldürmek için İran Devrim Muhafızları’nı kullanmış

İngiliz Telegraph gazetesinde yayınlanan bir makaleye göre Mossad, Hamas lideri İsmail Haniye'nin kaldığı Tahran'daki konukevine patlayıcı yerleştirmek üzere Devrim Muhafızları bünyesindeki ajanlardan yardım aldı ve Tahran'daki yetkililer cinayetle bağlantılı olarak bir dizi tutuklama gerçekleştirdi. Telegraph'ın haberi, Filistinli terör şefinin İran'ın iddia ettiği gibi bir hava saldırısında öldürülmediğini söyleyen New York Times makalesini doğrular nitelikte.

İlk plan Reisi'nin cenaze töreniydi

Telegraph'ın iki İranlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre Haniye'nin mayıs ayında bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin cenaze töreni için Tahran'da bulunduğu sırada öldürülmesi planlanıyordu. Bu operasyon binadaki insan sayısının çokluğu ve başarısız olma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle iptal edildi. İngiliz gazetesine göre bunun yerine, İranlı ajanlar yerleşkedeki üç farklı odaya patlayıcı yerleştirdi ve daha sonra İran'dan ayrıldı. Haberde alıntılanan kaynaklar, güvenlik kamerası görüntülerinin onları odadan odaya gizlice hareket ederken gösterdiğini söyledi. Bombaları yurtdışından patlattıkları bildirildi.

Ensar el Mehdi’den ajan kiraladılar

Devrim Muhafızları'ndan bir yetkili gazeteye yaptığı açıklamada, üst düzey yetkilileri korumakla görevli birime atıfta bulunarak "Mossad'ın Ensar el Mehdi güvenlik biriminden ajanlar kiraladığından artık eminler" dedi. Bir başka Devrim Muhafızları yetkilisi de şunları söyledi: "Bu İran için bir utanç ve büyük bir güvenlik ihlali." Haniye ve diğer ileri gelenlerin kaldığı Tahran'ın lüks bir semtindeki konukevini Devrim Muhafızları işletiyor. "Bunun nasıl olduğu herkes için hala bir soru, anlayamıyorum. Hiyerarşide kimsenin bilmediği daha yüksek bir şey olmalı" diyen yetkili, bir ekibin saldırıyı daha küçük bir güvenlik ihlali olarak gösterecek bir açıklama üzerinde çalıştığını belirtti.

Misafirhane personeli hedefte

Tutuklananlar arasında üst düzey İranlı istihbarat görevlileri, askeri yetkililer ve Devrim Muhafızları tarafından işletilen misafirhanenin personelinin de bulunduğu belirtiliyor.

Times'a konuşan iki İranlı yetkili, Devrim Muhafızları Ordusu'nun casusluk konusunda uzmanlaşmış istihbarat biriminin soruşturmayı devraldığını ve cinayeti planlayan, yardım eden ve gerçekleştiren suikast timinin üyelerine götüreceğini umduğu şüphelilerin peşine düştüğünü söyledi.

Telegraph'ın haberinde ayrıca cinayetin, Haniye'nin katılmak üzere Tahran'da bulunduğu yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine denk getirilerek yeni başbakanın itibarının zedelenmesinin amaçlandığı öne sürüldü. Pezeşkiyan'a yakın bir kaynak "Hiçbir sağlam beyin bunun tesadüfen olduğunu kabul edemez, özellikle de Sayın Pezeşkiyan'ın görevdeki ilk gününde" dedi. "Göreve geldiği ilk birkaç gün içinde İsrail ile savaşa girmek zorunda kalabilir ve bunların hepsi Devrim Muhafızları yüzünden."