28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 26.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Muhteşem Gatsby yılları geliyor

Pandemi sonrası global çapta bir hedonizm furyası, seks ve alışveriş patlaması bekleniyor. F. Scott Fitzgerald’ın meşhur The Great Gatsby romanıyla ikonlaşan 1920’lere atıfta bulunularak, insanların cüretkar kıyafetler giyip, çılgınca partiledikleri yılların geri döneceği konuşuluyor
Muhteşem Gatsby yılları geliyor

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Yale Üniversitesi profesörü Dr. Nicholas Christakis pandemi sonrası toplumda seks, harcama ve saygısızlığın artacağını belirterek “Hedonizm hızla muhafazakar sosyalleşmenin yerini alacak” diye konuştu. Ünlü sosyal epidemolog Christakis, 1918’deki grip salgının ardından gelen “kükreyen” 20’li yıllarda olduğu gibi, “Bu, insanlığı bir ahlaksızlık ve hoşgörü çağına sürükleyecektir” görüşünde. “İnsanlar amansızca sosyal etkileşim arayışına girecekler” diyen Yale profesörü, “cinsellikte daha cüretkar bir dönem”, “dindarlığın tersi” ve “ekonomik patlamayı” olası eğilimler arasında gösterdi.

‘İntikam Alışverişi’ için geri sayım

Amerikalı danışmanlık firması McKinsey de, 2021’e damga vuracak trendleri anlatan bir rapor yayınladı. Raporda, “Önümüzdeki yılın en belirleyici trendi; biriken talebin açığa çıkması ile yaşanacak ‘intikam alışverişi’ hareketi olacak” denildi. Tüketicilerde güvenin geri dönmesiyle birlikte en fazla alışveriş, yeme içme sektörü, eğlence mekanları fayda sağlayacak. McKinsey’e göre, genç nüfusa sahip ülkeler (Çin, Endonezya, Hindistan) yaşlı nüfuslulara oranla (Fransa, İtalya, Japonya) çok daha hızla ‘alışverişe’ yönelecek. Alışveriş yapma, güvenle sıkı sıkıya bağlantılı. Çin’de tüketicilerin yüzde 81’i şimdiden outdoor aktivitelerine başladı. Fransa’da henüz bu rakam yüzde 49.

Tatil amaçlı kişisel seyahatler artacak

Uluslararası seyahatte ise yasakların kalkmasının ardından tatil amaçlı keyif seyahatlerinin hızla hareketlenmesi bekleniyor. Ancak Zoom gibi teknolojilerin hayata girmesinin etkisi ile iş seyahatlerinde daha uzun süre hareketlilik beklenmiyor. McKinsey’e göre, 2008 finansal kriz verilerine bakıldığında iş seyahatlerinin ancak 5 yılda normale döndüğü, keyif amaçlı tatil seyahatlerinin ise 2 yılda eski halini aldığı görülüyor. Özetle, tatil insanlığın keşfetme ve eğlenme dürtüsü tarafından yönlendiriliyor ve bu hala değişmedi. 2021’de iş seyahati harcamalarının, 2019’un yalnızca yarısı kadar olması bekleniyor. Bölgesel ve yurt içi iş seyahatleri büyük olasılıkla önce toparlanacak; şirketler yüz yüze satışlara ve müşteri toplantılarına güvenli bir şekilde mümkün olan en kısa sürede devam etmek isteyecekler.

L’Oreal: Yeniden ruj kullanımı başladı

Dünyanın en büyük kozmetik firması L’Oreal’e göre de pandemi sonrası makyaj ve güzellikte ‘fiesta’ (parti) yılları başlayacak. Maybelline, Lancome, Garnier gibi 30’dan fazla markanın sahibi olan L’Oreal’in CEO’su Jean-Paul Agon, 1920’lerdeki hedonizm yıllarının 100 yıl sonra yine beklendiğini ve bunun ilk sinyalini almaya başladıklarını söyledi. İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Agon, “Ruj sürmek hayata dönüşü sembolize ediyor. Bizdeki veriler kadınların yavaş yavaş günlük hayata dönmeye başladığı yönünde. 1920’deki İspanyol gribi sonrasında yaşandığı gibi eğlence, partileme, sosyalleşme patlaması bekliyoruz” dedi. L’Oreal’in 2020 online satışları pandemide yüzde 66 arttı.
Leonardo Di Caprio ve Carey Mulligan’lı The Great Gatsby 20'lerin ışıltısını anlatıyordu
Leonardo Di Caprio ve Carey Mulligan’lı The Great Gatsby 20'lerin ışıltısını anlatıyordu

FT: "Kükreyen 1920’lerin dönüşü..."

Financial Times gazetesi, “Hoşçakal virüslü 2020, merhaba kükreyen 1920’ler” başlıklı makalesinde, 1918-1920’li yıllardakine benzer (1. Dünya Savaşı ve hemen ardından patlayan İspanyol Gribi yılları) bir sosyal haz patlaması beklendiğine değindi. “Pandemik kapanma nadir görülen bir ekonomik buhran aslında... Pek çok kişi harcama yapamadı, restoran ve dükkanlar kapalıydı. Bugünün bastırılmış faaliyetlerinin hızla toparlama olasılığı yüksek. Rakamlar tüketici patlamasına işaret ediyor” denildi.  Gazete The Great Gatsby filmine de atıf yaparak “Ancak Kükreyen 20’lerin Muhteşem Gatsby’li o 10 yılı kötü sona erdi. Finanstan cinselliğe her türlü liberalizm, yasaklarla güçlendirilmiş bir muhafazakarlılıkla karşılık buldu” denildi. Yazı, “Bu sefer daha iyisini yapabiliriz – hedonizmi dizginleyerek değil, kapsayıcı hale getirerek. Nihayet kutlama zamanı geldiğinde, herkesin partiye katılmasına izin verin” diye son buldu.